Pensiile speciale. Ciolacu îi pasează responsabilitatea lui Ciucă: Nimeni nu mai dă nicio explicație

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PSD susține că majoritatea statelor importante din UE, printre care Franța, Olanda, Belgia sau Germania, au legi speciale pentru angajații din MApN și MAI. Ciolacu dă vina pe guvernarea PNL-USR pentru prevederile din PNRR.

Marcel Ciolacu, președintele PSD FOTO: Facebook
Marcel Ciolacu, președintele PSD FOTO: Facebook

„Spun fără nicio reținere, armata nu are pensii speciale. 22 de state ale UE au o lege specială pentru pensiile militare. Franța, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, toate statele important, toată lumea are legi speciale în ceea ce privește armata. Abordarea din UE este cu legi speciale pentru ordine publică și apărare. Eu nu spun că anumite pensii nu au fost mai mari decât salariul pe care l-a avut în activitate, acest lucru a fost deja corectat”, a afirmat Marcel Ciolacu, în Parlament.

Liderul PSD a punctat că Comisia Europeană „cere acum o lege responsabilă pentru viitor” și că „nu se pierde niciun euro”.

Marcel Ciolacu aruncă problema pensiilor speciale în tabăra PNL, precizând că în momentul în care s-a realizat PNRR-ul la cârma Ministerului Apărării se afla Nicolae Ciucă, Lucian Bode la Ministerul de Interne și Stelian Ion la ministerul Justiției.

„Avem un PNRR care a fost ținut ascuns, anumiți miniștri l-au semnat și l-au trimis la Bruxelles. Adevărat, ministerul Muncii este cel care îndeplinește jalonul și vine în Guvern să explice proiectul de lege. Nu l-am făcut eu (nr: jalonul cu pensiile speciale). A fost un Guvern al României care, secret, și-a asumat anumite jaloane, în anumiți parametrii. Cred ca domnul prim-ministru Ciucă era atunci ministrul Apărării. Ministrul Justiției cred că era domnul Stelian Ion, Bode la Interne, ministrul Muncii era doamna de la PNL. Am înțeles că nimeni nu mai dă acum nicio explicație ce a trecut în PNRR”, a declarat acesta.

Liderul PSD susține că este nevoie de o abordare corectă pentru ca jalonul cu pensiile speciale să fie îndeplinit: „Ne trebuie o abordare corectă și nu se pierde niciun ban. Nu suntem întârziați, nici cu termenul depășit”.

„Am solicitat ședința de ieri cu toți miniștrii pentru că proiectul de lege a fost trecut prin Guvern și avizat de către toți miniștrii va trece tacit de Senat și noi trebuie să venim cu amendamente”, a adăugat acesta.

Marcel Ciolacu nu îl găsește responsabil pe ministrul Marcel Boloș: „Eu nu spun că este responsabil, el negociază cu Comisia și vine și transmite cerințele Comisiei și transmite și ce au scris dânșii, actualii sau foștii miniștri în PNRR”.

De asemenea, liderul PSD a precizat că „abordarea în ceea ce privește pensiile speciale a fost una electorală”: „Niciun partid nu a avut o abordare corectă, să rezolve pensiile speciale”.

„Noi, aflându-ne în acest moment, în perioada în care se fac aceste reforme. Se trec aceste jaloane prin Guvern sau prin Parlament, ca să fie date apoi Comisiei, să avem timp să modificăm. A fost aceeași discuție și la cererea de plată numărul 2, cu avertizorii, ceea ce s-a rezolvat. Sunt 7 state care au acceptul pentru cererea de plată numărul 2, printre care si România”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Reforma pensiilor speciale stagnează din cauză că se caută variante astfel încât să nu nemulțumească categoriile vizate, dar să respecte și cererile Comisiei Europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite