Nebunia „Faraonilor“!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Egipt era ca şi eliminată, dar a marcat în minutul 90+5 contra Algeriei, iar cele două echipe se vor înfrunta, miercuri, într-un baraj decisiv în Sudan. Egiptenii au câştigat cu 2-0 în faţa Algeriei, rezultat care a făcut ca ambele echipe să aibă linii identice de clasament.

Egiptenii i-au bătut pe algerieni şi pe teren, dar şi în afara lui! Mai întâi, suporterii  le-au spart capetele algerienilor cu pietre, pentru ca apoi elevii lui Hassan Shehata să aplice lovitura decisivă. Şi ce lovitură! Sâmbătă seară, la Cairo, „Faraonii” au deschis rapid scorul, prin Zaki în minutul doi.

Ce a urmat a fost o combinaţie între thriller şi horror. Au fost ratări uriaşe la ambele porţi, iar când algerienii se pregăteau să sărbătorească o calificare la un Mondial după 24 de ani, Mateab, introdus în locul lui Zaki, a punctat cu capul în minutul 90+5! A fost golul care a declanşat o isterie generală pe stadion, cu banca de rezerve a gazdelor invadând terenul, unde algerienii erau, pur şi simplu, prăbuşiţi.

De ce se joacă baraj?

Înaintea acestui meci, Algeria era pe primul loc, cu 13 puncte şi cu golaveraj 9-2, în timp ce Egipt ocupa poziţia secundă, cu 10 puncte şi cu golaveraj 7-4. Orice victorie la două goluri diferenţă a „Faraonilor” urma a forţa un baraj! De ce?

Pentru că cele două echipe au linii de clasament identice. Dacă s-ar fi aplicat regulamentul UEFA, Egipt era deja calificată, întrucât a marcat în deplasarea din Algeria, unde a pierdut cu 3-1! FIFA însă nu ia în considerare criteriul meciurilor directe.

De ce se joacă în Sudan?

Înaintea partidei, FIFA a organziat o tragere la sorţi pentru a decide locul unde se va disputa un ipotetic meci de baraj între cele două formaţii. Algeria a ales Tunisia, iar Egipt a optat pentru Sudan. Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a extras din urnă a doua variantă.

Au ratat CM din 1990 tot din cauza Egiptului

Până acum nu se mai întâmplase ca două echipe care au jucat meci direct în ultima etapă să aibă nevoie şi de un baraj. Pe de altă parte, Egipt şi Algeria au mai disputat o partidă decisivă pentru un Mondial în ‘89. Atunci, „Faraonii” au învins cu 1-0 şi au ajuns la „Coppa del Mondo”.

Incidente la Marsilia

Mai mulţi suporteri algerieni s-au luptat cu forţele de ordine în Marsilia după înfrângerea naţionalei lor în meciul cu Egipt. Algerienii au aruncat cu pietre în geamuri, au incendiat mai multe autovehicule şi tomberoane şi chiar au scufundat două bărci din portul oraşului. Opt persoane au fost arestate.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite