Ceaiuri tonice pentru zile fierbinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideale pentru zilele caniculare, băuturile revigorante preparate din frunzele, din florile sau din fructele plantelor medicinale pot fi consumate, fără restricţii, atât de către persoanele sănătoase, cât şi de cele bolnave.

Ceaiurile din fructe de pădure, rozmarin, mentă, busuioc, hibiscus, preparate separat sau în amestec, sunt tonice, vitaminizante, energizante şi foarte plăcute la gust. Deoarece ele nu conţin cofeină, pot fi băute în orice moment al zilei. Ca băuturi energizante, ceaiurile tonice hidratează organismul şi sunt o alternativă sănătoasă la răcoritoarele din comerţ.

Fructele de pădure adună energia naturii

image

Fructele de pădure, frunzele, tulpinele şi florile acestora sunt bogate în vitamine, minerale şi flavonoide. Infuziile şi decoctul  preparate din aceste plante au efecte revigorante incontestabile. Mai mult, fitoterapeuţii spun că delicioasele fructe înglobează şi energia benefică a pădurii în care cresc.

Cei care consumă astfel de ceaiuri pe timpul verii vor avea suficientă energie, iar temperaturile ridicate nu le vor afecta sănătatea. Dacă preferi ceaiurile din fructe de pădure (fragi, măceşe, zmeură), trebuie să pui la macerat o linguriţă de fructe bine zdrobite într-o cană cu apă, timp de cel puţin trei ore. După aceea, pui maceratul la foc şi, după preferinţă, îl amesteci cu miere sau cu puţină scorţişoară.

Rozmarinul «adună» vitaminele din hrană

image

Infuzia de rozmarin se bea călduţă, eventual îndulcită cu miere sau cu sirop de muguri de brad. În perioadele toride se consumă două-trei căni pe zi.Ceaiul este tonifiant şi revitalizant, iar specialiştii au constatat că planta contribuie la asimilarea vitaminelor de orice tip, din hrana consumată.

Dacă te confrunţi cu o oboseală persistentă, poţi să prepari şi decoct din rozmarin. Acesta se face din aceleaşi ingrediente ca şi infuzia, dar ceaiul trebuie să clocotească un minut, iar perioada de infuzare, la temperatura camerei, trebuie să dureze 20 de minute.

Cum le prepari

Din frunzele şi din florile plantelor poţi prepara infuzii. Pui câte o linguriţă de plantă uscată la o cană de 250 ml cu apă clocotită. Laşi planta să se infuzeze 15 minute, apoi strecori şi bei ceaiul călduţ. Sigur, poţi să-l bei şi rece, în amestec cu suc de lămâie şi miere de albine. Îl poţi răci şi adăugând câteva cuburi de gheaţă.

Menta împrospătează şi răcoreşte

Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai bune leacuri contra oboselii şi stresului accentuate de temperaturile ridicate. Practic, mentolul, mineralele şi substanţele specifice pe care le conţine menta contribuie la menţinerea unui tonus ridicat.

De asemenea, poţi să amesteci patru linguriţe de decoct de mentă într-o porţie de îngheţată şi obţii un delicios desert revigorant.Infuzia de mentă, în care adaugi trei picături de ulei extras din aromatele sale frunze (la o cană), se bea, după preferinţă, călduţă, rece sau amestecată cu cuburi de gheaţă şi cu sirop de zmeură.

Amestec revitalizant

Poţi prepara un ceai excelent dintr-un amestec de plante: rozmarin, flori de hibiscus şi măceşe. Ceaiul obţinut îmbină efectul tonifiant al frunzelor de rozmarin cu virtuţile revigorante ale florilor de hibiscus şi ale frunzelor de mentă. Din acest ceai poţi să bei două-trei căni pe zi, simplu sau îndulcit cu sirop de lămâie.

image

Specialistul nostru
Livia Nena


biolog nutriţionist
 
În zilele caniculare de vară se recomandă consumul de lichide. Printre acestea, ceaiurile de plante ne pot aduce multe beneficii. Se recomandă în special ceaiurile de busuioc, mentă şi anason. Acestea, pe lângă faptul că sunt foarte aromate şi plăcute gustului, au în comun următoarele proprietăţi: sunt aromatizante, reglează funcţiile stomacului, sunt antiseptice gastrice şi intestinale, diuretice şi antiinflamatoare la nivel renal.

Prin efectele benefice asupra organismului, aceste ceaiuri diminuează problemele de sănătate cu care ne putem confrunta mai ales când temperaturile sunt ridicate, pe parcursul verii. Ceaiurile de busuioc, mentă sau de anason pot fi consumate reci, la temperatura camerei sau călduţe, în cantitate de 500 ml - 1l/zi, în care se pot adăuga câteva felii de lămâie.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite