Mihai Stoichiţă: „Becali nu a intrat în vestiarul meu!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antrenorul spune că a reuşit să găsească un numitor comun în relaţia cu patronul şi promite să aducă un fotbal total în Ghencea din primăvară

Citiţi şi:


Mihai Stoichiţă s-a întors în Ghencea într-un moment în care Steaua reprezenta un fel de „triunghiul bermudelor“ pentru majoritatea antrenorilor. „Nu mi-e frică de provocări, iar la Steaua mă voi întoarce ori de câte ori voi fi chemat. Iubesc clubul acesta“, a mărturisit Stoichiţă. Acum, la două luni de la instalarea sa, „Lippi“ pare să se fi reacomodat perfect.

E într-o alergătură continuă. Până la interviul acordat ziarului „Adevărul“, Stoichiţă a trebuit să răspundă tirului de întrebări la care a fost supus de câteva televiziuni, să conducă un antrenament, să le ţină o minişedinţă jucătorilor, să poarte o discuţie cu preşedintele Argăseală şi să arunce un ochi pe statisticile oficiale ale ultimelor două meciuri jucate de stelişti. „Nu mă plâng de muncă. E ceea ce-mi place!“, ne-a spus cel care visează să aducă titlul cu numărul 24 în Ghencea.

„Adevărul“: Cum l-aţi caracteriza, în câteva cuvinte, pe antrenorul Mihai Stoichiţă?

Mihai Stoichiţă: Antrenorul Mihai Stoichiţă e acelaşi cu omul Mihai Stoichiţă. Un antrenor cu experienţă, deschis la nou, mai bun decât în 1997, pe când am antrenat-o ultima oară pe Steaua, dar mai ales imprevizibil. Imprevizibilitatea mă defineşte cel mai bine.

Panama, Bulgaria, Republica Moldova, Turcia, Armenia, Kuweit, Cipru... Unde v-aţi simţit cel mai bine?

În România, la Steaua. Mă identific atât cu ţara, cât mai ales cu clubul la care am cunoscut cele mai mari satisfacţii. Performanţe am avut şi trofee am câştigat mai peste tot, dar ca în Ghencea nu m-am simţit nicăieri, chiar dacă am fost un adevărat „globe-trotter”.

Care e cea mai plăcută amintire din ţările pe care le-aţi vizitat?

Momentul în care patronul lui Şerif Tiraspol mi-a făcut cadou un ceas de aur inscripţionat cu numele meu. Am fost impresionat. Chiar îl voi lua la meciul din Liga Europa din Moldova şi o să-l arăt după ce îi vom bate.

Care este cel mai mare jucător pe care l-aţi antrenat de-a lungul carierei?

Fără să stau pe gânduri, Marius Lăcătuş. De ce? Pentru că şi atunci când juca prost, juca bine. Acum nu mai există jucători care să aibă personalitatea lui, nici la Steaua, nici nicăieri. Bine, eu l-am prins şi când s-a întors din străinătate şi acumulase o experienţă fantastică. A fost cel mai bun căpitan al Stelei din toate timpurile. Un jucător şi un om fantastic.

Se apropie duelul cu el, în Steaua – FC Vaslui!

Nu-mi amintiţi. Îmi va fi teribil de greu. Revederea cu el este interesantă şi îl aştept cu mare plăcere în Ghencea. Mă emoţionează, dar nu voi avea vreo strângere de inimă să-l bat. Mă voi consola cu gândul că vom învinge FC Vaslui şi nu pe Marius.

Credeţi că se compară lotul Stelei din 1997 cu cel din 2009?

Asemănări sunt doar câteva. Spre exemplu, sunt mulţi tineri şi acum în echipă, ca şi atunci. În schimb, aş vrea ca ei să-mi pună mai multe probleme în alcătuirea echipei. Să nu ştiu pe cine să aleg.

S-a scris că Gigi Becali a intrat în vestiar şi v-a impus o serie de jucători la meciul cu Alba Iulia...

Să fie clar pentru toată lumea! De când am revenit în Ghencea, domnul Becali nu mi-a spus să bag vreun jucător sau altul şi nici nu a călcat în vestiar vreodată în prezenţa mea. După meciul cu Rapid, a venit să-i felicite pe băieţi, însă eu nu eram acolo.

Nu v-a fost frică să veniţi în aceste momente tulburi la Steaua?

Faptul că am venit poate fi considerat ca un act de curaj, dar vă asigur că Steaua este un glonţ dulce şi voi rămâne aici cât timp voi fi util echipei.

Totuşi, niciun antrenor din ultimii şase ani nu a stat în Ghencea mai mult de un an şi jumătate...

Aşa, şi? Care-i problema? Un an jumate este suficient pentru a face treabă. Nici nu-mi trebuie mai mult. Păi, niciunul dintre cei care au fost nu au stat să formeze o echipă. Au preluat ce era deja făcut, la fel ca şi mine, şi fiecare şi-a imprimat asupra echipei propriile concepţii. Ale mele se vor vedea începând cu primăvara mai bine.

Vă mai amintiţi cum aţi ajuns la Steaua iniţial?

Normal. În 1994 eram secund la Dinamo, însă trei oameni au decis venirea mea în Ghencea. Cornel Oţelea, Ion Alecsandrescu şi Ţiţi Dumitriu. Mi-au observat munca şi m-au plăcut.

Vă vedeţi antrenând şi la 70 de ani, ca Florin Halagian?

Asta nu o ştiu acum, dar e posibil. De ce nu? Văd că numai în România se vorbeşte atâta despre vârstă. Păi, ce, antrenori buni sunt numai cei la 30 de ani? Eu spun că Halagian acum e mai bun decât la 50 de ani, pentru că în fiecare an a acumulat mai multă experienţă. Uitaţi-vă în Europa la un Del Bosque, un Aragones sau un Hiddink. Antrenor mari!

image

Noi am fost avantajaţi de arbitri într-un singur meci. Cine spune că Steaua e favorizată e anormal.

image


Mihai Stoichiţă
antrenor Steaua

Mihai Cristian Stoichiţă

  • Născut: 10.05.1954 (Bucureşti)
  • În Liga 1 (Divizia A)

- 1997 - 1998: Steaua
- 1998 - 1999: Steaua
- 1999 - 2000: FC Naţional
- 2004 - 2005: Oţelul
- 2009 - 2010: Steaua
Total: 100. 55. 17. 28. 192 - 113

  • A cucerit un titlu (1997 - 1998), o cupă (1998 - 1999) şi o Supercupă (1998)
  • În străinătate

- 2000 - 2001:     FK Loveci   (Bulgaria)
- 2001: naţionala Panama
- 2001 - 2002:     Şerif Tiraspol   (Moldova)
- 2002 - 2003:     Ankaragücü   (Turcia)
- 2003: naţionala Armeniei
- 2003: Piunik (Armenia)
- 2005: naţionala Kuweitului
- 2007 - 2008: Aris Limassol   (Cipru)
- 2008 - 2009: AEL Limassol     (Cipru)
- 2008 - 2009: Al-Salmiya  (Kuweit)

  • A cucerit eventul cu Şerif (2002) şi un titlu al Armeniei (2003)


„Deşi mi se spune «Lippi», eu îl admir foarte mult pe Capello“

image

Actualul selecţioner al Angliei, Fabio Capello, este un model pentru tehnicianul Stelei  Foto: Epa



Dumneavoastră ce model aţi avut ca antrenor?

Sunt mai mulţi. Câţiva chiar m-au impresionat. Spre exemplu, în ciuda poreclei mele, mie îmi place Capello pentru modul în care ştie să organizeze jocul. Sau Scolari, un om cu o inteligenţă ieşită din comun şi care oferă un spectacol plăcut ochiului peste tot unde antrenează.

Mai e şi Rafa Benitez. Nu cred că există tehnician care să fie mai preocupat decât el. Totuşi, am rămas foarte ataşat de Rinus Michels. După ce am citit cartea scrisă de el, „Building a team” („Construind o echipă”), mi-am dat seama că sunt multe lucruri pe care nu le ştiam. O recomand tuturor antrenorilor.


Cum aţi primit telefonul de a reveni în Ghencea?

Surprins. Poate nu mă credeţi, dar eu aveam deja aranjat un avion să plec pentru a semna cu o altă echipă a doua zi. Dar mi-am spus că nu pot lăsa clubul ăsta la greu. Nu are relevanţă numele echipei care m-a ofertat, era un club din Europa.

Ce veţi face dacă nu veţi primi bani de transferuri în iarnă?

Voi primi, vă asigur. Avem deja o listă cu jucători atât din ţară, cât şi din afară, pe care Panduru îi monitorizează atent, pentru că nu vrem să facem transferuri de dragul de a le face. Va trebui să ţinem cont şi de factorul economic. Pe criza asta, nu putem să aruncăm cu banii pe fereastră.

Credeţi că în cazul câştigării titlului se va stinge şi conflictul cu fanii?

Nu mai aşteptăm până atunci. Se caută soluţii deja, tot clubul lucrează pentru a aduce din nou fanii alături de echipă. Avem nevoie de ei, însă eu nu pot face nimic, sunt doar antrenorul echipei.

Ce nu vă place la Steaua în acest moment?

Starea de nelinişte din jurul echipei. Acest scandal continuu care îi derutează pe băieţi. Dar sunt sigur că se va încheia şi acesta. Trebuie! În rest, nu are ce să nu-mi placă la clubul pe care îl iubesc, totul decurge aproape perfect.

Care e cea mai mare dezamăgire pe care aţi avut-o ca antrenor?

Meciul cu PSG, când am fost umiliţi şi apoi acuzaţi că am jucat necurat. În realitate, nimeni nu ştie ce s-a întâmplat la acel meci. A fost foarte ciudat şi am rămas cu un gust amar, chiar dacă au trecut anii.

image

Nu are cum să nu-mi placă un fotbalist ca Florin Costea. Cred că orice antrenor din Liga I şi l-ar dori în echipă.

image


Mihai Stoichiţă
antrenor Steaua

Mihai Stoichiţă într-un cuvânt despre...

image

Cristi Tănase - Talent

image

Dumitru Dragomir - Lider

image

Marius Lăcătuş - Simbol

image

Valeriu Argăseală - Profesionist

image

Gigi Becali - Complex

image

Îi aştept pe tinerii de la Steaua II să explodeze. Merg la meciuri, îi urmăresc şi sper să mă oblige să-i aduc cât mai repede la prima echipă.

image


Mihai Stoichiţă
antrenor Steaua

image

Vreau să joc cât mai ofensiv, pentru că asta e în gena Stelei, spectacolul. Cu fotbal de calitate ne vom aduce înapoi suporterii.

image


Mihai Stoichiţă
antrenor Steaua

E fan Guns’n’Roses şi Metallica

image

Mihai Stoichiţă este un împătimit al muzicii rock. De altfel, el a explicat că nu este un fan al melodiilor din ziua de astăzi pe care le consideră monotone.

„Eu sunt mai clasic, aşa. Nu prea ascult muzica care se pune la radio. Mie îmi place rockul, iar preferaţii mei sunt Led Zeppelin, Creedence Clearwater Revival, Queen, Metallica, Yes şi Guns’n’Roses (foto). Când sunt melancolic îmi place să ascult Bee Gees”, a mărturisit „Lippi“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite