Mituri dietetice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există foarte puține domenii în care toată lumea este superspecializată și unul dintre ele este cel al dietelor de slăbit. Informația pe această temă apărută în media este uriașă, calitatea acestei informații nu este întotdeauna verificată științific și începem să o luăm de bună și chiar să o transmitem. Iată câteva dintre cele mai răspândite mituri legate de diete.

1. Colesterolul este nociv și dieta fără grăsimi e sănătoasă. Colesterolul este o substanță grasă, produsă în principal de ficat. Un nivel sănătos de colesterol în sânge este absolut necesar pentru producerea de hormoni și pentru buaă funcționare a metabolismului celular. Există colesterol bun, HDL, și colesterol rău, LDL. Colesterolul rău, care se găsește în grăsimile saturate din carne, brânză, unt, produse de patiserie etc, se depune pe pereții interiori ai arterelor. Colesterolul bun, care se găsește în grăsimile nesaturate din ulei de măsline sau avocado, transportă colesterolul depus pe artere înapoi la ficat. Așadar, femeile au nevoie zilnic de minimum 30 de grame de grăsime, iar bărbații de minimum 40 de grame. Așadar nu este necesar să se urmeze o dietă săracă în grăsimi pentru a slăbi, ci trebuie eliminate doar alimentele care conțin grăsimi saturate.

2. Dietele drastice și înfometarea sunt eficiente în slăbire. Acest lucru poate fi adevărat doar pe perioadă scurtă de timp și poate avea un impact negativ în ceea ce privește revenirea rapidă la greutate mare și starea de sănătate, în general. În plus, pe lângă grăsime, în dietele stricte se pierde și masă musculară. Așadar, trebuie aleasă o dietă echilibrată, de lungă durată și prin care se pot pierde kilogramele în plus ușor și sănătos.

3. Masa de seară îngrașă mai mult. Multe diete recomandă să nu se mănânce nimic seara, după o anumită oră, în ideea că organismul va stoca mai multă grăsime din cauza lipsei de activitate fizică de la acea oră. Un studiu recent efectuat la Centrul de Nutriție din Cambridge infirmă această teorie. Pacienții studiului au fost monitorizați într-un calorimetru (aparat ce măsoară caloriile consummate, dar și pe cele stocate) și hrăniți mai întâi cu un prânz copios și o cină ușoară și apoi cu un prânz ușor, urmat de o cină copioasă. Rezultatele studiului au dus la concluzia că în perioadă în care pacienții au consumat mai multe alimente seară, organismul acestora nu a stocat mai multe grăsimi. Important este aportul caloric total primit în 24 de ore. Este foarte adevărat că persoanele care sar peste mesele și gustările din timpul zilei, au tendința de a mânca în cantități mai mari seară și deci sunt mult mai expuse la obezitate față de persoanele care mănâncă regulat de-a lungul zilei. Acest lucru se explică prin faptul că alimentația echilibrată și regulată temporar ne ajută să controlăm apetitul și cantitatea de alimente consumată.

 4. Alimentele bogate în calorii determină o creștere rapidă a greutății. Credem sau nu, procesul de creștere ponderală, de îngrășare, este un proces lent. Sunt necesare 7000 de kilorcalorii suplimentare necesarului zilnic pentru a lua în greutate un kilogram de grăsime. Dacă ne cântărim și avem două kilograme în plus după o masă în oraș, nu disperați, este din cauza excesului de fluide. Aceste kilograme vor dispărea în următoarele zile, dacă se revine la un regim alimentar echilibrat. Foarte multe persoane se simt vinovate și cred că și-au ruinat dieta dacă au consumat un aliment bogat caloric. Nici vorbă, trebuie doar avut grijă că aceste alimente puternic calorice să fie echilibrate de alimente sănătoase și de o activitate fizică regulată.

5. Renunțarea la fumat îngrașă. Când oamenii renunță la fumat, unii dintre ei se îngrașă, alții slăbesc și alții își mențin greutatea constantă. Un lucru este cert: e mai sănătos să fii un obez nefumător decât să fii o persoană normo-ponderală care nu renunță la nicotină având drept scuză îngrășarea. Este adevărat că unele persoane care renunță la fumat, pentru confort, au tendința să înlocuiască țigările cu alimente. Gumă de mestecat sau legumele sărace în calorii pot fi de mare ajutor în această perioadă spre deosebire de biscuiți sau alte alimente goale de nutrienți și pline de calorii.

6. Bananele îngrașă. De fapt ele sunt niște fructe sărace în grăsimi. O banană de mărime medie conține de 95 kilocalorii și doar un gram de grăsime. În plus, ele conțin potasiu, sunt deja ambalate și sunt deci o gustare sănătoasă, curată și la îndemână, mai ales în prima jumătate a zilei.

 Iată doar câteva exemple de informații care ne pot determină să renunțăm la consumul unor alimente care ne fac plăcere și sunt utile sănătății noastre.

Opinii

Mai multe de la Lygia Alexandrescu


Ultimele știri
Cele mai citite