Urmează „cutremurul“: se anchetează primul dosar de blaturi pentru pariuri în România. Lista meciurilor aranjate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Viorel. FOTO: Mediafax
Ion Viorel. FOTO: Mediafax

Goana după bani nemunciţi pare că nu cunoaşte frică. Chiar dacă, în ultimii ani, o grămadă de oameni din lumea fotbalului au intrat în închisoare, se mai găsesc inconştienţi care se implică în jocuri murdare.

Gloria Buzău a devenit celebră cât timp a evoluat în Liga I, în 2007-2008 şi în 2008-2009, ca fiind „satelitul“ Stelei, echipă pe care a încurcat-o, totuşi, într-un 1-1 memorabil, cu un gol marcat în ultimele secunde de Romeo Bunică.

După ce s-a întors în Liga a II-a, Gloria ar fi devenit o echipă profitabilă pentru mafia pariurilor. Aceasta e concluzia la care a ajuns Departamentul de Integritate FRF, după cum a informat prosport.ro.

Secundul transmite scenariul din tribune

În acest moment, dosarul celor de la Gloria Buzău a ajuns la FRF şi cuprinde două meciuri amicale disputate în cantonamentul din Turcia, în iulie 2014, plus zece jocuri din sezonul trecut al eşalonului secund.

Mecanismul prin care tridentul Dan Tulpan (preşedinte), Ion Viorel (antrenor) şi Romeo Bunică (secund) ar fi dirijat desfăşurarea acestor partide în vederea obţinerii unor câştiguri la pariuri e fascinant.

*Mordavia Saransk – Gloria Buzău 1-8 şi Al-Raed – Gloria Buzău 1-5

În cantonamentul din Turcia, Ion Viorel, zis şi „Vioara“, le-ar fi transmis jucătorilor că e nevoie de nişte înfrângeri cu multe goluri pentru ca echipa să facă rost de bani. Au urmat cele două rezultate de mai sus, care le-ar fi adus fotbaliştilor câte 500 de dolari.

*Academica Argeş – Gloria Buzău 3-0

După „repetiţia“ din Turcia, buzoienii ar fi început să pună în practică schemele pentru pariuri în campionat. La multe dintre partidele vizate de ancheta FRF, secundul Romeo Bunică ar fi stat în tribune şi le-ar fi transmis celor de pe bancă ce ar trebui să se întâmple pe teren pentru ca pariurile plasate online, în timp real, să fie câştigătoare.

Astfel, indicaţia venită dinspre tribune la Argeş ar fi fost 2-0 pentru gazde la pauză şi 3-0, scor final. Cum scenariul s-a respectat, la două zile după meci, Bunică s-ar fi prezentat la club cu suma de 5.000 de euro. Jucătorii titulari ar fi fost recompensaţi cu câte 1.000 de lei, iar rezervele cu 500.

*ACS Berceni – Gloria Buzău 4-2

Aici, atacantul buzoienilor, Adrian Răduca, ar fi fost instruit să nu şuteze la poartă, iar un alt fotbalist, Amet Ferdin, ar fi fost sfătuit să ia „roşu“.

*Farul – Gloria Buzău 4-0

Scenariul transmis de Romeo Bunică din tribune ar fi fost 2-0 la pauză pentru gazde. Prosport.ro notează că, în partea secundă, la 3-0 pentru constănţeni, antrenorul Ion Viorel ar fi avut, totuşi, o nemulţumire, reproşându-i omologului său de pe banca Farului, Marian Pană, că nu respectă înţelegerea.

*FC Voluntari – Gloria Buzău 5-1

Suspendat pentru această partidă, Ion Viorel le-ar fi dat indicaţiile jucătorilor săi de încredere înainte de meci, pe tunelul care ducea spre teren. „Vioara“ le-ar fi cerut, iniţial, „clasicul“ 2-0 la pauză, scor transformat, ulterior, în 3-0, se pare, în funcţie de ce s-a pariat online.

*Gloria Buzău – ACS Berceni 7-1

Betting Fraud Detection System, mecanism UEFA care monitorizează plasarea unor pariuri suspecte online în timpul meciurilor, ar fi detectat mize mari pe un meci cu un total de 4-6 goluri. Scenariu ce s-a şi adeverit. În timpul jocului, Marian Roşu, unul dintre secunzii lui Ion Viorel, ar fi vorbit de zor la telefon, în condiţiile în care celălalt secund, Romeo Bunică, a lipsit iarăşi de pe bancă.

*FC Voluntari – Gloria Buzău 5-2

Iniţial, s-ar fi comandat un 2-0 la pauză şi un 3-0 final. Nefiind printre cei informaţi de această desfăşurare a scorului, buzoianul Alexandru Marian Ioniţă ar fi dat totul peste cap, marcând în minutul 41. Prosport.ro susţine că, după acest gol, Ion Viorel ar fi strigat spre Romeo Bunică: „Romică, ne-am nenorocit!“.

Ca să limiteze proporţiile dezastrului, s-ar fi păstrat diferenţa de două goluri la pauză, acel 2-0 fiind înlocuit cu 3-1. Mai mult, fotbaliştii Gloriei ar fi primit indicaţii să piardă la trei goluri diferenţă după pauză. Cum obiectivul a fost atins, fiecare jucător ar fi fost premiat cu 1.500 de lei.

*CF Brăila – Gloria Buzău 3-2

Aici, Ion Viorel le-ar fi zis jucătorilor, în timpul întâlnirii, când trebuie să încaseze goluri. Totul ar fi fost atât de evident, încât până şi gazdele ar fi fost indignate de mascarada petrecută pe teren. Betting Fraud Detection System a detectat un număr mare de pariuri puse pe minimum 3-5 goluri marcate.

*SC Bacău – Gloria Buzău 4-0

Scorul potrivit, de 3-0 la pauză, ar fi fost atins cu mari emoţii, cu un penalty comis pe finalul reprizei. Anchetatorii FRF susţin că, spre sfârşitul jocului, Ion Viorel le-ar fi zis jucătorilor să ia şi golul de 4-0.

*Academica Argeş – Gloria Buzău 5-1

Înaintea meciului, jucătorii Gloriei s-ar fi interesat pe drum de scenariul pregătit ca să ştie şi ei ce să parieze la rândul lor! Indicaţiile ar fi venit, totuşi, la încălzire: 0-0 în prima jumătate din prima repriză, apoi două goluri luate până la pauză. Ceea ce s-a şi întâmplat. La vestiar, fotbaliştii ar fi aflat că, în partea secundă, ar trebui să forţeze marcarea unui gol şi să le faciliteze adversarilor majorarea scorului.

*Gloria Buzău – Rapid CFR Suceava 1-3

Meci intrat în atenţia FRF prin sistemul Betting Fraud Detection System care a detectat mai multe pariuri suspecte plasate în timpul jocului.

DNA poate intra pe fir

FRF ar fi trebuit să înceapă, luni, audierea mai multor jucători de la Gloria Buzău. Nimeni nu s-a prezentat însă la „Casa Fotbalului“. Buzoienii au invocat două motive: fotbaliştii aveau antrenament şi, oricum, ar fi avut nevoie de timp pentru a-şi pregăti apărarea.

În cazul în care, după ancheta FRF, se va dovedi că Gloria Buzău a trântit meciuri pentru mafia pariurilor, dosarul va fi înaintat către cei de la DNA.

Cine sunt jucătorii de încredere ai lui Ion Viorel?

Lista suspecţilor FRF include 15 jucători de la Gloria Buzău. Printre ei se află portarul Cristian Stoicescu, fundaşul Iulian Dăniţă şi atacantul Clement Pălimaru. Primul e foarte apropiat de „Vioara“ şi, deşi e rezervă în acest sezon, a fost titularizat, acum două etape, în Dunărea Călăraşi – Gloria Buzău 8-0! Dăniţă (40 de ani) e finul antrenorului şi căpitanul echipei, iar Pălimaru are o relaţie cu fiica lui Ion Viorel.

Antrenorul Ion Viorel şi preşedintele Dan Tulpan n-au răspuns, luni, la telefon.
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite