Măsură antifurt: vin arbitri străini! Primul chemat e fix pe placul Stelei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milorad Mazici e favorit să conducă Steaua – Vaslui, primul dintre cele şapte meciuri la care vor fi brigăzi din străinătate. Sârbul e darnic cu cartonaşele şi fluieră orice contact, exact cum vrea Gigi Becali.

În Liga I, dorinţa finanţatorilor e lege, iar legile sunt făcute şi refăcute de aceştia. Acest lucru s-a dovedit încă o dată, ieri, când Comitetul Executiv al FRF a luat o decizie pe placul lui Gigi Becali, Adrian Porumboiu, Cristi Borcea şi George Copos, adică oamenii ale căror echipe sunt implicate în lupta pentru titlu.

S-a votat pentru aducerea arbitrilor străini la şapte dintre cele mai importante meciuri din acest final de sezon. La 5 aprilie, acelaşi Comitet Executiv respinsese această propunere pentru aprobarea căreia era nevoie de şapte voturi. Dacă atunci doar cinci oameni au votat în acest sens, ieri, doar trei membri ai Comitetului Executiv s-au opus: Ion Crăciunescu (preşedinte CCA), Ştefan Stana (reprezentant al cluburilor de Liga a 3-a) şi Gheorghe Constantin (reprezentant al cluburilor de Liga a 2-a).

Hotărârea de ieri dezavantajează liderul, CFR. Clujenii au beneficiat de cele mai multe erori de arbitraj în acest campionat. De altfel, oficialii din Gruia au recunoscut că nu privesc cu ochi buni venirea străinilor.

Mureşan, foc şi pară

„Această decizie ne vizează pe noi. Eu am şi o altă temere. Vor fi nişte arbitri care vor greşi mai mult decât au greşit românii. Să nu se creadă că noi nu vrem arbitri străini pentru că am fost ajutaţi. Nu am fost ajutaţi mai mult ca alţii. De exemplu, în retur, au existat două greşeli mari împotriva noastră şi niciuna care să ne fi avantajat", a declarat preşedintele CFR-ului, Iuliu Mureşan.

Străinii revin după doi ani şi jumătate

Ultima partidă din campionatul românesc condusă de o brigadă adusă de afară a fost Dinamo - Vaslui, 1-1, la 13 decembrie 2009. Precedenta ediţie a Ligii I în care au fost aduşi străini la mai multe partide a fost cea din sezonul 2008 - 2009. Atunci, 17 meciuri din retur au fost arbitrate de brigăzi importate, iar titlul a fost câştigat de Unirea Urziceni.

Cel mai bine cotat arbitru român, Cristi Balaj, a criticat vehement decizia Comitetului Executiv. Centralul din Baia Mare i-a acuzat pe conducătorii din Liga I de duplicitate. „Oamenii care au cerut aducerea străinilor au solicitat, acum ceva timp, micşorarea baremurilor pentru arbitrii români, spunând că e sărăcie. Acum, aceiaşi oameni aduc brigăzi de afară, deşi asta implică nişte cheltuieli infinit mai mari", a declarat Balaj.

Într-adevăr, delegarea străinilor la partidele din Liga I îi va costa foarte scump pe cei care au comandat acest lucru. Dacă românii îşi plăteau din barem cazarea, masa şi transportul, în cazul străinilor, aceste cheltuieli vor fi suportate de cluburi. La ele se vor adăuga sume pentru baremul de arbitraj, asistent limba engleză şi maşină cu şofer la dispoziţia brigăzii pe toata durata sejurului în România!

Mazici, aproape şase „galbene" pe meci

Foarte probabil, prima brigadă străină care va conduce un meci important pentru titlu va fi una din Serbia, formată din: Milorad Mazici (central), Milovan Ristici, Igor Radocici (asistenţi). Se încearcă aducerea acestora în regim de urgenţă la Steaua - Vaslui, partidă ce se va disputa mâine.

Centralul Mazici (39 de ani) e manager de meserie şi a debutat în prima ligă din Serbia în 2007. La 10 octombrie 2009, el a condus prima partidă internaţională la nivel de seniori, Finlanda - Ţara Galilor, scor 2-1, din calificările pentru Cupa Mondială din 2010. Mazici e foarte bine cotat de UEFA şi are şanse să fie delegat la meciuri din Cupa Mondială din 2014. Stilul sârbului e exact pe placul lui Gigi Becali. Acesta l-a lăudat, în repetate rânduri, pe Alexandru Tudor pentru că bucureşteanul fluieră orice contact între jucători. Milorad Mazici are o manieră identică de arbitraj. În acest sezon de cupele europene, sârbul a condus nouă partide (inclusiv Vaslui - Lazio, scor 0-0) şi a acordat 53 de „galbene", patru „roşii" şi patru penalty-uri!

Le-a purtat noroc steliştilor

Mazici e obişnuit să arbitreze formaţiile româneşti. Dacă în actuala stagiune, el s-a aflat la centru la Vaslui - Lazio, meci din grupele Ligii Europa, în schimb, acum doi ani, el a condus un joc de care steliştii îşi aduc aminte cu plăcere. La 26 august 2010, în returul din play-off-ul Ligii Europa, Steaua a pierdut cu 1-0 în faţa elveţienilor de la Grasshoppers (câştigase turul cu acelaşi scor), dar s-a impus cu 4-3 la penalty-uri şi s-a calificat în grupe.

În rest, Mazici a condus două meciuri amicale ale României (0-2 cu Turcia şi 0-2 cu Israel) şi chiar o partidă din Liga I: Timişoara - Dinamo, scor 2-0, la 23 noiembrie 2009.

"N-au fost probleme de arbitraj la meciul Vaslui - Lazio condus de Mazici şi sper să nu fie nici vineri, la Steaua - Vaslui. E cel mai bun arbitru din Serbia.''
Adrian Porumboiu  finanţator FC Vaslui

Crăciunescu s-a sucit! Nu mai pleacă

Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor ameninţase că va pleca în momentul în care se va aproba aducerea străinilor în Liga I. Ieri însă, surpriză: Crăciunescu n-a mai demisionat. „Această decizie nu e o înfrângere a mea, ci a regulamentului FIFA. Eu nu mă consider superior Comitetului Executiv. Mă supun acestui for. N-am de ce să-mi dau demisia din funcţie, fiindcă eu voi delega în continuare arbitri români. De delegarea străinilor se va ocupa FRF, nu eu", a declarat Ion Crăciunescu.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite