România cucereşte medalia de bronz! Am fost la un pas de argint

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa feminină de gimnastică s-a calificat în finala de 8, însă Cătălina, Sandra, Larisa și cele două Diane n-au avut motive să zâmbească. Astăzi, însă, putem vedea o altă față a echipei noastre

UPDATEClasament final: 1. SUA, 2. Rusia, 3. România, 4. China

România a terminat concursul cu evoluţiile la sărituri. Gimnastele noastre au obţinut următoarele rezultate: Larisa Iordache 14.800, Cătălina Ponor 15.100, Sandra Izbaşa 15.100. Punctajul final al nostru este 176.414. Rusia termină competiţia înaintea noastră şi SUA mai are de concurat. Cel mai probabil, vom termina pe locul trei.

UPDATE Gimnastele noastre fac spectacol la sol. Diana Bulimar intră prima şi obţine 14.700, Cătălina Ponor 14.800, Sandra Izbaşa 15.200. România e pe locul trei.

UPDATE România a concurat la bârnă, unde evoluţiile au fost mult mai bune, iar Cătălina Ponor a avut un exerciţiu extraordinar!

Notele obţinute: Diana Bulimar 14.533, Larisa Iordache 15.300, Cătălina Ponor 15.416

Ordinea după a doua rotaţie:

  1.SUA 92.931, 2.Rusia 92.532, 3. China 89.331, 4. Canada 87.273, 5. România 86.714, 5. Japonia 80.765

UPDATE. România e pe locul şase după prima rotaţie, la care gimnastele noastre au concurat la paralele, cel mai slab aparat al nostru.

Ordinea după a doua rotaţie:

Clasament: 1.SUA 92.931, 2.Rusia 92.532, 3. China 89.331, 4. Canada 87.273, 5. România 86.714, 5. Japonia 80.765

Notele obţinute: Diana Bulimar 14.066, Diana Chelaru 13.633, Larisa Iordache 13.766

Ordinea după prima rotaţie: 1.SUA - 48.132, 2. China - 46.399, 3. Rusia - 46.366, 4. Canada - 42.774, 5. Italia - 41.899, 6. Romania - 41.465

Calificările din concurs olimpic feminin de gimnastică se apropiau de final. Elevele lui Octavian Bellu și Mariana Bitang încheiaseră concursul. Erau grupate în zona din fața bârnei, iar pe chipul lor se vedea dacă nu supărare, atunci cu siguranță tristețe.

Șansa n-a fost de partea lor, cel puțin până acum, la această ediție a Jocurilor Olimpice. La nici două zile de la sosirea în Londra, s-a constatat că Larisa Iordache suferă de o afecțiune ciudată la talpa piciorului stâng. Iar această veste nu putea să nu aibă urmări.

Ponor și Izbașa, două surori mai mari

Așa cum spunea Octavian Bellu, echipa de astăzi a României este una inedită. Cătălina Ponor și Sandra Izbașa au în palmares cel puțin un tilu olimpic. Iar ele sunt pentu mai tinerele lor colege Larisa Iordache,Diana Chelaru și Diana Bulimar precum două surori mai mari. Le încurajează, le dau sfaturi la antrenament sau în competiție.

Din acest motiv presiunea care apasă pe umerii celor două veterane ale lotului feminin de gimnastică este mult mai mare acum. Mai cu seamă că toată lumea așteaptă de la ele medalii. Și nu din orice metal, ci de aur. În acest context, ratarea Sandrei Izbașa, la paralele, a avut efect imediat. Fiindcă nimeni nu se aștepta ca ea să greșească. "Nimeni", adică aceia care uită că gimnastica este practicată de oameni, nicidecum de roboți.

Încolonate, gimnastele noastre au părăsit North Greenwich Arena tăcute, îngândurate. Mariana Bitang a trecut pe lângă zona mixtă fără să rostească un cuvânt, iar Octavian Bellu privea undeva, în gol. Greu de ghicit la ce se gândea atunci cel care a fost declarat antrenorului secolului XX. Și nu la noi, în România, ci în lume. Poate la concursul următor, unde se pornește de la zero. Poate la erorile celui de duminică.

Sandra a fost "de gheață" după ratare

Singura care a vorbit cu presa, în zona mixtă, a fost Sandra Izbașa. A făcut-o lapidar, în propoziții scurte.
Aproape monosilabic. Se simțea că nu e în apele ei, însă a venit și ne-a privit în ochi. Prima reacție a noastră a fost de dezamăgire, dar mai apoi, judecând la rece, punându-ne în locul ei, am înțeles că era o formă inconștientă de autoapărare. Oare cum să explici de ce ai căzut când nimeni nu ar fi putut să o facă?

Mariana Bitang, de pildă, s-a întors cu spatele spre paralele și a făcut un gest care ilustra mirare, consternare. A încercat să-și mascheze descumpănirea.

Sandra, în schimb, a părut ca fiind săpată în gheață. Un sloi care însă se topea pe interior într-un șiroi nevăzut de lacrimi. Izbașa nu putea însă săm plângă. Ea, sora cea mare a Larisei și celor două Diane din echipa noastră, e nevoită să înspire încredere celor mai mici.

Larisa și-a mascat durerea până la final

Gimnastele noastre au fost primite cu simpatie în North Greenwich Arena. Și nu numai de fanii români, ci și de ceilalți. Aplauze au primit toate, însă parcă Larisa Iordache a avut parte de cele mai multe. Spectatorii știau, cu siguranță, de necazurile ei. Iar britanicii, spre deosebire de noi, românii, știu să aprecieze cel mai bine voința, spiritul de sacrificiu, devotamentul.

Larisa a ratat o aterizare la sol, acolo unde fetele noastre au obținut cel mai bun punctaj din competiție. A căzut exact pe piciorul stâng, cel cu probleme. A redresat, însă, și a continuat. N-a cedat, ajutându-și colegele. La pararele, micuța gimnastă a venit lângă Sandra și a ajutat-o să pregătească aparatul. S-a câțărat pe un mini-soclu pentru a ajunge la bara de sus.

Dincolo de toate acestea, Larisa n-a reușit să-și ascundă tristețea. Am surprins-o privind în gol, după paralele. Era întoarsă cu spatele la colegele ei. Privea spre parapetul roz care delimitează spațiul de concurs de zona fotografilor. Se calificase în finala de la individual compus, însă cu siguranță că își dorea mai mult.

Un concurs care trebuie uitat repede

Francezii au o vorbă atunci când sportivii lor ratează un concurs sau pierd un meci. Ei spun că trebuie uitat cât mai repede! Și tot ei, mai ales în rugby, vorbesc de umilință. Nu în sensul care ne deranjează pe noi când occidentalii ne fac cerșetori, ci acela care vrea să spună că nu poți câștiga un război dacă n-ai învîțat nimic dintr-unul pierdut.

Calificările sunt acum în urmă. Fetele au avut la dispoziție o zi pentru a retușa mișcările greșite și două nopți pentru a se calma. Ziua de astăzi este una diferită. Poate fi mai veselă sau mai tristă. Totul depinde numai de ele. Noi, în schimb, nu putem avea decât răbdare, înțelegere, admirație și respect pentru ele.

România va fi reprezentată în toate finalele

Cu toate că nu a făcut un concurs foarte bun, echipa feminină a României n-a avut probleme în a pătrunde în finala de 8 care va avea loc astăzi. Ea a terminat cu 176,164 puncte în ultima subdiviziune, ocupând locul 4 în clasamentul general. În finale vor mai evolua, la individual, Sandra Izbașa (individual compus, sărituri și sol), Cătălina Ponor (bârnă, sol), Larisa Iordache (individual compus) și Diana Bulimar (bârnă).

Sandra Izbașa: "Ne dorim sănătate. Atâta tot!"

Concursul de gimnastică și-a derulat primul episod la feminin. Calificările. România a terminat pe 4 la "general", după SUA, China și Rusia, însă în finale nu se ține cont de punctajul de duminică. Sandra Izbașa acceptă să vorbească cu ziariștii români.

Întrebată ce-și dorește acum, după calificări, ea răspunde sacadat, telegrafic: "Ne dorim sănătate. Atâta tot!". Un răspuns aproape la indigo cu cel dat de Cătălina Ponor în urmă cu câteva zile, după antrenamentul pe podium.

Sandra știe că nu-i nimic pierdut. Că lupta se reia de la zero. Mărturisește că este încrezătoare. "Mă antrenez de șase luni să fac patru aparate. Vom pleca de la zero. Ne dorim să fie din ce în ce mai bine", mărturisește campioana olimpică de la Beijing. Refuză să vorbească despre evoluția Larisei Iordache, însă nu face același lucru atunci când e îngtrebată ce crede despre faptul că ea a evoluat cu probleme la picior. "Toată aprecierea și stima mea pentru Larisa!".

Căderea de la paralele? Iată o întrebare dureroasă care rămâne fără răspuns. Sau, mai bine zis, răspunsul este evaziv: "Atunci când ești pe bară se pot întâmpla multe. Nu pot să zic ceva anume despre asta".

Concluzia acestui dialog scurt, purtat în zona mixtă, e una singură, ușor de anticipat: "Ne dorim din suflet să facem din ce în ce mai bine".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite