De ce e important să bem ceai verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă, popularitatea sa datorându-se, în mare parte, proprietăţilor benefice pe care le are asupra sănătăţii.

Alb, roşu, negru sau verde –  toate tipurile de ceai provin de la acelaşi arbust veşnic verde, Camelia Sinensis, care îşi are originea în China şi Thailanda. Frunzele acestuia sunt recoltate şi uscate, iar gradul de oxidare şi fermetare determină culoarea şi gustul mai mult sau mai puţin pregnant al ceaiului.

În total, există mai mult de 3.000 de soiuri, însă dintre toate ceaiul verde este cel  mai faimos, mai ales datorită virtuţilor sale sanogene. Într-adevăr, acesta este tipul de ceai care păstrează cel mai  bine proprietăţile antioxidante, pentru că este supus unor proceduri de procesare mai puţin agresive, comparativ cu alte sortimente, notează Sciences et Avenir.

Focus pe calităţile nutriţionale

Ceaiul verde conţine trei familii principale de antioxidanţi: catechine, theaflavine şi thearubigine. O ceaşcă de ceai verde conţine circa 400 mg de polifenoli, potrivit Agenţiei Naţionale de Siguranţă Sanitară şi Alimentară (ANSES) din Franţa. Având în vedere această cantitate impresionantă de compuşi, ceaiului verde are cea mai intensă activitate antioxidantă.

Din acest punct de vedre, două ceşti de ceai verde reprezentă echivalentul a şapte pahare de suc de portocale. De asemenea, puterea antioxidantă a ceaiulu verde este de, de asemenea, de patru ori mai mare decât cea a vitaminei C.

Efecte asupra sănătăţii

Cea mai importantă substanţa antioxidantă din ceaiul verde este EGCG (epigallocatechin-3-galat), o catechină puternică din catevoria polifenolilor care promovează autodistrugerea celulelor canceroase.

Mai multe studii ştiinţifice au pus în evidenţa proprietăţile binefăcătoare ceaiului în ceea ce priveşte prevenţia cancerului, inclusiv datorită quercetinei şi kaempferolului. Existenţa acestor substanţe în ceai reduce, pe de o parte, riscul de a dezvolta cancer al cavităţii bucale, iar pe de altă parte, poate reduce efectele chimioterapiei.

Totodată, ceaiul verde reduce riscul de boli cardiovasculare - în principal graţie acţiunii flavonelor şi catechinelor. De asemenea, consumul frecvent al acestei băuturi previne dezvoltarea cariilor dentare, datorită acţiunii polifenolilor şi favorizează pierdere în greutate, contibuind la conservarea densităţii osoase. În final, unele studii asociază ceaiul verde cu o mai bună protecţia contra maladiei Alzheimer.

Metoda de preparare, capitală

Putem obţine un ceai verde de bună calitate, dacă îl vom cumpăra vărsat, nu în pliculeţe. Un alt aspect important pentru păstrarea calităţilor nutriţionale şi organoleptice ale ceaiului este să-l achiziţionăm în cantităţi mici şi să-l depozităm într-un recipient etanş, ferit de acţiunea luminii.

Cât despre prepararea ceaiului este esenţial de ştiut că în primele trei şi cinci minute de infuzare sunt eliberate peste două treimi din substanţele antioxidante conţinute în frunze.

Mare atenţie însă, nu folisiţi apă clocotită pentru preprarea ceaiului. Temperatura ideală pentru infuzie este de 70 ° C. Dacă este temperatura apei este mai mare de atât, atunci gustul şi proprietăţile nutriţionale ale ceaiului verde vor fi atenuate.

Nu în ultimul rând, de notat este şi faptul că pentru a avea parte de un maxim, pentru infuzarea ceaiului verde e bine să utilizăm o apă de izvor sau filtrată.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite