Cine ar fi crezut: mierea ajută la slăbit! Iată câteva reţete care au avizul prof. dr. Mencinicopschi!

Cine ar fi crezut: mierea ajută la slăbit! Iată câteva reţete care au avizul prof. dr. Mencinicopschi!

Mierea combinată cu suc de lămâie sau cu scorţişoară şi luată pe stomacul gol ajută la slăbit

La o primă impresie, am fi tentaţi să includem mierea în aceeaşi categorie cu zahărul: este dulce, deci îngraşă. Ne pripim, vor spune specialiştii, acest produs apicol este plin de surprize plăcute. Chiar şi când vine vorba de a ţine o cură de slăbire.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numai cine n-a fost niciodată la dietă nu ştie cât de cruntă poate pofta de dulce tocmai atunci când încerci să scapi de câteva kilograme. De aceea, găsirea unor produse dulci care să nu lase urme asupra siluetei noastre este o miză importantă. De fapt, şi mai corect, dulci, dar şi sănătoase. Ei bine, un astfel de „desert" natural şi sănătos este mierea. Cu condiţia să fie consumată cu moderaţie. „Mierea are putere calorică mare, dar, consumată în cantităţi mici, care nu depăşesc 40 g pe zi, are beneficii reale asupra organismului, inclusiv în timpul curelor de slăbire. Datorită substanţelor biologic active din compoziţia sa, este, de departe, de preferat zahărului şi edulcoranţilor din produsele «light» sau cu «zero calorii»", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Mierea are o compoziţie complexă, care adună laolaltă 22 de aminoacizi, enzime, vitamine şi minerale, fiecare dintre ele cu rol esenţial în reglarea proceselor metabolice care ne ajută să rămânem supli şi sănătoşi. „Vorbind în general despre compoziţia mierii, pe lângă zaharurile simple direct asimilabile - glucoză şi fructoză, mierea conţine în cantităţi mici un spectru larg de minerale şi de vitamine, enzime, dar şi principii cu acţiune antibiotică şi antioxidantă", spune doctor biochimist Cristina Mateescu de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Apicultură din Bucureşti.

Citeşte şi: 
Tot mai mulţi bărbaţi suferă de anorexie

În combinaţie cu lămâia, intensifică arderile

Un truc uşor de pus în practică şi în acelaşi timp foarte eficient este să începi fiecare zi bând sucul de la o lămâie îndulcit cu una-două linguriţe de miere şi apoi un pahar cu apă călduţă. Acest „cocteil" creşte rata arderilor în organism şi detoxifiază. Efectele se vor vedea după câteva săptămâni, atât pe cântar, cât şi în aspectul pielii din zonele afectate de celulită. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne explică acest efect: „Mierea conţine trei tipuri de zaharuri, fructoză, glucoză şi zaharoză, iar în contact cu sucul de lămâie, zaharoza se transformă în glucoză, care este mai uşor de asimilat de organism. De asemenea, lămâia, datorită conţinutului considerabil de vitamina C, stimulează arderile şi are acţiune antioxidantă". Ideal ar fi să facem un obicei din această practică, indiferent că vrem să slăbim sau doar să ne menţinem.

În amestec cu scorţişoara, afrodiziac

Mierea şi scorţişoara sunt două ingrediente care, puse împreună, pot face minuni pentru siluetă. Unul dintre efectele acestui mix este cel afrodiziac. Însă nu acesta este motivul pentru care combinaţia duce la pierderea kilogramelor. Explicaţia ţine mai degrabă de efectul de reglare a nivelului de glucoză din sânge, fiind dovedit că scorţişoara are acţiune hipoglicemiantă, astfel încât pofta de dulce este mai uşor de ţinut în frâu.
„Cocteilul" de miere şi de scorţişoară se prepară astfel: se pune o jumătate de linguriţă de praf de scorţişoară (dar pot fi şi bucăţi întregi) într-o cană cu apă fierbinte. Se amestecă bine şi se acoperă cana timp de jumătate de oră. Se strecoară apoi, iar „apa de scorţişoară" se îndulceşte cu o linguriţă de miere. Mixul se bea dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun.
„Este foarte important ca mierea să nu fie adăugată în lichide fierbinţi, pentru că la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius devine toxică. De asemenea, asiguraţi-vă că mierea este veritabilă procurând-o din surse de încredere", recomandă prof. Mencinicopschi.

Ne ajută să slăbim în somn

Însă dimineaţa nu este singurul moment al zilei când ne-ar fi favorabil să ne îndulcim cu puţină miere pentru a slăbi. Prin înlocuirea cinei cu una-două linguri de miere, consumată ca atare, cu un pahar de apă sau în ceai, ne vom stimula procesele de metabolizare a grăsimilor de la nivelul ficatului şi ne vom asigura un somn de calitate. Iar faptul că vom dormi bine nu face decât să se adauge suportului pe care îl acordăm organismului nostru pentru a se reface, pentru a folosi resursele energetice corect şi pentru a combate stresul care ne îngraşă. (Este dovedit, de altfel, că stresul determină eliberarea în organism a doi hormoni - cortizolul şi leptina - care ne pregătesc pentru supravieţuire prin stocarea unor rezerve de combustibil sub formă de grăsime.)
Deci, din nou, efectul este obţinerea unor arderi mai intense şi, implicit, de slăbire. Şi asta fără să facem niciun efort.

„Zahărul, dar şi produsele «light» nu ne livrează, dincolo de gustul dulce, decât nişte calorii negative care ne dau metabolismul peste cap şi ne transformă încet-încet în nişte dependenţi obezi".
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

citeste totul despre: