Serbia, din nou în război!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fanii sârbi au provocat incidentele din meciul cu Italia
Fanii sârbi au provocat incidentele din meciul cu Italia

Naţionala lui Petrovici va pierde la „masa verde“ meciul cu Italia, dar riscă şi suspendarea din competiţiile internaţionale, întrucât violenţele de la Genova au la bază situaţia politică din Kosovo. Huliganii sârbi au provocat haos pe stadionul „Marassi“ din  Genova, meciul cu Italia din preliminariile Euro 2012 fiind suspendat de arbitru după o întârziere de aproape o repriză.

„N-a fost un atac doar la adresa fotbalului sârb, ci şi unul la adresa statului. Este o ruşine", a declarat preşedintele federaţiei de la Belgrad, Tomislav Karadzici, după incidentele de la meciul Italia-Serbia, de marţi seară. Fanii „plavi" au aruncat cu torţe şi cu petarde în direcţia suporterilor italieni şi a forţelor de ordine, obligându-l pe centralul scoţian Craig Thomson să amâne startul partidei cu 35 de minute, după care să suspende definitiv meciul la finalul a doar şase minute de joc efectiv. Cel mai grav fapt este acela că, potrivit lui Karadzici, partea sârbă a informat poliţia italiană cu privire la prezenţa în oraş a unui grup mare de suporteri violenţi şi, implicit, a pericolului ce plana asupra partidei. Rezultatul? „Nu s-a făcut nimic pentru a se evita ce s-a întâmplat".

„Atac" politic şi extremist

Pedeapsa aplicată, pe plan sportiv, Serbiei de către UEFA ar putea fi una exemplară. Pe lângă pierderea meciului cu 3-0 la „masa verde", ex-iugoslavii riscă inclusiv suspendarea din preliminariile pentru Euro 2012, dar şi ulterior acestora, întrucât au fost încălcate mai multe puncte ale regulamentului disciplinar. Printre acestea, aruncarea fumigenelor, activarea dispozitivelor pirotehnice şi propagarea mesajelor politice, violente sau ofensatoare. Decizia se va lua la 28 octombrie.

De unde a pornit scandalul? Cea mai plauzibilă explicaţie vine din sfera politică, mai exact din situaţia din Kosovo. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, se află în aceste zile în regiune pentru a sprijini independenţa noului stat, iar asta nu a picat tocmai bine în rândul „ultraşilor plavi", mulţi dintre ei extremişti de dreapta. De altfel, un steag albanez a fost ars în timpul incidentelor. Majoritari susţinători ai Stelei Roşii Belgrad, sârbii din tribunele stadionului „Marassi" l-ar fi „pedepsit" astfel şi pe preşedintele federaţiei, nimeni altul decât fostul preşedinte al lui Partizan, pe care-l acuză de compromiterea campionatului intern dar şi pentru demiterea lui Radomir Antici de la cârma reprezentativei. La asta se adaugă conflictul cu portarul Vladimir Stoikovici, fost jucător al Stelei Roşii, care a fost şi ameninţat cu moartea înaintea partidei şi care i-a cerut selecţionerului Petrovici să nu-l folosească în acest meci.

Meciul a fost perturbat de torţele aruncate din tribune Foto: AFP

Meciul a fost perturbat de torţele aruncate din tribune Foto: AFP

UEFA şi FIFA taie în carne vie în astfel de cazuri

Nigeria este ultima naţională care a avut probleme cu forurile internaţionale. Africanii au fost ameninţaţi de FIFA cu excluderea din preliminariile Cupei Africii pe Naţiuni din 2012 pentru interferenţe ale politicului în afacerile federaţiei. Aceeaşi soartă a avut-o în 2008 naţionala Irakului, după ce guvernul a decis dizolvarea forului fotbalistic, dar şi Albania. Fosta Iugoslavie a fost şi ea suspendată din competiţiile UEFA şi FIFA între 1992 şi 1994, în timpul războiului.

Sunt radicaliştii Europei

Incidentele de la Genova nu sunt nici pe departe primele şi fără îndoială nici ultimele „isprăvi" ale fanilor sârbi. De-a lungul timpului, aceştia s-au făcut responsabili pentru zeci de astfel de evenimente, care s-au soldat cu sute de răniţi, şi mai tragic, cu pierderea de vieţi omeneşti. Doar în 2009, doi suporteri au murit în urma altercaţiilor cu sau dintre suporterii sârbi. Un fan al lui Toulouse a fost ucis în bătaie de susţinătorii lui Partizan, înaintea unui meci din Liga Europa, iar unul al echipei locale Vozdovac a fost omorât de un rival de la Rad. Ultimul a fost condamnat la 30 de ani de închisoare. În aprilie 2010, un suporter al Stelei Roşii Belgrad a fost rănit cu focuri de armă, în interiorul stadionului, la un meci de cupă cu OFK.
Duminica trecută, peste 100 de persoane au fost rănite în timpul paradei gay de la Belgrad, în care extremiştii sârbi, din nou majoritar proveniţi din rândul microbiştilor, i-au atacat pe participanţi cu sticle şi pietre.

Cel mai celebru episod din istoria violentă a huliganilor sârbi a avut însă loc în 1990, pe stadionul Maksimir din Zagreb. Circa 3.000 de fani ai Stelei Roşii, conduşi de celebrul Arkan, s-au luptat cu cei ai lui Dinamo Zagreb, rezultând 60 de răniţi. În mod simbolic, se spune despre acele evenimente că au dus la declanşarea războiului croat de independenţă.

Liber la deplasări

Fanii sârbi au profitat de ridicarea vizelor pentru accesul în spaţiul UE, din decembrie 2009, pentru a lua cu „asalt" Italia, prima deplasare importantă pentru naţionala Serbiei în acest interval.

Ascuns în motorul autocarului

Bogdanov a fost arestat ieri Foto: AFP

Liderul huliganilor sârbi, Ivan Bogdanov

Luptele forţelor de ordine cu „ultraşii" sârbi s-au întins pe străzile din Genova până în jurul orei două dimineaţa. Au fost rănite 16 persoane, printre care şi doi poliţişti, alte 17 fiind arestate. 35 de huligani au fost raportaţi, alţi 138 identificaţi. La percheziţia autocarelor sârbilor, poliţiştii au găsit bâte, răngi, cuţite, petarde şi chiar câteva bombe artizanale. Obiectivul principal a fost însă găsirea individului mascat şi tatuat, care a incitat violenţele din interiorul stadionului. „Ultrasul", ascuns în compartimentul motorului unuia dintre autocare, a stat mai mereu, pe stadion, urcat pe gardul de protecţie.

Capul răutăţilor din Genova a fost identificat ieri. Numele său este Ivan Bogdanov şi este unul dintre liderii marcanţi ai galeriei Serbiei şi a Stelei Roşii, dar şi al grupări para-militare „Tigrii lui Arkan". Are o grenadă tatuată pe piept şi numărul 1389 (dată la care sârbii au pierdut lupta de la Kosovopolje, împotriva turcilor, moment ce a marcat naşterea ultranaţionalismului sârb), pe bicepsul drept. Bogdanov este şomer şi are în cazier mai multe vătămări de persoane, un atac asupra unui poliţist, precum şi producţia şi posesia de stupefiante.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite