Iohannis bate în retragere pe tema Schengen: Nu vreau să ne legăm de o dată. Continuăm negocierile pe toate palierele

0
Publicat:

Președintele României a refuzat să mai avanseze 2023 dreptul anul în care România va fi primită în Spațiul Schengen, subliniind că negocierile sunt purtate pe toate palierele și vor fi inclusiv acțiuni comune cu Bulgaria.

Klaus Iohannis FOTO Presidency
Klaus Iohannis FOTO Presidency

Noi vom continua discuțiile politice pe absolut toate palierele. Și sunt optimist că vom găsi soluții pe Schegen. Dar nu aș vrea să ne legăm de o anumită dată. Pentru mine, pentru România, e important să intrăm. Am văzut și în decembrie (n.r. - la Consiliul JAI) că aceste lucruri nu pot fi legate de o dată”, a precizat Klaus Iohannis, fiind întrebat dacă în 2023 ne așteptăm să intrăm în Schengen.

Șeful statului a subliniat faptul sunt exemple de stat care leagă artificial anumite teme care nu țin de Schengen, pentru a da un vot pozitiv. „Din păcate țin și de chestiuni de politică internă din state membre. Continuăm discuțiile și sunt optimist”, a completat Klaus Iohannis. 

Întrebat dacă va avea acțiuni comune cu omologul bulgar, Radev, Klaus Iohannis a punctat că sunt în vedere asemenea acțiuni. „Am discutat această chestiune cu Radev și vom face acțiuni comune. Și eu voi merge în Bulgaria pentru discuții și pentru a da un semnal că suntem pregătiți”, a mai afirmat președintele României. 

România nu e sursă de migrație

De altfel, Klaus Iohannis a anticipat tema Schegen, iar din timpul prezentării temele prioritare la Consiliul European a vorbit de migrație și de legarea de către unii a subiectului Schengen „Vreua să fiu clar. România nu e sursă de migrație și nu e țară de tranzit. Noi știm să ne protejăm granițele. Dar problema e una europeană și noi vrem să participă la găsirea celor mai bune soluții. Suntem deschiși să colaborăm cu CE pe un proiect pilot”, a completat șeful statului..

Și ca să fie foarte clar. A nu se confunda migrația cu Schengen. Schengen se referă la o libertate de circulație a cetățeanului europea, la migrație ne referim la proceduri pentru oameni din afara UE. Aa, în opinia unora au legătură”, a mai punctat președintele.  „România nu e niciodată parte din problemă, dar încercăm să contribuim la soluții”, a conchis Iohannis,

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite