Un român îşi face loc în lume şutând mingea spre cer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul Zoltan Mesko, din Timişoara, joacă fotbal american la una dintre cele mai puternice formaţii din NFL. Echipa New England Patriots i-a oferit un contract de 320.000 de dolari pe an.

Povestea acestui frumos succes a început cu un şut tras la nervi, la sfârşitul unui meci de fotbal amical, din sala de sport. Supărat că echipa lui tocmai pierduse, Zoltan a tras o „lumânare" şi, spre ghinionul lui, a spart becurile de pe tavanul sălii de sport. Cu ochii plecaţi, aşteptând o săpuneală zdravănă din partea profesorului, Zoltan a auzit ca prin vis întrebarea acestuia: „Mai poţi să dai încă o dată, tot la fel de tare?"

„Nu-mi venea să cred că am auzit bine!", îşi amiteşte Zoltan. „Credeam că face mişto de mine." Dar nu făcea. Profesorul de sport din Ohio a fost impresionat de şutul tânărului român şi i-a pus în faţă o alegere simplă: „Ori plăteşti becurile, ori te înscrii la fotbal american." Şi, desigur, alegerea a fost simplă. Începând din ziua aceea, Zoltan Mesko s-a antrenat cu sârg, astfel că, la sfârşitul liceului, devenise cel mai bun executant de „punting", adică maestru în arta de a şuta mingea spre cer.

Familie de ingineri

Când familia lui a emigrat în Statele Unite, prin 1997, după câştigarea unei Loterii a Vizelor, Zoltan era încă elev al Şcolii germane din Timişoara. Părinţii săi, amândoi ingineri, sperau să „dea lovitura în America", dezamăgiţi de închiderea uzinelor româneşti.

La sosirea în Statele Unite, Mihai şi Elizabeta Mesko au închiriat un apartament în Queens, dar au descoperit repede că America nu e chiar aşa cum o înfăţişează cei de la Hollywood. Aduşi cu picioarele pe pământ de preţurile ­ex­orbitante practicate la New York, după câteva luni de căutări, ei şi-au găsit locuri de muncă în Ohio şi s-au mutat într-o locuinţă modestă din oraşul Twinsburg, din imediata apropiere a mult mai cunoscutului Cleveland.

Zoltan s-a adaptat greu noului stil de învăţământ. Era doar un tânăr frumuşel, bun la soccer (fotbal european), dar notele lui nu depăşeau media clasei. Părinţii se descurcaseră binişor, dar cu greu i-ar fi putut asigura banii necesari pentru o universitate de prestigiu. Şi, tocmai când totul părea definitiv pierdut, pentru rezultatele obţinute la fotbal, au început să „curgă" bursele: de la Harvard, de la Yale...

Când părinţii lui au aflat că va merge la una dintre cele mai prestigioase universităţi americane şi va avea o bursă de „punting" pur şi simplu l-au pus să repete. „Pentru ce?", a întrebat uluită mama, ştiind că e vorba de sume de zeci de mii de dolari pe an. „Pentru punting", a repetat Zoltan şi le-a explicat în ce constă măiestria lui. Nici astăzi părinţii lui nu ştiu prea bine cum au decurs lucrurile, dar ­s-au trezit că băiatul lor s-a schimbat peste noapte.

Încurajat şi felicitat mereu pentru şuturile sale executate cu măiestrie până în înaltul cerului, Zoltan s-a înscris la o facultate economică a Universităţii din Michigan şi, în cei patru ani de studii, a obţinut diploma cu media „A minus" (9, la noi). Iar apoi, pentru meritele sale sportive în calitate de membru al echipei Michigan Wolverines, care evoluează în campionatul colegiilor, a fost promovat în prima ligă şi i s-a oferit, pentru început, un salariu de 320.000 de dolari pe an.

O echipă de trei ori câştigătoare

Zoltan, care vorbeşte fluent limba română, le-a explicat reporterilor americani, care sunt acum foarte interesaţi de biografia tânărului punter, că „mesko" în limba turcă înseamnă rege. Iar ei l-au numit imediat „regele punterilor". La noua sa echipă, New England Patriots, el îl are drept coechipier pe idolul său, fotbalistul Tom Brady. De altfel, noua echipă a timişoreanului este plină de vedete, întrucât multimiliardarul Robert Kraft, patronul de la Patriots, investeşte sume importante pentru a-şi asigura o echipă de valoare.

New England Patriots a câştigat de trei ori Super Bowl şi îşi dispută meciurile pe un stadion cu o capacitate de 69.000 de locuri. Pentru a fi la înălţimea noului său job, Zoltan Mesko şi-a încheiat anul acesta şi un master în Educaţie fizică şi sport, ceea ce-l face să fie unul dintre puţinii fotbalişti americani care au două facultăţi.

Întrebat de un reporter american dacă e mulţumit cu situaţia pe care o are, Zoltan a răspuns cu modestie: „Poate că sunt cel mai bogat băiat din Timişoara, dar aici, în liga NFL (National Football League), am cel mai mic salariu posibil. Nu mă plâng, dar sunt hotărât să devin din ce în ce mai bun şi, dacă am noroc, voi fi şi eu plătit mai bine."

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite