Bode, discuție cu omologul din Croația. Asigurări privind sprijinul aderării României la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Lucian Bode, s-a întâlnit cu omologul croat, Davor Božinović, cu care a discutat despre aderarea României la Schengen, context în care șeful MAI din ultimul stat primit în spațiul de liberă circulație a dat asigurări privind sprijinul acordat. 

Șeful MAI a efectuat o vizită la Zagreb, la invitația omologului croat FOTO Profimedia
Șeful MAI a efectuat o vizită la Zagreb, la invitația omologului croat FOTO Profimedia

„Cooperarea dintre România şi Croaţia în domeniul Afacerilor Interne este foarte bună. Mă bucur să mă aflu astăzi la Zagreb şi să dau curs invitaţiei adresate de către omologul şi prietenul meu, domnul ministru Davor Božinović”, a scris pe Facebook, Lucian Bode.

Potrivit ministrului, omologul croat a dat asigurări privind sprijinul pentru aderarea României la spațiul Schengen. 

Croaţia este unul dintre susţinătorii activi ai aderării României la spaţiul Schengen, sens în care omologul meu m-a asigurat de tot sprijinul său atât în cadrul Consiliului Uniunii Europene, cât şi în relaţia cu partenerii europeni. De asemenea, mi-a transmis că atingerea acestui deziderat în cursul acestui an aduce beneficii atât cetăţenilor români, cât şi întregii Uniuni Europene”, a mai afirmat Bode.

Potrivit șefului MAI român, vizita a fost și un prilej foarte bun pentru a consolida relaţia dintre România şi Croaţia în domeniul afacerilor interne şi pentru un schimb foarte util de opinii cu privire la provocările actuale.

„Împreună cu omologul meu, unul dintre cei mai vechi membri ai Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, am abordat teme europene de interes comun, precum azilul şi migraţia, aderarea României la spaţiul Schengen, aspecte aflate pe agenda bilaterală cu accent pe cooperarea poliţienească şi situaţiile de urgenţă, precum şi alte aspecte privind evoluţiile de securitate din regiune”, a mai transmis ministrul de Interne”, a mai transmis Lucian Bode.

Aderarea Croației la Schengen

Croația este ultimul stat primit în spațiul de liberă circulație european, primind un vot pozitiv în cadrul reuniunii JAI din 8 decembrie, atunci când, pe ordinea de zi a fost și aderarea României și a Bulgariei. 

Accederea României la spațiul Schengen a fost însă blocată de votul „împotrivă” dat de Austria. 

Ca urmare unele dintre măsurile de control ale granițelor Schengen cu Croația au încetat pe 1 ianuarie 2023. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite