„Sfinxul“ din Ghencea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ îţi prezintă povestea numelor mari din fotbalul nostru. Astăzi e rândul fostului preşedinte al Stelei, Ion Alecsandrescu. Până să conducă trupa din Ghencea în cea mai glorioasă perioadă a ei (1982 - 1996), Alecsandrescu a fost atacant al faimoasei echipe a CCA-ului în anii ’50.

Istoria multor echipe de fotbal din lume se identifică, adeseori, cu un om care a fost participant la o mare parte dintre succesele ei, atât ca jucător, cât şi ca antrenor sau conducător. Iar dacă Real Madrid, de pildă, îi datorează atât de mult lui Santiago Bernabeu, Steaua nu ar fi dobândit gloria, în România şi în Europa, fără Ion Alecsandrescu.

I s-a spus „Sfinxul", iar felul său de a fi, sobru, impunea respect tuturor. Născut pe plaiuri vâlcene, la Copăceni, la 17 iulie 1928, în familia unui preot, a debutat în sportul cu balonul rotund la 18 ani, ca atacant al Juventusului din Bucureşti. Remarcat pentru abilitatea cu care trimitea mingea „la păianjen", a făcut parte între 1950 şi 1962, cu o întrerupere de un an (în 1952 a plecat la CC Câmpulung Moldovenesc), din echipa Casei Centrale a Armatei (CCA), alături de alţi cunoscuţi jucători. Alături de ei, în 1956 a întreprins un turneu de succes în Anglia, în cursul căruia s-au înregistrat rezultate remarcabile în compania lui Arsenal Londra (1-1), Sheffield Wednesday (3-3) şi Luton Town (4-3) - cu ultima echipă se câştigase cu 5-1, la Bucureşti, cu un an înainte.

Alecsandrescu avea să câştige cu CCA cinci titluri de campion (1951, 1953, 1956, 1960 şi 1961) şi trei Cupe ale României (1950, 1951 şi 1955), fiind şi cel mai bun marcator al ediţiei din 1956, când a reuşit 18 goluri în 22 de meciuri - în total, a înscris 80 de goluri pentru gruparea militară. Ultima reuşită avea să-l propulseze în naţională, pentru care şi-a făcut debutul la 22 aprilie 1956, în memorabila victorie (1-0) obţinută la Belgrad, cu Iugoslavia. A făcut parte atunci dintr-o echipă în care figurau alţi zece jucători de la CCA. Cum concurenţa era aprigă pe posturi, a mai bifat doar încă trei meciuri alături de tricolori. Retras de pe teren, în 1962, Ion Alecsandrescu avea să fie numit secretar general al Federaţiei Române de Fotbal.

Datorită stilului meticulos şi pasiunii sale pentru acest sport, avea să rămână în funcţie două decenii, răstimp în care a contribuit la crearea unor centre de formare, inclusiv a Luceafărului. A revenit la Steaua, în 1982, fiind mai întâi vicepreşedinte al secţiei de fotbal, iar apoi şeful acesteia. Rezultatele muncii sale aveau să se vadă imediat, în timpul mandatului său înregistrându-se cele mai importante succese din istoria clubului - câştigarea Cupei Campionilor şi a Supercupei Europei, finala CCE din 1989 şi semifinala din 1988, numeroasele titluri şi Cupe ale României.

A adus sponsori la club

În urmă cu trei decenii, Ion Alecsandrescu a încercat să organizeze Steaua după principii profesioniste. Se spune că „Sfinxul" a susţinut organizarea unor spectacole pe stadion, iar banii încasaţi astfel i-a folosit pentru echipă. Tot în vremea lui a apărut şi logoul unor sponsori pe tricourile jucătorilor şi a fost montată instalaţia de nocturnă. Unul dintre artizanii victoriei de la Sevilla, Miodrag Belodedici, şi-a amintit de „Sfinx" ca de un om căruia îi datorează totul. „A venit acasă, la mine, şi l-a convins pe tata să mă lase la Steaua. Era foarte politicos. Vorbea puţin. Avea obiceiul să vină la noi, în vestiar, doar înaintea meciurilor importante, să ne spună câteva cuvinte, de încurajare. Era genul de conducător autentic. Şi cum fusese şi un mare fotbalist, toată lumea îl respecta". 

Steaua de acum l-a uitat

Paradoxal, deşi a fost declarat „Omul secolului XX", de către FC Steaua, propunerea făcută de un suporter, ca arena din Ghencea să-i poarte numele, nu s-a materializat. Asta în ciuda faptului că la 21 iunie s-au împlinit 11 ani de la dispariţia lui Ion Alecsandrescu.

"Ion Alecsandrescu a fost cel mai mare conducător din istoria Stelei.''
Emeric Ienei fost antrenor Steaua

Cine a fost Ion Alecsandrescu

- Născut la: 17 iulie 1928, Copăceni, Vâlcea
- Decedat la: 21 iunie 2000
- Post ca jucător: Atacant
- A evoluat la: Juventus Bucureşti, Steaua Bucureşti, CA Câmpulung Moldovenesc, Olimpia Bucureşti
- A fost golgheterul Diviziei A în 1956, marcând 18 goluri în 22 de meciuri.
- A câştigat cinci titluri şi o Cupă a României cu Steaua.
- La naţională a avut cinci selecţii, fără să marcheze vreun gol.
- Între 1982 şi 1996 a ocupat funcţia de preşedinte al Stelei. Apoi, până în 2000, a fost consilierul clubului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite