Cum poate influenţa mâncarea pe care o consumăm răspândirea cancerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Cambridge au realizat un studiu pe şoareci care aduce noi dovezi că mâncarea pe care o punem în farfurie poate spori sau reduce creşterea tumorilor în anumite tipuri de cancere.

Studiul realizat pe şoareci a fost publicat în jurnalul „Nature“ şi arată că în absenţa unui aminoacid – asparagina – existent în sparanghel, dar şi într-o serie de alte alimente cu multe proteine – carne de vită şi produse lactate, fructe de mare, nuci şi cereale integrale, ouă – tumorile agresive la sân nu au dezvoltat metastaze la oase, plămâni sau creier, potrivit bbc.com.

Descoperirea este cu atât mai importantă cu atât mai mult cu cât se ştie că răspânderea celulelor maligne în oase, plămâni şi creier este cauza principală a decesului în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de sân. 

Asparagina din sparanghel nu produce cancerul, însă contribuie la răspândirea lui în corp, potrivit informaţiilor din acest moment. Urmează ca aceste teste să fie efectuate pe oameni. Cercetătorii iau în calcul o dietă în care persoanele diagnosticate cu cancer să renunţe la alimentele care conţin asparagină.

Cercetarea a reunit specialişti internaţionali din SUA, Marea Britanie şi Canada şi a fost dezvoltată de Cancer Research UK Cambridge Institute.

Ei au descoperit că şoarecii cu forme grave de cancer mamar care consumă produse ce conţin asparagină dezvoltă tumori secundare în câteva săptămâni şi mor în câteva luni. 

Anul trecut, o cercetare a Universităţii din Glasgow a arătat că eliminarea altor doi aminoacizi -  serina şi glicina – a încetinit dezvoltarea limfoamelor şi a cancerelor intestinale.

Prof. Greg Hannon a declarat pentru BBC că se adună dovezile potrivit cărora anumite tipuri de cancere sunt dependente de anumiţi compuşi din dieta noastră. „În viitor, sperăm să îmbunătăţim efectele terapiei modificând dieta pacienţilor şi folosind anumite medicamente care să schimbe felul în care tumorile accesează aceşti nutrienţi“, a adăugat acesta.

O tumoră canceroasă iniţială este rareori fatală. Însă metastazarea ei – adică răspândirea în tot corpul – duce iremediabil la decesul pacientului. O celulă canceroasă trebuie să treacă prin modificări importante înainte de a se răspândi, ea trebuie să înveţe să se rupă de tumora respectivă şi să treacă în sistemul sanguin unde să supravieţuiască pentru a ataca alte zone ale corpului. În tot acest proces ea ar avea nevoie de asparagină, cred cercetătorii.  Mai multe studii sunt necesare însă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite