Frunzăverde
0Există câteva subiecte asupra cărora niciun politician de la niciun partid n-ar trebui să mai vorbească.
Plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL este gestul de onoare al unui om politic responsabil, sătul de modul iresponsabil de a face politică al colegilor săi, care militează perseverent pentru aplicarea principiilor descentralizării administrative şi al subsidiarităţii şi care are, acum, ocazia de a construi o adevărată alternativă de dreapta în România.
Plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL este gestul de laşitate al unui baron local deghizat în şobolanul care părăseşte primul partidul aflat în dificultate, după ce măsurile dure, dar curajoase şi necesare de austeritate pe care le-a luat au ajutat România să treacă printr-o dificilă perioadă de criză economică.
Iată două fraze total opuse şi, probabil, la fel de neadevărate. Acestea sunt însă singurele folosite în dezbaterea publică alocată lui Sorin Frunzăverde, deşi, la fel de probabil, adevăratul motiv al plecării acestuia din PDL se află undeva între ele. Din păcate, în politică nu putem aplica acea regulă sănătoasă din unele sporturi, în care dintre notele puse de arbitri se elimină cea mai mică şi cea mai mare şi abia apoi se face media din notele rămase.
Există câteva subiecte asupra cărora niciun politician de la niciun partid n-ar trebui să mai vorbească: traseismul politic şi politizarea instituţiilor. Câtă vreme toate partidele parlamentare au exersat puterea şi au încurajat, când le-a convenit, atât traseismul, cât şi politizarea excesivă, nu cred că mai există cineva care să le critice fără să roşească. Acum, PDL ar trebui să tacă şi să nu vorbească de trădare, câtă vreme în beneficiul său s-a patentat demisia potenţială din partid. Când Gheorghe Ştefan - Pinalti anunţa, în 2008, că va candida pentru PDL, dar rămânea în PNL ca să nu piardă mandatul de primar, nu făcea altceva decât să pregătească aşternutul pentru gestul de acum al lui Sorin Frunzăverde.
Dacă e să vorbim despre motivele plecării lui Sorin Frunzăverde, cred că e prematur să avem certitudini. Ne ajută să fim prudenţi însuşi Sorin Frunzăverde. În conferinţa de presă de ieri, în care a enumerat un lung şir de motive politico-administrative pentru care şi-a părăsit partidul, a plasat obsesiv şi un motiv aparent nelalocul său: statul poliţienesc. „Cred că putem construi prin dialog o Românie normală, care să renunţe la starea de stat poliţienesc, care, în fapt, sufocă antreprenorial orice iniţiativă", a afirmat demisionarul, care a adăugat că „ne este frică şi să vorbim la telefon, nemaivorbind că ne punem problema dacă ambiental nu suntem ascultaţi de aproape toată lumea", dar a evitat să ofere detalii.
Dacă ne amintim bine, ultima iniţiativă antreprenorială din judeţul Caraş-Severin este privatizarea societăţii Moldomin SA din Moldova Nouă, în urma căreia a fost arestat directorul companiei, Iacob Chişărău, care e şi consilier judeţean PDL, şeful poliţiei din Moldova Nouă şi vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara. Dacă NU la această iniţiativă antreprenorială se referea domnul Frunzăverde, putea măcar ca printre motivele demisiei să invoce şi corupţia din interiorul PDL şi să-l dea drept exemplu pe alde Chişărău.
Liviu Avram este Redactor-Şef Adjunct "Adevărul"