Beneficiile sării pentru sănătate. Un studiu spune că previne atacurile de cord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o cercetare care spune că o jumătate de linguriţă de sare pe zi ar preveni atacurile de cord şi atacurile vasculare.

Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania afirmă că nu există un motiv solid pentru care oamenii ar trebui să reducă până la zero consumul de sare.

Studiul spune că există beneficii ale sării pentru sănătate. Mai exact, o jumătate de linguriţă de sare pe zi previne atacurile de cord şi atacurile vasculare, în cadrul persoanelor cu un grad ridicat de risc şi îi ajută şi pe cei cu hipertensiune, diabet sau afecţiuni ale rinichilor. Recomandările autorităţilor, de a consuma sub 2300 de miligrame de sare pe zi, adică mai puţin de o linguriţă sunt nefondate, susţin experţii de la Institute of Medicine.

„Pe măsură ce mergi sub nivelul de 2.300 de miligrame, nu există date care să arate existenţa vreunui beneficiu şi apar date în anumite subgrupuri ale populaţiei ce sugerează existenţa unor efecte negative”, a comentat dr. Brian L. Strom, preşedintele comitetului de experţi şi totodată profesor de sănătate publică la Universitatea Pennsylvania, referindu-se la beneficiile sării pentru sănătate.

Majoritatea studiilor din anii 2000 arată că un consum foarte mic de sare scade uşor presiunea arterială. Nivelul de 2.300 de miligrame a fost ales pentru că este cel mai mare nivel de sodiu care nu duce la creşterea tensiunii arteriale.

Beneficiile sării pentru sănătate. Ce cantitate se consumă pe zi

Însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis recomandări prin care adulţii sunt sfătuiţi să consume mai puţină sare şi să includă totodată un minimum de potasiu în dieta lor zilnică pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare sau atacuri cerebrale. Adulţii ar trebui să consume mai puţin de 2,000 de mg (două grame) de sodiu sau (mai puţin de) cinci grame de sare şi cel puţin 3,510 mg (3,51 de grame) de potasiu pe zi.

 OMS a emis şi primele sale recomandări pentru câtă sare şi cât sodiu ar trebui să consume copiii, în funcţie de înălţime, greutate, vârstă şi nevoile energetice. Recomandările se aplică în cazul copiilor cu vârste de peste doi ani. Sodiul, care se găseşte natural în mâncăruri precum laptele şi ouăle, este prezent în „cantităţi mult mai mari în mâncărurile procesate” precum pâinea, carnea procesată (şunca) sau în condimente, mai arată OMS.

 O persoană care are un nivel ridicat al sodiului sau unul scăzut al potasiului riscă să sufere de tensiune arterială ridicată, un factor care creşte riscul de boli cardiovasculare sau de a suferi un infarct. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces din lume, potrivit reprezentanţilor Departamentului de Nutriţie şi de Dezvoltare a Sănătăţii din cadrul OMS.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite