Zoltan Mesko, jucător de fotbal american: „Sunt mândru că reprezint România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plecat la 12 ani din Timişoara în Statele Unite, împreună cu părinţii săi, primul român care va juca în NFL povesteşte cum a ajuns în cea mai bogată ligă sportivă din lume. Mesko, care va avea un salariu anual de cel puţin 280.000 de dolari la New England Patriots, spune că din primii bani le va cumpăra o vacanţă părinţilor săi.

„Adevărul sporturi": Ce ai simţit atunci când ţi-ai auzit numele strigat în timpul draftului?

Zoltan Mesko: Nu mi-a venit să cred că acest lucru s-a întâmplat, mai ales că era vorba de runda a cincea. Eu am judecat realist şi mă aşteptam să fiu ales abia în runda a şasea sau a şaptea. Nici eu nu consideram că sunt atât de bun şi nu m-am aşteptat ca alţii să mă vadă astfel. Cred că niciodată nu am fost mai emoţionat.

Vei reprezenta România în cea mai bogată ligă sportivă din lume. Ce înseamnă pentru tine acest lucru?

Mă simt mândru pentru ceea ce am realizat, dar mai puţin pentru mine şi mai mult pentru România, pentru faptul că ţara în care m-am născut va avea un reprezentant aici.

Ce şanse crezi că ai să prinzi lotul final al celor de la New England Patriots pentru sezonul următor?

Şansele sunt destul de bune, zic eu. În acest moment am un singur concurent pe post, un fost jucător de fotbal australian şi mă bucură această competiţie, pentru că astfel pot deveni şi eu mai bun. Dacă muncesc, cred că pot prinde lotul.

Cum e atmosfera într-o echipă profesionistă faţă de una universitară?

Este ca şi cum ai avea un job. Nimeni nu stă ca în colegiu cu gura pe tine să faci ceva sau să îţi arate cum trebuie să faci. Trebuie să arăţi ce ştii, să munceşti din greu, iar dacă ei consideră că nu evoluezi cum trebuie, atunci aleg pe altcineva. Însă atmosfera este extrem de relaxată, mai ales în această perioadă când sezonul viitor este încă departe.

Cum ai ajuns să joci fotbal american?

Ca orice copil din România, am jucat fotbal european când eram mic. Eu am ajuns în Statele Unite la 12 ani, iar în clasa a opta eram la ora de educaţie fizică şi jucam „kickball", un joc care seamănă cu baseball-ul, dar se joacă cu mingea de fotbal european. Atunci am tras un şut atât de tare în sus încât am spart nişte becuri de la instalaţia de lumină. Cum profesorul de sport era şi antrenor secund la echipa de fotbal american, m-a pus să aleg: ori plătesc stricăciunile, ori vin la echipă. Şi aşa am ajuns „punter".

Pentru că vorbeai de România, mai ţii minte ceva de la evenimentele din Timişoara, din 1989?

Personal nu îmi aduc aminte nimic, aveam trei ani şi jumătate, dar atunci când am mai crescut, în timpul meselor de seară cu familia, părinţii mi-au povestit cum a fost atunci, cum stăteau ascunşi în casă, cu perne îndesate între geamuri pentru a ne feri de gloanţe. Cred că ei nu vor uita niciodată acele momente.

Când vei semna contractul cu noua ta echipă?

Dacă totul decurge bine şi voi fi în lot, cred că în luna iulie, spre sfârşit. Cam atunci se semnează contractele noi.

Şi ce vei face cu primii bani primiţi?

O să le iau părinţilor mei o vacanţă. O merită din plin pentru cât au muncit pentru mine şi cred că e timpul să îi răsplătesc într-un fel.

O vacanţă în România?

(Râde) Poate, cine ştie. La Marea Neagră, că ştiu că acolo îi plăcea mamei să meargă pe vremuri.

„Punterul" este salvatorul echipei

Postul de punter face parte din componenţa echipelor speciale. Punterul este acel jucător care degajează mingea în momentul în care echipa lui nu a reuşit să cucerească 10 yarzi după cele 4 posesii pe care le are la dispoziţie pentru a face acest lucru. Rolul punterului este de a trimite mingea cât mai departe, astfel încât echipa adversă să înceapă atacul de la o distanţă cât mai mare de „end zone", echivalentul zonei de ţintă la rugby.

Punterul şi jucătorii ce evolueaza pe alte posturi specifice echipelor speciale sunt aleşi mai târziu în draft pentru că fiecare club încearcă în primele runde să achiziţioneze cât mai mulţi jucători ofensivi şi defensivi de valoare. Draftul NFL are şapte runde, în care fiecare dintre cele 32 echipe alege câte un jucător. Lotul unei echipe de fotbal american cuprinde 53 de jucători.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite