Scenariul cel mai negru prinde contur: România poate rata calificarea la Cupa Mondială de rugby după o eroare uriaşă. Ce a declarat Alin Petrache

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sione Faka’osilea
Sione Faka’osilea

Echipa naţională de rugby a României ar putea pierde dreptul a a participa la Cupa Mondială întrucât a folosit un jucător din Tonga, care a evoluat şi pentru naţionala ţării sale de origine.

Întoarcere dramatică de situaţie pentru echipa naţională de rugby: la câteva zile după ce a sărbătorit calificarea la Cupa Mondială de rugby totul s-ar putea transforma într-un coşmar.

România a obţinut săptămâna trecut o calificare cu scandal la Cupa Mondială de rugby, după ce arbitrul român Vlad Iordăchescu afost acuzat că a tras pentru belgieni în meciul cu Spania pentru a deschide uşa stejarilor spre Cupa Mondială. Ibericii au făcut reclamaţie la Federaţia Europeană de Rugby, au trimis o casetă în care reclamă 19 greşeli de arbitraj şi au cerut rejucarea disputei.

Până la soluţionarea acestui diferend, pentru România a apărut o nouă problemă şi încă una şi mai mare. Astfel, stejarii l-au folosit în şase din opt meciuri de la Rugby Europe Championship pe Sione Faka’osilea, un jucător din Tonga care a venit în România în februarie 2014 şi a debutat în prima echipă a stejarilor într-un meci cu Rusia din martie anul trecut. Problema uriaşă este că Sione Faka’osilea a evolutat, până a veni în ţara naostră, pentru naţionala în 7 a Tongăi. Rugbystul a fost rezervă şi a intrat pe parcursul partidelor pe care Tonga le-a jucat la Gold Coast 2012-2013. Însuşi  Faka’osilea şi-a trecut în CV-ul său aceste meciuri, plus că există imagini care dovedesc prezenţa acestuia la meciurile respective.

Ce spune regulamentul
Articolul 8.2  Un jucător care a evoluat pentru naţionala de seniori, naţionala “A” sau naţionala în 7 a unei ţări, nu mai poate reprezenta o altă naţională.

În aceste condiţii, România are o problemă uriaşă indiferent că:
-ucătorul din Tonga nu le-a spus oficialilor federaţiei noastre că a jucat pentru naţionala în 7 a ţării sale.
- oficialii FRR nu au ştiut că regulamentul se referă şi la rugbyştii care au jucat pentru naţionala în 7.

Singura variantă rezonabilă ar fi ca, înainte de a-l fi folosit pe Sione Faka’osilea, Federaţia Română de Rugby să fi cerut şi să fi primit acceptul de la World Rugby, însă nici aşa nu este ieşită din culpă. 

De la ruşi ni se trage
În cazul în care se dovedeşte că Federaţia Română de Rugby a comis această eroare imensă, cele şase rezultate ale partidelor în care a fost folosit Sione Faka’osilea vor fi anulate. Asta înseamnă că Spania va merge direct la Cupa Mondială, iar Rusia va juca barajul cu Portugalia şi apoi cu Samoa şi eventual recalificări. De altfel, informaţia că Sione Faka’osilea a jucat pentru Tonga a fost publicată prima dată pe anumite siteuri din Rusia, după care a fost preluată de cotidianul spaniol AS.

Tahiti a fost eliminată
Într-un caz similar,  World Rugby a eliminat de curând echipa statului Tahiti din calificările pentru Cupa Mondială, după ce a aliniat doi jucători ineligibili în meciul câştigat cu Insulele Cook. Motivarea acestei decizii e clară: “Este responsabilitatea fiecărei federaţii să se asigure că toţi jucătorii sunt eligibili conform prevederilor de la articolul 8 al regulamentului”.

Era s-o “comitem” şi cu un jucător din Fiji
În cantonamentele pe care stejarii le-au făcut în pregătirea Rugby Europe Championship a fost luat şi jucătorul din Fiji Eseria Vueti. Totuşi, Federaţia a fost prevăzătoare în acest caz şi a verificat la federaţia fijiană şi la World Rugby dacă jucătorul este eligibil, primind un răspuns negativ. Acesta evoluase pentru Fiji Warrios în 2012, selecţionată considerată a doua reprezentativă a acestui stat. Astfel, Vueti a fost trimis acasă.

Nu doresc să comentez nimic! O să vedem despre ce e vorba Alin Petrache, preşedinte Federaţia Română de Rugby
rugby
rugby
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite