Numărul Pi, sărbătorit într-o zi care apare o dată la 100 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua de 3/14/15 reprezintă exact aceleaşi cifre cu care începe celebrul număr Pi FOTO mashable.com
Ziua de 3/14/15 reprezintă exact aceleaşi cifre cu care începe celebrul număr Pi FOTO mashable.com

Astăzi este Ziua Pi, o sărbătoare anuală în cinstea constantei matematice π. 14 martie 2015 este o zi excepţională, în special pentru pasionaţii de matematică şi de alte ştiinţe exacte, mai ales în Statele Unite ale Americii. Întrucât americanii citesc data din calendar plasând luna înaintea zilei, pentru ei, omenirea se află sâmbătă în ziua de 3/14/15, adică exact aceleaşi cifre cu care începe celebrul număr Pi: 3,1415, scrie Mediafax.

Sâmbăta aceasta nu reprezintă însă o simplă Zi Mondială a Numărului Pi („Pi Day“), un eveniment sărbătorit în fiecare an pe 14 martie, ci o zi care apare o dată la 100 de ani.

14 martie 2015 reprezintă prima zi din ultimul secol când o dată din calendar poate fi descrisă prin cifrele 3/14/15. Momentul de maximă intensitate a acestei zile s-a produs de dimineaţă, la ora 9.26.53, când data şi timpul au descris primele zece cifre ale numărului Pi. Următoarea dată din calendar similară va avea loc în anul 2115, notează Mediafax.

Pi, definit ca raport între circumferinţa unui cerc şi diametrul acestuia, a generat de-a lungul anilor numeroase concursuri - în special care vizau capacitatea de memorare - şi a contribuit la apariţia unui nou limbaj. Numeroase formule din fizică, inginerie şi matematică demonstrează faptul că acest număr reprezintă una dintre cele mai importante constante din formulele de calcul. De-a lungul timpului, oamenii au încercat să determine o valoare aproximativă, suficient de precisă, pentru acest număr şi să-i înţeleagă natura. Această fascinaţie matematică pentru numărul Pi a intrat şi în cultura populară, odată cu declararea zilei de 14 martie de către Camera Reprezentanţilor din Statele Unite drept „Ziua numărului Pi“ („The Pi Day“).

Site-ul mashable.com a întocmit o listă cu zece lucruri curioase despre ziua Pi.

1. Ziua numărului Pi este celebrată pe 14 martie la muzeul Exploratoriumul din San Francisco la ora 01:59, ceea ce înseamnă 3,14159.

2. Secvenţa 123456 nu apare în primul milion de cifre ale numărului Pi, ceea ce face ca ziua de astăzi să fie de un milion de ori mai specială.

3. În alfabetul grecesc, Pi este a 16-a literă. În alfabetul englez, Pi este, de asemenea, tot a 16-a literă, dovedind încă o dată că Pi este acelaşi în toate limbile.

4. Numărul Pi este studiat de 4.000 de ani, de mai multă  vreme decât biologia evolutivă, arta impresionistă sau controversa din jurul rochiei (#TheDress)

5. Unii oameni consideră că numărul Pi conţine răspunsurile Universului.

6. Albert Einstein a fost născut de Ziua numărului Pi. Faptul că oamenilor li se pare uluitor este complet relativ.

7. Pi are 6,4 miliarde de cifre cunoscute şi ar dura aproximativ 133 de ani pentru a le spune fără să te opreşti.

8. Este mai corect să spunem că un cerc are un număr infinit de colţuri decât să spunem că un cerc nu are colţuri. Multe capete au „explodat“ gândindu-se la acest concept.

9. Unii cercetători suţin că oamenii sunt programaţi să găsească modele/tipare în tot ceea ce fac pentru că este singura cale prin care pot găsi sensul muncii lor. Însă obsesia pentru matematică este infinit mai bună decât cea pentru părul starletei Kim Kardashian.

10. În episodul „Wolf in the Fold“ din „Star Trek“, Spock şi-a „pedepsit“ calculatorul diabolic comandându-i să „calculeze ultima cifră din numărul Pi“. Spock este singurul om care poate rezolva raţional o problemă, folosind un număr iraţional.

        

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite