Arabia Saudită: Marele muftiu al ţării condamnă jocul de şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele muftiu al Arabiei Saudite a declarat în emisiunea sa televizată că şahul este un viciu şi o pierdere de timp şi adevăraţii musulmani ar trebui să se abţină de la a juca acest joc.

„Jocul de şah este o pierdere de timp şi o ocazie de a pierde bani. Provoacă ostilitate şi ură între oameni”, a declarat Abdulaziz Bin Abdullah, cel mai puternic cleric sunit din Arabia Saudită, în emisiunea sa televizată săptămânală, intitulată „Cu eminenţa sa, muftiul”. El a răspuns astfel unei întrebări adresate de un telespectator. Liderul religios a spus că şahul încurajează jocurile pe bani şi, mai mult, partidele lungi îi pot împiedica pe musulmani să respecte cele cinci momente din zi dedicate rugăciunii.

Deşi declaraţia sa a fost formulată ca un sfat personal, marele muftiu are puterea de a emite fatwa, edicte religioase care au putere de lege în Arabia Saudită. Şeful Federaţiei de Şah din Arabia Saudită spune că nu ştie care vor fi implicaţiile declaraţiilor marelui muftiu.

„Fatwa ar putea să restricţioneze sau nu turneele de şah. Multe lucruri sunt ilgale şi interzise religios în Arabia Saudită”, a declarat Musa Bin Thaily, şeful federaţiei.

El a dat exemplu festivalurile de muzică, evenimente care nu sunt privite cu ochi buni de elitele conservatoare, dar care se desfăşoară oricum. 

Federaţia condusă de acesta a organizat 70 de turnee de şah până acum, dar nu se poate alătura Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE) din cauza altei fatwa care datează din 1976.

„Asociaţia Saudită pentru Şah a depus mari eforturi pentru popularizarea şahului şi va continua să organizeze evenimente dacă nu este obligată să înceteze”, a mai spus el. Bin Thaily le-a urat succes participanţilor la un important turneu de şah, care este programat să înceapă vineri la Mecca, oraşul sfânt al islamului.

Şahul a fost adoptat de lumea islamică din India, în secolul al VII-lea, şi a fost exportat, ulterior, în Europa. Cu toate acestea, religia islamică a avut o relaţie neclară cu acest joc. Şahul a fost condamnat de clerici cu mai bine de un mileniu în urmă, folosind aceleaşi argumente enunţate acum de marele muftiu saudit. Alţi clerici au condamnat jocul, spunând că reprezintă o obsesie lipsită de conţinut şi că nu ajută la dezvoltarea capacităţilor militare ale jucătorilor.

Jocul a fost interzis în Iran după revoluţia islamică din 1979, dar a fost legalizat din nou după nouă ani. Şi în Afganistan, şahul a fost interzis pe perioada regimului taliban.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite