România, generoasă cu medaliaţii ei: ce primesc cei care au prins podiumul la Rio şi cum stăm comparativ cu restul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

207 ţări au concurat la JO 2016. Doar 78 au punctat în clasamentul medaliilor şi, dintre ele, doar 59 au avut campioni olimpici.

Bani, vile şi bere gratis pentru medaliaţii olimpici. După patru ani de muncă titanică, sportivii care au urcat pe podium la Rio sunt răsplătiţi în moduri diferite.

Ce reiese la prima vedere, atunci când comparăm primele acordate medaliaţilor din ţări diferite? Devalorizarea aurului, acolo unde campionii olimpici vin pe bandă. Această situaţie e reflectată cel mai bine în Statele Unite ale Americii, care răsplătesc cu doar 25.000 de dolari fiecare loc 1 obţinut la Rio de Janeiro.

Probabil pentru că, având 1.022 de medalii de aur cucerite la Jocurile Olimpice de Vară, de-a lungul anilor, americanii nu se mai entuziasmează aşa uşor, când un atlet de-al lor urcă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Prin comparaţie, Azerbaidjan, cu doar şase aur în palmaresul ţării, a stabilit o primă de 510.000 de dolari pentru campionii de la Rio. Doar un azer a pus însă mâna pe această sumă, fiindcă din totalul de 18 medalii luate la Rio, doar unul a fost de aur. Totuşi, până şi un câştigător de bronz din Azerbaidjan – au fost zece – a fost răsplătit mai generos, decât un medaliat de aur american, încasând 130.000 de dolari.

Aici intervine însă un factor care mai echilibrează balanţa. Sportivul american care urcă pe podium la o ediţie a JO primeşte, la revenirea în ţară, foarte multe sponsorizări, ceea ce se întâmplă mai rar în cazul atleţilor din alte ţări.

Prime în rate

O situaţie specială se poate observa în Thailanda. Cei doi campioni olimpici din această ţară vor încasa suma de 314.000 de dolari, însă banii nu vor intra în conturile lor într-o singură tanşă. Prima va fi plătită de guvern, în rate, în următorii 20 de ani. Filipine a anunţat un sistem de plată similar, bonusul fiind de 237.000 de dolari, însă delegaţia lor n-a cucerit niciun aur la JO 2016.

Admitere gratuită la facultate

Pe lângă primele financiare, multe ţări le-au oferit campionilor olimpici şi tot felul de recompense inedite. Germania a avut 17 medaliaţi cu aur, iar aceştia vor primi bere nemţească, gratis, pentru restul vieţii!

Coreea de Sud şi-a scutit practic campionii de la stagiul militar – trebuie să fie la dispoziţia armatei doar patru săptămâni, în loc de doi ani - în timp ce Singapore a anunţat că înotătorul Joseph Schooling (21 de ani), cel care l-a învins pe americanul Michael Phelps în proba de 100 de metri fluture, îşi va putea satisface stagiul militar abia după JO 2020, astfel încât să nu-i fie perturbate pregătirile.

Şi Iranul a anunţat că, începând de acum, toţi campionii olimpici vor beneficia de admitere gratuită la facultate, fără să fie nevoiţi să susţină vreun examen de admitere.

Alte cadouri care se adaugă primelor în bani: apartamente de două şi trei camere şi vile pentru sportivii din Kazahstan şi Ucraina.

Răsplătiţi, dar şi taxaţi

Pe lângă faptul că au prime mici pentru medalii, sportivii din SUA sunt obligaţi să şi plătească taxele aferente pentru sumele încasate. Lucrurile stau la fel şi în Singapore, acolo unde atleţii rămân cu 80% din prima încasată, restul mergând către bugetul de stat.

Campionii care nu iau nimic

Sunt şi ţări care au avut rezultate foarte bune la JO, însă care merg pe ideea că sportivul se luptă pentru glorie şi pentru culorile ţării. Şi atât! Marea Britanie s-a clasat pe 2 în ierarhia naţiunilor, cucerind 67 de medalii, dintre care 27 de aur, însă atleţii lor au primit doar câte un ursuleţ de pluş, drept amintire. Parcă mai câştigaţi au fost campionii din 2012 ale căror feţe au apărut pe timbre poştale. Nici Suedia nu-şi răsplăteşte sportivii care au urcat pe podium, motivând că aceştia sunt susţinuţi de guvern, încă de la vârsta de 6 ani.

E din nou necesară precizarea că în astfel de ţări, atleţii beneficiază de venituri consistente din sponsorizări, sumele încasate astfel fiind chiar mai mari decât primele acordate de Comitetele Olimpice.


Lingou şi monezi de aur
Sunt şi ţări care îşi premiază sportivii de aur cu...aur. Spre exemplu, în Malaezia, un campion olimpic primeşte un lingou de aur în valoare de 600.000 de dolari. În Iran, pe lângă bonusul financiar încasat de la guvern, campionii olimpici au primit şi câte 50 de monezi de aur, din partea unui sponsor.


Avem bani, rente viagere şi maşini, dar nu prea avem pe cine premia
Comparativ cu nivelul economic al ţării, România acordă nişte bonusuri generoase sportivilor medaliaţi la JO. Următoarele sume au fost stabilite pentru JO 2016:

*70.000 de euro pentru aur + rentă viageră
*56.000 de euro pentru argint + rentă viageră
*42.000 de euro pentru bronz + rentă viageră

„Sunt nişte sume cu care statul român şi COSR se pot mândri pentru că sunt printre cele mai mari premieri pe care o ţară europeană le poate da. Iar renta viageră, care revine sportivului după retragere, trebuie punctată de fiecare dată. Pentru că, după o viaţă grea de sportiv, sunt şi lucruri plăcute care i se pot întâmpla“, a declarat Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Pe lângă premiile în bani, toţi sportivii români care au cucerit medalii la JO vor fi recompensaţi de Renault, partener COSR, cu câte o maşină din ediţia specială Olimpic. Fetele de la echipa de scrimă, Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu, vor primi modelul Kadjar, în valoare de aproximativ 20.000 de euro. Jucătorii de tenis, Horia Tecău şi Florin Mergea, medaliaţi cu argint, vor primi modelul Captur. Halterofilul Florin Sâncrăian, luptătorul Albert Saritov şi componentele bărcii 8+1, Andreea Boghian, Roxana Cogianu, Adelina Boguş, Ioana Strungaru, Laura Oprea, Iuliana Popa, Mihaela Petrilă, Mădălina Bereş şi Daniela Druncea, vor conduce câte un Clio pentru medaliile de bronz.

Din păcate, „recolta“ de medalii, doar cinci, a fost cea mai slabă pentru delegaţia tricoloră după JO 1952 de la Helsinki, atunci când sportivii români s-au întors acasă cu doar patru medalii.

 

Pe finalul concursului, cârmaciul Dana Druncea a strigat ceva de genul: «fetelor, haideţi că puteţi! Trageţi să vă luaţi şi voi o casă!». Parcă dintr-o dată s-a ridicat barca şi a început să ia avânt. Mihaela Petrilă medaliată cu bronz la JO 2016  

Cele mai mari prime pentru medalii olimpice
Ţară    Aur    Argint    Bronz
Singapore    757.000    370.000    189.000
Taiwan    640.000    223.000    160.000
Azerbaidjan    510.000    255.000    130.000
Indonezia    384.000    152.000    76.000
Kazahstan    250.000    150.000    75.000
Italia    189.800    95.000    50.000
Uzbekistan    150.000    -    -
Belarus    150.000    -    -
Ucraina    150.000    -    -
Rusia    180.000    90.000    45.000
*Sumele sunt exprimate în dolari

Unde au ajuns medaliile acordate la Rio
Continent    Procent
Europa    48%
America    22%
Asia    20%
Africa    5%
Oceania    5%

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite