Cum gătim pentru a ne păstra inima puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu doar alegerile alimentare pe care le faci, ci şi modul de preparare şi de păstrare a hranei contribuie la prevenirea şi chiar la stoparea evoluţiei unor afecţiuni cardiovasculare.

România se află pe unul dintre primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de afecţiuni cardiovasculare, arată o statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Iar alimentaţia dezechilibrată, bogată în calorii şi în grăsimi saturate, alături de alţi factori nocivi precum sedentarismul, fumatul, stresul şi consumul de alcool joacă un rol determinant în apariţia bolilor de inimă.

În aceste condiţii, specialiştii susţin că numărul persoanelor afectate de astfel de probleme ar putea fi redus la jumătate prin simpla modificare a stilului de viaţă care implică, desigur, şi adoptarea unui mod corect de alimentaţie.

Mese regulate, sărace în grăsimi şi sare

Din lipsă de timp, obişnuieşti să iei o singură masă pe zi, de obicei cina, iar mâncarea ta preferată este friptura cu cartofi prăjiţi şi, eventual, o prăjitură la desert? Ei bine, aceasta este una dintre marile greşeli de alimentaţie, foarte frecvent întâlnită, şi care duce în timp la apariţia obezităţii, la creşterea nivelului de colesterol şi a tensiunii arteriale şi, în final, la boli cardiovasculare.

Pentru a te hrăni sănătos, încearcă să iei trei mese principale pe zi şi două gustări şi ţine cont de faptul că este indicat să mănânci cel puţin cinci porţii de fructe şi de legume zilnic. Evită pe cât posibil prăjelile, dulciurile concentrate, grăsimile animale şi sarea. Alege în schimb să consumi cât mai mult peşte, lapte degresat, ficat, fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi verdeţuri.

Prepară alimentele la abur sau prin frigere

Pentru a păstra o proporţie cât mai mare din nutrienţii şi din vitaminele conţinute de alimente, este indicat să le prepari prin metoda de fierbere în abur, fără adaos de apă sau prin frigere fără adaos de grăsimi. Specialiştii spun că este

de preferat să alegi vase de gătit confecţionate din ceramică, din sticlă, din oţel inoxidabil sau din fontă smălţuită. Pe de altă parte, evită-le pe cele din aluminiu (inclusiv folia din aluminiu), vasele din cupru şi pe cele care au smalţul deteriorat, deoarece pot elibera substanţe toxice. În plus, vasele de bună calitate sunt igienice şi permit prepararea alimentelor fără grăsime.

Ulei de măsline sau de palmier, la prăjire

Dacă optezi din când în când pentru prepararea unor alimente prin prăjire, alege uleiul de măsline sau de palmier. Acestea îşi menţin proprietăţile chiar şi atunci când sunt încălzite până la 210 grade Celsius, spre deosebire de alte uleiuri, cum este cel de floarea-soarelui, care se descompune în substanţe toxice chiar începând cu 160 de grade Celsius.

Specialistul nostru
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi

Directorul
Institutului
de Cercetări Alimentare


Pentru a păstra cât mai mult din valoarea biologică a alimentelor, trebuie să folosim instrumente de gătit potrivite şi performante, compatibile cu alimentele. Astfel, trebuie să alegem vase de bună calitate: din sticlă, din oţel inoxidabil, din fontă sau din ceramică. Trebuie evitată vesela din aluminiu, deoarece în contact cu alimentele eliberează elemente neurotoxice, asociate cu maladia Alzheimer. Nici vasele din alamă sau din cupru nu sunt indicate.

Statistică

60 la sută din decesele înregistrate în România sunt cauzate de boli cardio­vasculare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite