Paula Todoran, profa de sport care va reprezenta România la Jocurile Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 31 de ani, profesoara de sport Paula Todoran s-a calificat, în premieră, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce s-a clasat pe locul opt la Maratonul de la Sevilla, terminând cursa în 2 ore, 36 de minute şi 38 de secunde.

După Marius Ionescu (maraton), Marius Cocioran (50 km marş), Mihai Donisan (înălţime), Marian Oprea (triplusalt), Andrei Gag (aruncarea greutăţii), Bianca Răzor (400 m), Florina Pierdevară (800 m), Claudia Ştef (20 km marş), Alina Rotaru (săritura în lungime), Cristina Bujin (triplusalt), Daniela Stanciu (înălţime), o altă atletă, maratonista Paula Todoran, şi-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice.

Sportiva legitimată la Clubul Sportiv Municipal Zalău a alergat duminică prima cursă din acest an, luând startul la Maratonul de la Sevilla, la finalul căruia s-a clasat pe locul opt şi a reuşit să-şi realizeze baremul de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Atleta pregătită de Mirel Seişanu a făcut o cursă foarte bună, reuşind să parcurgă cei 42 de kilometri şi 195 de metri în 2 ore, 36 de minute şi 38 de secunde, în condiţiile în care baremul de calificare a fost fixat la 2 ore şi 45 de minute. “Le mulţumesc celor care au crezut în mine şi dacă starea de sănătate îmi va fi la fel de bună, promit că nu am să-i dezamăgesc nici în cursa olimpică de maraton”, ne-a declarat Paula Todoran pentru “Magazin Sălăjean”. Clubul din  Zalău ar putea avea chiar două reprezentante la ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice, având în vedere că o altă maratonistă, sibianca Daniela Cârlan, a alergat anul trecut  Maratonul de la Cracovia în 2 ore, 43 de minute şi 38 de secunde. Sportiva pregătită de Lorena Boberschi este nevoită, însă, să reconfirme în acest an baremul de calificare.

Este profesoară la Liceul Sportiv din Zalău

În viaţa de zi cu zi, Paula Todoran este profesoară de educaţie fizică la Liceul Sportiv din Zalău şi mărturiseşte că banii pe care-i are la dispoziţie un atlet din România sunt insuficienţi pentru cei care vizează marea performanţă. “Pentru un sportiv se alocă între 18.000 şi 24.000 de lei pe an. Eu am avut 22.000. Aici intră toate cheltuielile. Când tragi linie, îţi dai seama că nu-ţi ajung nici măcar jumătate de an”, a explicat atleta, care a câştigat Maratonul Internaţional Bucureşti în 2014. Ea e mândră de faptul că s-a antrenat alături de alte foste mari campioane ale probei de maraton, precum Constantina Diţă, campioana olimpică de la Beijing, în 2008, respectiv Lidia Şimon, medaliată cu argint la Sydney, în 2000. „Sportul de performanţă poate fi continuat până la 40 de ani, Diţă fiind cel mai bun exemplu în acest sens. Toată stima pentru ea, o cunosc foarte bine, ba chiar am fost în pregătire cu ea. Este foarte ambiţioasă şi am învăţat  multe de la ea în viaţa sportivă. La fel şi în cazul Luminiţei Talpoş şi al Lidiei Şimon, două atlete foarte titrate”, a mai spus Paula Todoran.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite