O moarte violentă. Destinul tragic al Lidiei Jiga, sfâşiată în arenă de tigrul ei preferat, Amur, pe care-l plimba prin Bucureşti într-o decapotabilă superbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lidia Jiga şi tigrii săi
Lidia Jiga şi tigrii săi

7 noiembrie 1970, ora 21:32. În arena Circului din Harkov, celebra Lidia Jiga, una dintre marile specialiste la nivel european în dresajul de lei, tigri şi pantere, şi-a dat ultima suflare.

Maestrul Iozefini, directorul de atunci al Circului de Stat, a povestit tragicul eveniment într-un articol din revista "Flacăra". 

"La Harkov, în Uniunea Sovietică, steaua Lidiei Jiga, fata din Veneţia de la poalele Făgăraşului, apune pentru totdeauna. Dresura sa avea în componenţă cinci lei (Ruslan, Osvald, Prinţ, Niki şi Gambus) şi trei tigri (Bengal, Amur şi Baghera). În seara zilei de 7 noiembrie, la al doilea spectacol, după matineu, când circul din Harkov gemea de lumea venită să aplaude pe artiştii români, la 5 minute după începerea dresurii, se petrece accidentul fatal care avea să pună capăt vieţii şi carierei frumoasei dresoare. 

După primul truc prezentat, ea s-a întors spre public, cu spatele la animale, exprimând mulţumiri pentru apluzele primite. În acel moment, leul Ruslan s-a repezit asupra ei, apucând-o de şold. Jetul de apă pornit la timp de către recuzitorul Gheorghe Chiriagos a silit leul să se retragă, dar Lidia Jiga s-a dezechilibrat şi a căzut la pământ. În aceaşi fracţiune de secundă, din apropierea victimei, a ţâşnit tigrul Amur, arucându-se asupra dresoarei, cu toată greutatea celor 200 kilograme ale sale. 

Muşcăturile lui la gât şi la ceafă au ucis instantaneu victima, care nu a mai putut schiţa nici cea mai slabă reacţie de apărare. Tigrul a târât apoi trupul prin arenă şi nici jetul de apă proiectat asupra sa , nici gloanţele oarbe ce i-au fost trase în urechi de artistul român Alois Krateyl care, cu un curaj deosebit, a intrat între gratii, nu l-au făcut să lase victima. Abia după ce Alois Krateyl l-a lovit cu putere în cap cu furca de fier, tigrul şI-a desprins colţii şi s-a refugiat în tunel. În vacarmul stârnit cu acel prilej, când restul animalelor alergau în toate părţile, uşa grilajului prin care se intra în arenă a fost uitată deschisă. Unul din lei a ieşit spre public, dar a intervenit oportun dresorul de cai, Krateyl senior, care a reuşit să izoleze leul şi să-l îndrepte spre cuşca lui prin spatele arenei.

 În arena goală, stropită din belşug cu sânge, zăcea trupul sfârtecat al Lidiei Jiga. Două femei din public, martore ale macabrei scene au născut pe loc; un bărbat în vârstă a rămas pironit pe fotoliul său, insensibil la agitaţia din sală: de groază. Inima i se oprise. Era ora 21:32. În mod ciudat şi inexplicabil, ceasul din camera hotelului unde locuia Lidia se oprise şi el la aceaşi oră…”, nota Iozefini. Colegele ei au povestit chiar că Lidia Jiga umbla prin Bucureşti cu superba ei maşină decapotabilă şi cu tigrul ei preferat, Amur, în stânga, pe locul din faţă.

Niciodata un urs sau un leu nu-şi vor ataca prietenul, dar, ca să le câştigi prietenia, trebuie să stai ani de zile lângă ei. La Circul de Stat, eu croşetam, nopţi de-a rândul, în cuşca leilor, pentru ca aceştia să se obişnuiască alaturi de mine. Însă cu tigrii şi panterele este altceva. Sunt animale periculoase pentru că au o fire foarte vicleană. Cu un tigru, de pildă, te împrieteneşti extrem de greu, dar dacă îl neglijezi doar câteva zile, rişti să compromiţi totul. Asta i-a fost fatal prietenei mele, Lidia Jiga... Nina Buzduga dresoare de lei
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite