5 ingrediente pentru o sănătate de fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentele mai puţin consumate în familia ta, precum laptele de capră  sau curmalele, sunt foarte hrănitoare. În plus, se numără printre puţinele produse fără adaos de aditivi. Află ce alte alimente mai puţin obişnuite ar fi bine să incluzi în dieta zilnică.

Opţiune

Odată cu introducerea îngrăşămintelor chimice în agricultură, ne confruntăm cu o mare dilemă: oare alimentele pe care le procurăm din supermarketuri au fost tratate cu hormoni, au adaos de aditivi sau putem crede producătorul când ne spune că sunt naturale?  În cazul câtorva alimente avem siguranţa că nu au fost tratate chimic.Printre ele se numără curmalele şi kefirul.   

1 Laptele de capră creşte imunitatea 

image

În compoziţia acestui lapte se găsesc minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, zinc, dar şi triptofan (eficient în combaterea depresiei, stresului şi insomniei), vitaminele A, B2, B3, C, E, K şi proteine. Proteinele din laptele de capră sunt similare celor din laptele matern. Produsele din lapte de capră au efecte recunoscute: cresc imunitatea, înlătură oboseala după perioade de efort intens, menţin nivelul hipertensiunii între limite normale şi previn îmbătrânirea.

2 Sparanghelul, bun pentru diabetici

Delicioasa legumă conţine mult fosfor şi vitamina B, cu efect revigorant. În cazurile de astenie fizică şi intelectuală, în anemie, în diabet şi în convalescenţă, sparanghelul este foarte util. Datorită asparaginei, sparanghelul este recomandat în dieta bolnavilor de prostată.

3 Curmalele, indicate în bolile respiratorii

image

Bogate în săruri minerale (mai ales fier şi magneziu), în vitamine (A, D şi vitaminele din complexul B), în zaharuri şi în protide, curmalele  reglează  funcţionarea  sistemului respirator şi au acţiune antianemică şi antiinfecţioasă. Mai mult, aceste fructe exotice previn îmbătrânirea prematură a organismului. De asemenea, gustoasele curmale sunt recomandate în bolile respiratorii, datorită proprietăţilor lor expectorante.

4 Fulgii de ovăz protejează inima

image

Un consum de numai trei grame de ovăz pe zi ne menţine inima sănătoasă. Dintre cereale, ovăzul este cea mai bogată sursă de vitamine (E, B1, B2), de fibre şi de acizi graşi esenţiali. În plus, este mult mai bine tolerat decât grâul. Adăugaţi în dieta copiilor, fulgii de ovăz ajută la dezvoltarea lor armonioasă. Iar pe adulţi, fulgii de ovăz îi protejează de bolile cardiovasculare. Aceştia favorizează procesul de digestie, ajută la reglarea nivelului tensiunii şi glicemiei.

5 Kefirul, băutura centenarilor

image

Specialiştii apreciază kefirul ca fiind băutura longevivilor. Calităţile revigorante ale băuturii se datorează mineralelor pe care le conţine: calciu, fosfor, magneziu, fier şi iod. În compoziţia lui, se remarcă  vitaminele A, D, E şi complexul B. Băutura este foarte bine asimilată în organism, datorită unor bacterii specifice, care  refac flora intestinală. Kefirul este recomandat anemicilor, în cure de 10 zile.

Specialistul nostru

image

Livia Nena


biolog nutriţionist

De regulă, alimentele sănătoase şi foarte valoroase sunt legumele, fructele şi cerealele integrale. Însă nu toată lumea preferă aceste alimente. Legumele şi fructele conţin vitamine, minerale şi enzime necesare, chiar vitale pentru un metabolism celular sănătos. De asemenea, organismul nostru are nevoie de acizi graşi polinesaturaţi, cum este de pildă uleiul de peşte (omega 3).

Acesta este important pentru menţinerea stării de sănătate a sistemului nervos şi a sistemului cardiovascular. Uleiurile esenţiale din coajă de grâu, orez şi din soia repară şi hrănesc membranele celulare. Proteinele, mai ales cele de natură vegetală, ajută organismul în toate procesele de refacere. Laptele de capră este foarte hrănitor, el poate fi consumat de copii, adulţi şi de vârstnici. Cei cu afecţiuni hepatice pot consuma laptele de capră sub formă de iaurt şi de lapte bătut.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite