VIDEO Mult sau puţin? Suspendarea lui Mureşan naşte controverse. Cum a sancţionat FRF alte incidente grave
0Comisia de Disciplină a FRF a decis să-l suspende pe Gabriel Mureşan pentru 16 etape, după ce a analizat faza în care acesta l-a lovit pe Raul Rusescu, la meciul ASA Tg. Mureş – Steaua 1-0.
Comisia la încadrat pe jucătorul lui ASA la cel mai drastic capitol, acela al „lovirii cu capul, cotul, braţul, pumnul, piciorul ori călcarea adversarului, care a cauzat vătămarea gravă a victimei şi care se pedepseşte cu suspendarea de la 16 la 24 de etape”.
Paradoxal, în timpul meciului Mureşan n-a fost eliminat, astfel că decizia luată în cazul lui devine cea mai drastică din istoria Ligii I, dictată împotriva unui jucător care a terminat meciul pe teren. Ea are însă acoperire regulamentară ţinând cont că stelistul a fost operat ieri, la nouă zile de la incident, şi va lipsi de pe teren până la finalul anului. Rusescu a fost la un pas să-şi piardă ochiul, iar dacă lovitura ar fi fost doi centimetri mai sus, în tâmplă, s-ar fi putut produce o tragedie de proporţii. „N-a fost intenţionat, chiar dacă la televizor se vede urât. I-am şi dat un mesaj lui Rusescu în care mi-am cerut scuze şi i-am explicat. Voi suporta consecinţele, dar hai să ne uităm în urmă şi să vedem câţi jucători au avut de suferit de pe urma Stelei şi câte picioare rupte au fost”, a declarat fotbalistul de 32 de ani, care va reveni abia la anul, în etapa a 27-a, pentru că la suspendare se vor socoti şi meciurile din Cupa României şi Cupa Ligii, unde ASA este calificată în sferturi. Există posibilitatea ca pedeapsa lui Mureşan să fie micşorată la Comisia de Apel, acolo unde mureşenii se vor adresa.
Ndoye a primit şase etape. Ce merită arbitrul Istvan Kovacs?
Şi Ousmane Ndoye a primit o sancţiune, constând în suplimentare a pedepsei iniţiale, de două etape, cu alte patru. El va sta şase etape departe de gazon. Deciziile, în care s-a ţinut cont şi de memoriul făcut de Steaua, care a cerut pedepse drastice pentru jucători, i-au înfuriat pe oficialii lui ASA. „Se crează un precedent periculos. Cum să suspenzi un jucător care n-a fost eliminat de arbitru? E o decizie foarte drastică, n-am mai văzut aşa ceva. Iar la Ndoye e şi mai grav. Nu înţeleg de ce a fost suspendat când cei de la Comisie au analizat faza şi au spus că n-a fost fault intenţionat”, a spus directorul sportiv al mureşenilor, Daniel Stanciu. Dacă Mureşan şi Ndoye au primit suspendări „la sânge” ce se va întâmpla însă cu arbitrul Istvan Kovacs, cel care a trecut pe vederea infracţiunile în timpul meciului, şi a avut şi alte greşeli, între care neacordarea unui penlty clar Stelei? Deocamdată, singura „pedeapsă” primită de Kovacs, despre care se spune că e arbitrul de acasă al CFR-ului, a fost propulsarea pe locul doi pe lista FIFA.
A intrat în topul suspendărilor
Suspendarea lui Mureşan intră în topul sancţiunilor din fotbalul românesc. Cea mai drastică a fost dictată împotriva fostului rapidist Daniel Sava, care în 1991 a bătut un adversar, şi a primit o suspendare de doi ani. Apoi vine suspendare de 24 de etape a lui Lăcătuş după ce i-a rupt piciorul lui Ardeleanu în 1999, care a fost redusă ulterior la 15 etape. Pe locul trei este Ionel Ganea cu 22 de etape de stat pe tuşă, redusă ulterior la 16 etape, pentru că l-a agresat fizic pe arbitrul asisten Dorin Mudura în 2007. Zece etapa a încasat Florin Gardoş, care i-a rupt piciorul lui Băcilă, acum trei ani, şi nouă etape Ricardo Cadu, după un faul violent asupra lui Milanov, în 2013. Pe masa Comisiei de Disciplină se află şi cazul lui Alin Şeroni, de la Viitorul, care i-a provocat o dublă fractură de tibie şi peroneu craioveanului Bancu, şi care probabil nu va scăpa nici el fără o suspendare de durată.
LĂCĂTUŞ fault la ARDELEANU - 24 de etape suspendare
GANEA l-a agresat pe asistentul MUDURA - 22 de etape
MUREŞAN fault la RUSESCU -16 etape
GARDOŞ fault la BĂCILĂ - 10 etape
CADU fault la MILANOV - 9 etape