Muzeul Metropolitan de Artă din New York respinge petiţia de a retrage un tablou sugestiv al lui Balthus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Metropolitan de Artă din New York City a anunţat că nu va retrage un tablou controversat al pictorului francez Balthus.

Tabloul în cauză, întitulat „Therese Visând” (1938) înfăţişează o fată tânără într-o poziţie sugestivă, ce-i lasă lenjeria intimă vizibilă.

O petiţie online, ce a strâns peste 8,000 de semnături, îndemna conducerea muzeului să reconsidere decizia de a include acest tablou printre exponante.

„Dat fiind actualul climat în care noi acuzaţii de hărţuire sexuală devin publice în fiecare zi, în prezentarea acestei opere publicului, Muzeul Metropolitan de Artă romantizează voyerismul şi obiectivizarea copiilor”, se arată în această petiţie.

Purtătorul de cuvânt al muzeului a afirmat în susţinerea deciziei instituţiei că „arta vizuală este unul dintre cele mai semnificative mijloace pe care le avem la dispoziţie pentru a reflecta asupra trecutului şi prezentului şi a încuraja evoluţia continuă a culturii prin discuţii informate şi respect pentru expresiile creative”.

Autoarea petiţiei, Mia Merrill, a insistat că nu doreşte să încurajeze cenzura, „dar că obiectivizarea flagrantă şi sexualizarea unui copil este locul unde trag o linie”, a afirmat aceasta pentru cotidianul New York Times.

„Therese Visând” nu este singurul tablou al lui Balthus, născut Balthasar Klossowski, ce ilustrează fete şi adolescente într-o manieră controversată. „Fata cu pisică” ilustrează o tânără într-o poziţie similară, iar tabloul „Fata tânără cu cămaşă albă” ilustrează o adolescentă cu sânii dezgoliţi.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite