Cu multe secole în urmă, oamenii au început să fabrice bere. Ca şi pâinea, berea este rodul acţiunii miraculoase a drojdiei, care transformă orzul, într-un proces complet natural de fermentaţie. Pentru aromă, culoare şi savoare, în bere se adaugă hamei şi astfel se desăvârşeşte berea aşa cum o ştim cu toţii. Dar dincolo de plăcerea pe care o resimţim atunci când consumăm bere, desigur cu responsabilitate, e bine de ştiut că ea este şi o sursă de nutrienţi valoroşi.

Sunt de amintit vitaminele complexului B, provenite atât din malt, orzul incolţit folosit ca bază de fermentaţie, cât şi din dorjdia de bere. Am dori însă să ne oprim puţin asupra antioxidanţilor pe care îi aduce această băutură şi a căror prezenţă şi importanţă a fost recent evidenţiată. Hameiul cedează berii flavonoizi, antioxidanţi mai puternici decât cei prezenţi chiar în ceaiul verde sau produsele din soia. Acţiunea asupra organismului este evident, benefică, antioxidanţii opunându-se stresului oxidativ exagerat la care este supus omul modern datorită solicitărilor profesionale intense, a expunerii la poluare şi la diferite substanţe chimice nocive, prezente inclusiv în alimente.