S-a ştiut că la Istanbul urmează un atac: ce ţară a anulat călătoriile cetăţenilor săi în Turcia înainte de atentatul de marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Atentat aeroportul Ataturk FOTO AFP

Tragedia produsă pe Aeroportul Ataturk e cu atât mai mare cu cât, în zilele dinaintea masacrului, au existat multe indicii care au sugerat că urmează să asistăm la o altă nenorocire.

Se spune că, de obicei, înaintea unui atac terorist, serviciile secrete intră în alertă, descoperind tot felul de informaţii care indică faptul că urmează un atentat.

Aşa au stat lucrurile, inclusiv înainte de 11 septembrie 2001, însă administraţia Bush a ignorat rapoartele trimise de agenţii CIA şi FBI. Acum, după ce Turcia a fost zguduită de un atac sângeros, se confirmă că cineva a ştiut că urmează o tragedie.

Concret, săptămâna trecută, şase cluburi iraniene din prima ligă, Esteghlal, Teraktor-Sazi, Sepahan, Sia Jamegan, Foolad şi Padideh, ar fi trebuit să meargă în Turcia pentru a-şi efectua stagiile de pregătire din această vară. Echipele iraniene preferă, de obicei, Turcia, deoarece deplasarea în această ţară nu necesită viză de intrare, formalităţile de călătorie fiind foarte simple.

Numai că, de această dată, cele şase grupări n-au mai ajuns în Turcia. Ministerul de Externe le-a interzis, pe ultima sută de metri, să meargă pe malul Bosforului, motivând că există indicii clare că în Turcia există riscul unui atac terorist iminent. Decizia guvernului iranian a fost aprig contestată de cluburile amintite, ele motivând că şi-au plătit deja cantonamentele. Ministerul de Externe a fost însă de neclintit, iar deplasările celor şase formaţii au fost anulate, ele fiind nevoite să se orienteze spre alte destanţii, precum Armenia.

36 de persoane au murit şi 147 au fost rănite într-un atentat comis marţi seară, în jurul orei locale 22.00 (22.00, ora României), pe aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul de trei atacatori sinucigaşi. Atacatorii au tras în pasagerii şi poliţiştii aflaţi în zona terminalului zboruri internaţionale, după care s-au aruncat în aer.

Atacul a fost iniţiat cu trei explozii, iar ulterior martorii au spus că s-au auzit mai multe focuri de armă. În acest moment nu se ştie dacă atacul a fost efectuat de ISIS sau de atacatori kurzi. Totuşi, surse au declarat pentru Reuters că la originea atacului ar fi Statul Islamic. În urma atacului mai multe persoane au fost rănite la terminalul sosiri, iar cel puţin 36 persoane au fost ucise, a susţinut ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozdag, Astfel, cei aflaţi la faţa locului au fugit după ce au auzit exploziile.

Autorităţile susţin că este vorba de un atac pregătit de un comando terorist, constituit din cel puţin trei persoane care au atacat aeroportul cu arme Kalashnikov.

Vezi AICI momentul în care unul dintre terorişti se aruncă în aer. Imagini cu impact emoţional 

CITEŞTE ŞI:

*Mărturie terifiantă: cum s-a trăit atentatul din interiorul aeroportului. „Unei fete i se vedeau toate tendoanele“

*Lumea fotbalului, zguduită de atentatul de la Istanbul: „Allah să aibă milă de ei“. Reacţii în lanţ din toată Europa

 Un fost fotbalist al stelei se afla pe aeroportul din Istanbul în momentul atentatului. Cum explică el scenele de groază

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite