Nouă dezbatere pe Schengen în Parlamentul European. Motivul: „tratamentul incorect” de la Consiliul JAI

0
Publicat:

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL) a anunțat că marile grupuri politice vor solicita săptămâna viitoare o dezbatere privind modul cum s-a derulat votul la Consiliul JAI unde aderarea României la Schengen a fost blocată

Siegfried Mureșan, vicepreședinte al familiei politice a popularilor FOTO Arhivă
Siegfried Mureșan, vicepreședinte al familiei politice a popularilor FOTO Arhivă

Liderii celor mai mari 3 grupuri din Parlamentul European (PPE, Socialiștii și Renew) au agreat să solicite, de comun acord, săptămâna viitoare o dezbatere în Parlament privind tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spațiului Schengen. Sunt convins că Parlamentul European va fi unit de partea României”, precizează Siegfried Mureșan. 

Cu doar două ore înainte anunța că vor începe demersurile de clarificare la ceea ce s-a întâmplat la Consiliul JAI de joi. „Austria declară că a votat împotriva aderării României și extinderii spațiului Schengen fiindcă spațiul Schengen nu este funcțional. Austria uită să spună că fix cu 5 minute înainte votase pentru aderarea Croației la spațiul Schengen, deci pentru extinderea spațiului Schengen.  Toate argumentele auzite de la Austria în această perioadă au fost false.  Vom arăta acest lucru foarte clar în următoarele zile în Parlamentul European, în spațiul public și cu orice ocazie”, a precizat Mureșan, într-o reacție pe pagina sa de Facebook. 

Într-o postare anterioară, eurodeputatul afirma că România ar trebui să reîncerce un nou vot pentru Schengen în prima parte a anului 2023, ceea ce înseamnă cel mai probabil la Consiliul JAI din martie. 

  Vicepreședintele PPE, familie politică din care face parte și PNL-ul, este printre primii care a avansat o nouă încercare privind un vot în format JAI, anul următor. „E foarte important că Suedia, care va prelua președinția Consiliului UE la 1 ianuarie 2023, și-a manifestat astăzi deschiderea de a pune votul pe agendă.Trebuie să eliminăm rezervele nejustificate ale Austriei și să avem cât mai curând un vot pozitiv, la începutul anului viitor”, a mai afirmat Mureșan.

Negrescu trage meritele spre socialiști

Eurodeputatul Victor Negrescu susține că PSD a făcut pași concreți pentru reluarea rapidă a unui vot privind aderarea la Schengen a României, prin folosirea mai multor instrumente procedurale.

Săptămână viitoare Consiliul şi Comisia Europeană au fost chemate în Parlamentul European, la inițiativa Grupului social-democrat, pentru a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen şi pentru a prezenta care sunt următorii paşi de urmat pentru realizarea acestui obiectiv. Să sperăm că celelalte grupuri politice vor susține demersul”, a afirmat Victor Negrescu. 

Tot săptămâna viitoare, Partidul Social Democrat va pune subiectul pe agenda şedinței de pregătire a Consiliului European organizată de stânga europeană cu şefii de stat şi de guvern. De altfel, guvernele social-democrate din Germania şi Spania şi ministrul de interne social-democrat din Luxemburg au fost ieri printre cei mai puternici susținători ai României prin intervențiile lor din Consiliul de Justiție şi Afaceri Interne. Nu cedăm! Rămâne de văzut dacă dreapta europeană, din care face parte cancelarul austriac, ne urmează exemplul”, a completat eurodeputatul PSD.

Până acum, la nivel guvernamental nu a fost exprimată o poziție clară privind momentul în care România ar putea cere un nou vot, dar Lucian Bode, ministrul de Interne, a punctat că următorul Consiliu JAI, conform calendarului, e în luna martie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite