Răzvan Munteanu

Răzvan Munteanu

Analist relaţii internaţionale
 • acum 12 zile

  Rusia şi SUA, în faţa unui nou război rece

  Relaţiile dintre SUA şi Federaţia Rusă sunt din ce în ce mai tensionate, atingând cel mai scăzut nivel de la căderea Zidului Berlinului, cele două state negăsind soluţii comune şi de lungă durată pentru crizele din Ucraina sau Siria, spre exemplu, într-un context în care Moscova caracterizează NATO ca o ameninţare la adresa propriei securităţi naţionale.

 • acum 2 luni

  Turcia şi noua dilemă de securitate regională

  Încă din 1952, anul accederii în cadrul NATO, Turcia a devenit un coridor de securitate ce a despărţit crizele din Orientul Mijlociu şi Caucaz de Uniunea Europeană, fiind totodată cel mai puternic actor al Alianţei în Regiunea Mării Negre.

 • acum 3 luni

  Noi tensiuni în Golf: Relaţia Qatar-Iran şi raportul regional de putere

  Vizita lui Donald Trump la Riyad nu a produs doar satisfacţii în rândul statelor arabe, ci şi condradicţii şi tensiuni, mărul discordiei fiind chiar Iranul, ceea ce arată că Teheranul poate penetra axa arabo-sunnită în dauna intereselor regionale ale actualei administraţii americane.

 • acum 3 luni

  Trump şi Arabia Saudită: Resetarea unei relaţii strategice

  După ce în mandatele de preşedinte deţinute de către Barack Obama relaţiile dintre SUA şi Arabia Saudită au cunoscut numeroase dezacorduri şi tensiuni, Riadul pare să regăsească în persoana lui Donald Trump aliatul de care are nevoie la Casa Albă.

 • acum 4 luni

  Mattis în Djibouti: Posibile evoluţii

  În data de 23 aprilie 2017, când atenţia mass mediei internaţionale era îndreptată către primul tur al alegerilor prezitenţiale din Franţa, şeful Pentagonului, generalul James Mattis, a efectuat o scurtă vizită în micuţul stat african Djibouti.

 • acum 4 luni

  Generaţia Putin şi limitele propagandei de la Kremlin

  Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al Kremlinului în acest moment, a fost eliberat din arest în data de 10 aprilie 2017, după ce  a fost condamnat la 15 zile de închisoare ca urmare a protestelor organizate de acesta, pe 26 martie a.c.

 • acum 4 luni

  Siria: O nouă politică a lui Trump?

  În cea de-a 77-a zi a mandatului său, Donald Trump a ordonat un atac surpriză împotriva unei baze militare deţinute de armata siriană, ca răspuns al unui presupus atac cu arme chimice realizat de către regimul de la Damasc.

 • acum 5 luni
Vezi mai multe