Primul interviu cu Boloni după ce s-a întors în Belgia: „Fotbalul n-a mai fost o prioritate pentru mine în ultimul an“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un an zbuciumat pe plan personal, fostul selecţioner a semnat cu o grupare care revine în elita fotbalului belgian după 13 ani.

De când s-a apucat de antrenorat, la Nancy, în 1994, Ladislau Boloni (64 de ani) n-a stat niciodată departe de fotbal mai mult de câteva luni. 

Pauzele sale au fost cele de intersezon sau cele în care a aşteptat găsirea unui nou contract, după plecarea de la o echipă. În noiembrie 2015, fostul selecţioner a încheiat conturile cu Al-Ittihad Jeddah (Arabia Saudită). Surprinzător, a urmat un an departe de fotbal până când, la sfârşitul săptămânii trecute, românul a fost numit la Royal Antwerp, acolo unde a semnat un contract pe doi ani. Secundul său va fi  Wim De Decker, cel care a reuşit s-o readucă pe Antwerp în prima divizie.

„Adevărul“: Felicitări! Reveniţi după şapte ani în Belgia. Precedenta experienţă, la Standard, v-a adus trei trofee...

Ladislau Boloni: Mă bucur, în primul rând, că pot să revin la muncă după un an în care fotbalul n-a făcut parte din priorităţile mele. Sau a fost doar pe locul patru sau cinci. A fost o perioadă zbuciumată despre care nu vreau să vorbesc mai mult. Acum însă, pot să spun că viaţa trebuie trăită normal. 

Cum v-au convins cei de la Antwerp?

În mod normal, aş fi ezitat mult mai mult înainte să semnez contractul. Au contat însă foarte mult două lucruri. Faptul că mi-am recâştigat libertatea de a reveni în fotbal, plus argumentul că oferta a venit din partea directorului sportiv de la Antwerp, Luciano D’Onofrio. E un cunoscător de fotbal de înaltă clasă şi omul care m-a dus la Sporting Lisabona şi apoi la Standard Liege. A contat mult că, venind la Antwerp, putem porni la un nou drum împreună. Pot să spun că am acceptat oferta, în primul rând, pentru el.

Care sunt aşteptările, fiind vorba de o nou-promovată?

Cât a stat în ligile inferioare, clubul a pierdut mult din faimă, organizare şi profesionalism. Va urma o perioadă de reconstrucţie temeinică. Vom porni în campionat cu ambiţie şi, bineînţeles, ne vom dori, în primul rând, să rămânem în prima ligă. Totuşi, ne vom propune şi altceva: să fim surpriza campionatului prin inteligenţă.

Se poate spune că fotbalul din Belgia li se potriveşte românilor, având în vedere numărul antrenorilor şi jucătorilor care evoluează acolo?

Nu. Nu cred că are ceva special. Din punct de vedere valoric, campionatul e de eşalonul secund în Europa, după Anglia, Germania, Italia sau Spania. E undeva după campionatul portughez sau cam pe acolo. Totuşi, e de respectat ce au reuşit belgienii într-o ţară de zece milioane de oameni. Au un campionat cum nu există în ţări mai mari. 

Vă gândiţi să luaţi vreun jucător român la Antwerp?

Eu mi-aş dori, am în cap câteva nume, însă rămâne de văzut, dacă voi şi reuşi transferurile pe care mi le doresc. Să nu mă întrebaţi însă de nume.

Cât timp aţi stat fără contract, v-a căutat vreo echipă din România? 

Nu.

V-a deranjat acest lucru?

Nu, fiindcă, aşa cum v-am spus, fotbalul n-a făcut parte din priorităţile mele în ultimul an. 

Royal Antwerp

*Anul înfiinţării: 1880

*Are patru titluri în palmares, ultimul cucerit în sezonul 1956-1957

*Are două Cupe ale Belgiei, ultima câştigată în stagiunea 1991-1992

*A pierdut finala Cupei Cupelor în sezonul 1992-1993 fiind învinsă cu 3-1 de Parma

Tot mai mulţi români în fotbalul belgian

Nume Club

Boloni Antwerp

Rednic Mouscron

Cr. Manea Mourcron

Chipciu Anderlecht

N. Stanciu Anderlecht

R. Marin Standard

Rotariu Brugge

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite