Poloiștii au debutat cu victorie la turneul olimpic: 13-4 cu Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singură reprezentantă a României la Jocurile Olimpice de la Londra, naționala de polo a debutat cu o victorie în turneu: 13-4 cu Marea Britanie. Cosmin Radu & Co. s-au detașat rapid de rivalii lor chiar dacă oamenii lui Cristian Iordaxche au reușit să țină aproape în prima parte a meciului.

La capătul unui meci care n-a avut istoric, România s-a impus la scor: 13-4 (2-1, 4-0, 3-2, 4-1). Birtanicii au reușit să încurce echipa noastră doar la începutul partidei, când au ”strâns” scorul (1-2). De remarcat că într-o țară în care polo-ul nu este foarte bine cotat tribunele bazinului din Parcul Olimpic au fost destul de populate, spectatorii susținându-și frenetic, măcar la început. De asemenea, în incinta complexului s-a aflat și un grup de fani ai naționalei noastre.

Pregătită de Cristian Iordache,  echipa gazdăa luptat încă din primele minute pentru supremaţie, dar primul gol al partidei a fost marcat de Alexandru Matei, după 3 minute. Un debut bun al tricolorilor, cu portarul Stonescu având două intervenţii şi apărarea în mare formă. Au urmat 2-3 acţiuni rapide ale României, finalizate cu şuturi apărate de portarul Scott, "exemplul" său fiind urmat şi de Stoenescu, încă două intervenţii. Cu 74 de secunde rămase din prima repriză, Negrean a mărit avantajul la 2-0, care a fost redus rapid de britanici, prin Figes, de la 5 metri, 2-1, acesta fiind şi scorul după primele 8 minute.

La reluare, a intrat în scenă şi căpitanul României, Cosmin Radu, 3-1 (min. 10), cu o realizare superbă. După alte două minute, Diaconu a marcat şi el, 4-1, aducând stabilitate la nivelul emoţiilor debutului la JO. Apărarea înfiptă a tricolorilor a adus Marii Britanii încă o aruncare de la 5 metri, dar Stoenescu a fost pe poziţie şi a blocat. Diaconu a mărit avantajul la 5-1 (min. 14), Stoenescu a fost de netrecut în poartă, Ramiro Georgescu a marcat şi el, 6-1 (min. 16), iar la pauza mare, tabela arăta acelaşi scor. Apărarea a fost punctul forte al României, care a recuperat mingi preţioase, transformate rapid în goluri.

În repriza a treia, tot jucătorii antrenaţi de Kovacs Istvan au dominat, Goanţă deschizând "balul" cu o boltă spectaculoasă, 7-1 (min. 20). Diaconu a mărit la 8-1, un minut mai târziu, Negrean la 9-1, după încă un minut, iar în tribune s-a aşternut tăcerea. Devenise clar că România nu mai avea cum să piardă partida, chiar dacă gazdele au mai redus din handicap până la final: 9-3 (min. 24), 12-3 (min. 29) şi 13-4, scor final.

România a bifat prima victorie la JO, "fundamentală", în opinia căpitanului Cosmin Radu, dar apoi va începe greul, tricolorii aflându-se în grupă cu vicecampioana olimpică SUA, campioana olimpică Ungaria, câştigătoarea Ligii Mondiale Serbia, vicecampioana europeană Muntenegru.

Marcatorii partidei au fost:

România - Diaconu 4 goluri, Negrean 2, C. Radu 2, Matei 1, Georgescu 1, Goanţă 1, Iosep 1, Ghiban 1

Marea Britanie - Parker 2 goluri, Fieges 1, Waller 1.

Tricolorii antrenaţi de Kovacs Istvan vor avea luni zi de pauză, iar marţi se vor duela cu echipa SUA, de la ora 21.40. Programul complet al etapei a doua, de marţi, este următorul: Ungaria-Muntenegru (ora 12.00), Croaţia-Spania (13.20), Australia-Kazakhstan (16.10), Grecia-Italia (20.20), SUA-România (21.40).

Competiţia olimpică de polo se desfăşoară între 29 iulie şi 12 august.

Conform regulamentului, după disputarea meciurilor din grupe, primele patru clasate se vor califica în sferturile de finală, de unde câştigătoarele vor juca semifinale şi, ulterior, finala mică şi finala mare.

La ediţia din 2008, la Beijing, titlul olimpic a fost cucerit de Ungaria.

Naţionala de polo a României a participat ultima dată la JO în 1996, la Atlanta (locul 9), cea de la Londra fiind a noua participare din istorie. Cea mai bună performanţă tricoloră la nivel olimpic este locul patru, la JO din 1976.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite