Steaua, în faţa victoriei cu numărul 100 în meciurile jucate în cupele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Cosmin iftode
FOTO Cosmin iftode

Steaua a câştigat 99 de meciuri în cupele continentale, iar contra macedonenilor, marţi, ora 20.45, în direct la Digisport, roş-albaştrii pot atinge o bornă istorică.

În 1957, când Steaua obţinea primul succes în cupele europene, Reghe, Meme şi toţi jucătorii roş-albaştrilor nu erau nici măcar la stadiul de proiect. Nici Gigi Becali, patronul aflat acum în închisoare, nu văzuse lumina ochilor, când Steaua învingea pe Borussia Dortmund cu 3-1, în Cupa Campionilor Europeni. De atunci au trecut 56 de ani, ani în care cea mai galonată echipă a României a jucat 42 de sezoane europene, record pentru fotbalul românesc. Azi, Steaua începe drumul către grupele Ligii Campionilor pe Arena Naţională, împotriva unui adversar fără mari pretenţii, Vardar Skopje, şi trupa lui Reghecampf are şansa de a celebra alături de fani „centenarul” de victorii în competiţiile continentale.
Vardar, coşmarul lui Dinamo
Macedonenii de la Vardar Skopje nu reprezintă deloc o sperietoare pe plan continental, chiar dacă pe plan intern sunt cea mai cunoscută echipă a Macedoniei, un nume care spunea ceva şi pe vremea fostei Iugoslavii. De altfel, în sezonul 1985-1986, Dinamo a păţit-o cu Vardar, fiind eliminată din primul tur al Cupei UEFA. Lucrurile sunt mult schimbate în momentul de faţă, elocvent fiind şi faptul că macedonenii au venit la Bucureşti cu autocarul, parcurgând un drum de 11 ore. Deşi categoric favorită, Steaua are totuşi nevoie de prudenţă. Anul trecut, contra unui adversar de acelaşi calibru, Spartak Trnava, Steaua şi-a început aventura europeană cu o înfrângere surprinzătoare acasă (0-1), rezultat răsturnat ulterior în deplasarea din Slovacia.
Roma nu-l mai ia pe Chiricheş
Acum, moralul campioanei este impecabil după victoria din Supercupă, iar pozitiv e şi faptul că antrenorul are la dispoziţie tot lotul, inclusiv pe Chiricheş, a cărui vânzare la AS Roma nu mai e o pistă sigură, după ce italienii şi-au luat un fundaş croat. Reghecampf intenţionează să folosească aceeaşi echipă, ca cea din Supercupă, care să-i încânte pe cei 30.000 de spectatori, care şi-au anunţat prezenţa la probabil cea de-a 100-a victorie a Stelei în Europa. Destinul a făcut ca majoritatea bornelor importante (din 10 în 10) la acest capitol să fie marcate în faţa propriilor suporteri, pe Ghencea sau, mai nou, pe Arena Naţională, aşa cum s-a întâmplat cu Maccabi Haifa.
Spre a 10-a calificare consecutivă în grupe
Victoria şi apoi calificarea Stelei mai departe poate deschide drumul către un nou sezon european. Începând din 2004-2005, roş-albaştrii n-au ratat niciodată prezenţa în grupele unei competiţii europene, adunând până acum nouă calificări consecutive. An de an, dacă nu ajungea la „masa bogaţilor” din Liga Campionilor, Steaua se revanşa cu accesul în grupele Ligii Europa. În această stagiune, prezenţa în play-off-ul Ligii (turul patru preliminar) garantează cel puţin accesul în grupele Ligii Europa.

Echipe probabile
Tătăruşanu - Georgievski, Szukala, Chiricheş, Latovlevici - Bourceanu, Pintilii - Ad. Popa, G. Iancu, Tănase – Nikolici Antrenor: Laurenţiu Reghecampf
Zahov - Dimitrovski, Bozovic, Tanevski, Cikarski/Reljic - Guobadia, Radjelovic - Gimenez, Petrov, Manevski - Kostovski. Antrenor: Blagoja Milevski


Victoriile Stelei în Europa
Victoria  Meci
90         Steaua – Maccabi 4-2 (2011)
80         Steaua – Galatasaray 1-0 (2008)
70         Heerenveen – Steaua 1-3 (2006)
60         Zeleznik – Steaua 2-4 (2004)
50         Steaua – Aston Villa 2-1 (1997)
40         Steaua – Servette Geneva 4-1 (1994)
30         Steaua – Fram Reykjavik 4-0 (1989)
20        Steaua – Anderlecht 1-0 (1986)
10        Steaua – Hibernians 1-0 (1971)
1          C.C.A. – Borussia Dortmund 3-1 (1957)


Victoria cu Barcelona din 1986 nu se pune
Paradoxal, cel mai important succes din istoria clubului stelist, câştigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986, nu este contabilizat ca o victorie de statisticieni. Motivul? Finala cu Barcelona de la Sevilla şi-a stabilit învingătoarea după executarea penalty-urilor de departajare, scorul după 120 de minute fiind egal, 0-0.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite