Portughezii intră în „Anul Vulturului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cinci ani, Benfica poate câştiga un nou titlu de campioană chiar pe terenul marii rivale din Porto. În horoscopul chinezesc, 2010 este Anul Tigrului, unul incitant, plin de energie şi dinamism, la fel ca jocul practicat în acest sezon de Benfica.

„Vulturii „ din Lisabona s-au trezit dintr-o letargie de câţiva ani şi au pus din nou „gheara" pe campionatul lusitan. Se spune că păsările au în general un simţ slab al mirosului, însă vulturul poate mirosi cadavrele de la mare distanţă. Este şi cazul Benficăi, care a "simţit" momentul de slăbiciune al "dragonilor" de la FC Porto, "stăpânii" primei ligi din Portugalia în ultimii patru ani.

Şi ce poate fi mai frumos decât să preiei ştafeta de la rivalul de moarte chiar în fieful acestuia?

Ca în majoritatea derby-urilor de pe planetă, "clasicul" Portugaliei nu avea cum să ocolească aspectele politico-sociale, fiind, în primul rând, o confruntare între orgoliile celor mai importante aglomerări urbane.

În nord, Porto, oraş industrial, cu un puternic spirit de autonomie, locuit de tradiţionala clasă muncitoare. În sud, capitala Lisabona: simbol al centralizării, al puterii economice şi al luxului. De-a lungul timpului, cei doi „granzi" şi-au împărţit şi perioadele de dominare. Astfel, „vulturii" alb-roşii duc dorul anilor de glorie din „era Eusebio", în timp ce „dragonii" alb-albaştrii se mândresc cu parcursul de regularitate din ultimele două decenii.

În această seară, pe „Dragao", FC Porto - Benfica va însemna mai mult decât un derby.

Din 2003, vulturul „Victory“ este mascota vie a lui Benfica

image

Benfica este la un punct de titlu

Este penultima etapă în Portugalia, iar oaspeţii au şase puncte avans faţă de surpriza sezonului, Sporting Braga.

Astfel, cel puţin un rezultat de egalitate (sau dacă Braga nu câştigă meciul cu Pacos Ferreira) îi va aduce Benficăi al 32-lea titlu din istorie.

De partea cealaltă, FC Porto este pe locul trei, cu cinci puncte mai puţin decât Braga, cu şanse minime de a mai prinde un loc de Liga Campionilor.

Aşadar, „dragonilor" le-a mai rămas doar miza unei victorii în derby care să amâne, eventual, sărbătoarea „vulturilor". Meciul nu va fi lipsit de scântei, ţinând cont şi de antecedentele din tur, când rapidistul Cristi Săpunaru şi colegul său de atunci de la FC Porto, brazilianul Hulk, s-au bătut cu stewarzii de pe „Da Luz" şi s-au ales cu suspendări drastice.

image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite