Ne-am lămurit şi cu Simona Halep!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are patru jucătoare în Top 100 WTA – Simona Halep (4), Irina Begu (29), Monica Niculescu (38), Sorana Cârstea (78) – şi alte două în Top 150 WTA – Patricia Ţig (108) şi Ana Bogdan (130).

Este o situaţie bună care ne clasează pe plan mondial înaintea unor ţări precum Italia, Spania, Marea Britanie, Belgia sau Australia, dar în urma SUA, Germaniei ori Rusiei. Începutul lui 2017 le-a adus la start pe toate jucătoarele noastre, iar rezultatele demonstrează că în ceea ce priveşte marea performanţă trebuie să fim deocamdată reţinuţi.

Sigur, e prematur de dat un verdict a ceea ce va fi sezonul acesta în WTA – anul trecut spre exemplu în aceeaşi perioadă nimeni nu anticipa căderea Serenei Williams de pe locul 1 ori suspendarea Mariei Şarapova – dar e destul de greu de crezut că vom asista la o ascensiune fabuloasă a uneia dintre jucătoarele noastre.

Aşadar, 2017 a început în felul următor pentru românce:

  • Simona Halep a fost eliminată în optimi la Shenzhen, de Katerina Sinaikova, o cehoaică aflată pe locul 52 WTA, după ce trecuse greu în primul tur de Jelena Jankovici (fostă număr 1 mondial în 2008 – acum pe locul 54 şi aflată la 32 de ani în ultimul an al carierei).  
  • Irina Begu a fost eliminată în turul I la Brisbane de către rusoaica Daria Kasatkina (locul 26 WTA) în două seturi 6-3, 6-3.  
  • Monica Niculescu a pierdut surprinzător în optimi la Shenzhen, scor 6-7, 4-5 în faţa chinezoaicei Qiang Wang, locul 71 mondial.  
  • Sorana Cârstea a fost eliminată fără drept de apel de poloneza Agnieska Radwanska (locul 3 WTA) cu 6-0, 6-3, tot în optimi la Shenzhen.  
  • Patricia Ţig  s-a oprit în primul tur al calificărilor la Shenzhen, unde a fost eliminată de sârboaica Nina Stojanovici (142 WTA), scor 7-6, 3-6, 4-6.  
  • Ana Bogdan a pierdut în finala calificărilor în faţa aceleiaşi sârboaice Nina Stojanovici, scor 7-6, 4-6, 4-6, dar a intrat pe tabloul principal al turneului din postura de „lucky loser”, după retragerea elveţiencei Timea Bacszinski. Din păcate, ea a fost eliminată în primul tur de italianca Camila Giorgi (81 WTA), cu scorul de 6-1, 6-7, 3-6.


Ce ne arată aceste rezultate? Faptul că, cel puţin în acest moment, fetele sunt predispuse să facă surprize negative şi mai puţin pozitive. Monica Niculescu, în mod normal, nu avea voie să piardă la chinezoaica Wang, iar faptul că sârboaica Stojanovici le-a eliminat la rând pe Patricia Ţig şi Ana Bogdan e o bilă măcar cenuşie pentru jucătoarele noastre. Ca să nu mai vorbim despre Simona Halep, care a fost eliminată de Siniakova, la abia al doilea meci după ce a lansat sloganul „Refuză să pierzi!”

Şansă mare la Australian Open

La momentul actual, senzaţia vizavi de Simona Halep este una de dezamăgire. Titlul „Ne-am lămurit şi cu Halep” se referă însă strict la ceea ce a fost la Shenzhen, de unde e clar că Simona pleacă şifonată.

Mergând mai departe însă, anul 2017 poate fi cel în care ea să câştige, în sfârşit, un Grand Slem. Spun asta deoarece, spre deosebire de sezoanele precedente, lucrurile s-au schimbat semnificativ în tenisul feminin. Şi nu ţine doar de căderea Serenei Williams, care a pierdut supremaţia în circuit după ani buni de dominaţie autoritară, iar azi a fost eliminată de la Auckland de o jucătoare, Madison Brengle, aflată pe locul 72 în lume.

Să ne gândim la Australian Open, care va începe pe 16 ianuarie. Acolo, Simona va avea poate cea mai bună şansă de triumfa. De la startul turneului vor lipsi cinci nume importante din tenisul ultimului deceniu: Maria Şarapova – suspendată, Ana Ivanovici – retrasă, Viktoria Azarenka- tocmai a născut, Madison Keys şi Petra Kvitova – accidentate. Halep va fi în careul de aşi la Melbourne şi teoretic va avea parte de un adversar mai bine cotat decât ea abia din semifinale. 

Posibil să conteze şi faptul că s-a antrenat la Antipozi, unde e vară, iar temperaturile vor fi foarte mari în timpul turneului de la Melbourne. “A fost o schimbare bună. E o diferenţă mare în comparaţie cu pregătirea din România. M-am antrenat multe zile la temperaturi ridicate şi asta m-a ajutat să mă acomodez. În plus, n-am avut nicio problemă de sănătate, spre deosebire de presezonul trecut. Am muncit foarte tare, n-am avut nicio zi liberă. A fost o modificare importantă în programul meu, dar mă simt mult mai puternică şi revigorată înaintea sezonului”, spunea ea înainte de a pierde la Shenzhen. Înfrângerea din China nu schimbă situaţia de fond a Simonei. Fizic n-a scârţâit, doar că n-a putut să-şi impună jocul, în faţa unei adversare mai înalte, care a “citit-o” destul de uşor.

Important e ca acum ea să nu fie afectată moral, deoarece, ne place sau nu, înfrângerea cu Sinaikova e un eşec amar. Ea a ratat şansa prezenţei în sferturi, acolo unde ar fi dat peste sârboaica Nina Stojanovici, locul 142 WTA. Greu de crezut că putea pierde în faţa ei, iar din semifinale nici nu mai conta ce va face. Ar fi avut minimum patru meciuri în picioare înainte de Australian Open şi ar fi fost în priză din toate punctele de vedere. Din păcate, Simona rămâne Simona şi la început de 2017 ne-a arătat că poate da oricând peste cap calculele hârtiei la modul la care nu ne aşteptăm.

Iar în măsura în care Australian Open poate fi şansa Simonei, trebuie să luăm în calcul şi faptul că din urmă vin jucătoare cu foame de rezultate, precum Cibulkova, Pliskova, Kuzneţova  ba chiar şi Johanna Konta care pot pătrunde oricând spre vârful ierarhiei în detrimentul jucătoarei noastre.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite