Cele mai bune surse de seleniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai bune surse de seleniu
Cele mai bune surse de seleniu

Mineral esenţial pentru funcţionarea întregului organism, seleniul are efecte dovedite ştiinţific de stimulare a sistemului imunitar şi de protecţie celulară. Află care sunt alimentele care îl conţin, pentru a te asigura că acest oligoelement nu-ţi lipseşte din dieta zilnică. 

Citeşte şi Slăbeşte cu ajutorul enzimelor! din Click Sănătate

Seleniul este un oligoelement valoros, care ajută la reglarea nivelului tensiunii arteriale intracraniene, la menţinerea elasticităţii ţesuturilor, la reducerea inflamaţiilor, stimulând în acelaşi timp sistemul imunitar.

Mai mult, specialiştii americani au constatat că seleniul protejează împotriva degenerescenţei maculare legate de procesul de îmbătrânire (alterarea retinei, asociată cu proliferarea unor vase de sânge) şi previne apariţia cataractei. Julian Edith Shellman, specialist în nutriţie la Centrul Medical Cornell, SUA, a constatat într-un experiment că, de obicei, seleniul lipsea din alimentaţia bolnavilor de inimă.

Floarea-soarelui

Printre substanţele active importante, floarea-soarelui are o cantitate importantă de seleniu. Specialiştii sunt de părere că valorosul microelement se găseşte  în mare parte în seminţele plantei,  dar şi în frunzele şi în tulpina acesteia. Seminţele de floarea-soarelui sunt recomandate pentru combaterea sterilităţii, mai ales la femei. Uleiul preparat din seminţe are efecte benefice în ateroscleroză, hipertensiune arterială şi în tratarea vezicii biliare leneşe. Nu doar semințele de floarea-soarelui sunt bogate în seleniu, ci și nucile. În funcție de soi, cantitatea de seleniu variază. Cele mai bogate în acest mineral sunt nucile braziliene, cu peste 1.900 mcg de seleniu la suta de grame. Specialiștii îți recomandă să consumi cu precauție aceste produse, deoarece seleniul poate deveni toxic în cantități ridicate.

Dovleacul

Bolile în care dovleacul s-a dovedit benefic sunt: insuficienţa renală, diabetul, infecţiile urinare, insomnia şi enterita. Nutriţioniştii recomandă  cura cu terci de dovleac, care se obţine prin fierberea pulpei de dovleac în lapte. Pentru cardiaci şi pentru cei care suferă de retenţie de apă în organism, doza zilnică este de 300 g. Cura cu acest preparat trebuie să dureze 30 de zile.

Carnea de miel


O sursă mai puţin cunoscută de seleniu este carnea de miel. Aceasta mai conţine şi alte elemente esenţiale, precum: fier, zinc și proteine. O porţie de cotlet de miel (100 de grame) asigură un aport semnificativ de vitamine din complexul B şi un sfert din cantitatea de colesterol „bun“ recomandată pe zi.

Ouăle


Aceste alimente sunt bogate în seleniu, dar şi în zinc sau în fier. Ouăle asigură organismului aproape toate mineralele de care are nevoie şi proteine valoroase. Două ouă conţin aproape un sfert din doza zilnică recomandată de seleniu.

Peştele gras


O cantitate importantă din acest mineral se găseşte şi în peştele gras. Acesta nu conţine multe grăsimi saturate, fiind de preferat tocmai datorită cantității ridicate de grăsimi „bune“, nesaturate. Somonul se numără printre varietăţile de peşte gras care au cantităţi importante de acizi omega-3. Tonul proaspăt este foarte sănătos pentru inimă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite