Lista celor 29 de sportivi dopaţi legal. „Problema e că substanţele luate în scop terapeutic pot creşte performanţele sportive!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tenismena americană Bethanie Mattek Sands
Tenismena americană Bethanie Mattek Sands

Hackerii ruşi de la Fancy Bear au scos de la sertar un al doilea set de documente cu sportivi care au folosit substanţe interzise pentru a-şi trata diverse afecţiuni. Pe listă apare şi numele canotoarei române Roxana Cogianu, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio.

Dezvăluirile despre sportivii care au luat substanţe interzise în ultimii ani continuă să fie făcute publice de către gruparea de hackeri Fancy Bear, care a atacat serverele WADA (Agenţia Mondială AntiDoping) în urmă cu o lună. Dacă în prima zi pe piaţă au fost scoase numele tenismenei Serenei Williams, a surorii Venus,  a gimnastei Simone Biles şi a baschetbalistei Elena Delle Done, în partea a doua a serialului Fancy Bear a „demascat” un contigent de 25 de sportivi care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio şi care în trecut au beneficiat de excepţii de uz terapeutic. Aceste excepţii înseamnă că sportivii au voie să folosească substanţe interzise dacă dovedesc că aceste substanţe îi ajută la tratarea unor afecţiuni medicale. 

Paravan pentru dopaj?
Problema este că excepţiile de uz terapeutic nu prea mai sunt excepţii, numărul cazurilor fiind destul de ridicat. În plus, folosirea acestor substanţe interzise pot ajuta sportivul să depăşească problema medicală, dar şi să îşi îmbunătăţească performanţele. Graziela Vâjâială, preşedintele Agenţiei Naţionale Antidoping, a declarat pentru News.ro: “În cazul Biles, de exemplu, e gimnastă, are nevoie de atenţie şi concentrare. Suferă de ADHD (n.r-  tulburare hiperchinetică cu deficit de atenţie), a primit această scutire de uz terapeutic, iar tratamentul pe care îl urmează o ajută cu boala, dar şi în sport pentru că în gimnastică chiar ai nevoie de aenţie şi de concentrare foarte bune. Acest tratament chiar măreşte atenţia şi siguranţa”.

Ruşii par a merge ţintit către problemele de dopaj ale  americanilor, din cele 29 de cazuri dezvăluite până acum 14 fiind în dreptul sportivilor din Statele Unite. Tangenţial apar pe piaţă şi alte nume, precum cel al tenismenei cehe Petra Kvitova sau al canotoarei române Roxana Cogianu.  De asemenea, doi grei ai ciclismului, britanicii Chris Froome şi Bradley Wiggins, sunt şi ei incluşi aici.

Majoritatea sportivilor care apar în raportul hackerilor ruşi şi-au susţinut nevinovăţia, divulgând problema medicală ce a necesitat folosirea unei substanţe interzise. Chris Froome, de exemplu, triplu câştigător al Turului Franţei şi medaliat cu bronz la Jocurile olimpice de la Rio, a dat o declaraţie de presă: "Am discutat deschis cu mass-media despre excepţiile mele de uz terapeutic şi nu am nicio problemă cu publicarea datelor medicale care îmi confirmă declaraţiie. În nouă ani ca sportiv profesionist, am cerut de două ori excepţie de uz terapeutic pentru astm acut, ultima oară fiind în 2014".

Cum se acordă excepţia de uz terapeutic
Explică Graziela Vâjăială, preşedinte al Agenţiei Naţionale AntiDoping: ”Dacă un sportiv aflat în lotul de testare al WADA are o problemă medicală, medicul lotului naţional din care face parte sportivul, împreună cu medicul specialist, fac un dosar medical ce merge la federaţia internaţională respectivă şi care acordă această scutire, excepţie de uz terapeutic”.

image

Roxana Cogianu s-a tratat de amigdalită
Canotoarea Roxana Cogianu, medaliată cu bronz în proba de 8+1 de la Jocurile Olimpice de la Rio, a primit excepţie de uz terapeutic pentru folosirea unei substanţe interzise, conform dezvăluirilor făcute de grupul de hackeri Fancy Bears.
Sportivei române i s-a acordat excepţie de uz terapeutic o singură dată, pentru substanţa dexametazonă (16 miligrame, aplicată intravenos). Dexametazona este un corticosteroid, fiind folosită pentru tratarea diferitelor afecţiuni care implică inflamaţii.
Graziela Vâjâială spune că nu e nicio problemă cu Roxana Cogianu şi cu niciun alt sportiv român: “Am primit un mail informativ asupra situaţiei de la WADA, dar la noi nu e problemă, nici măcar cu Roxana Cogianu. Ea a primit această excepţie de uz terapeutic în 2014 de la federaţia internaţională. A avut amigdalită purulentă, a fost operată şi a avut aprobare pentru folosirea de antiinflamatorii. Conform informării de la WADA, alţi sportivi români nu mai sunt, în prezent, ale căror date medicale să fi ajuns la acest grup de hackeri. De asemenea, am fost informaţi că datele medicale sustrase privesc doar aceste excepţii de uz terapeutic. Să sperăm că e doar asta, ce mai pot spune? Oricum, 2016 a fost un an negru şi continuă tot aşa”, a declarat Graziela Vâjială pentru News.ro .
De asemenea, FR de Canotaj explică: ”În anul 2014, sportiva Cogianu Roxana a suferit o intervenţie chirurgicală care a necesitat un tratament medicamentos. Conform regulilor WADA, FR Canotaj şi sportiva menţionată au transmis documentele medicale necesare şi au informat Federaţia Internaţională de Canotaj şi WADA. Aceasta şi nimic mai mult”.

Au luat substanţe interzise în scop medical
SUA
Serena Williams - tenis
Venus Williams - tenis
Simone Biles - gimnastică
Elena Delle Done - baschet
Bethanie Mattek Sands - tenis
Brittney Griner - baschet
John Conger - înot
Dagmara Wozniak - scrimă
DeAnna Price – aruncarea ciocanului
Kathleen Baker - înot
McQuin Baron - polo
Michelle Carter – aruncarea greutăţii
Sam Dorman – sărituri în apă
Tervel Dlagnev - lupte


Marea Britanie
Bradley Wiggins - ciclism
Charley Hull - golf
Chris Froome - ciclism (foto)
Heather Fisher - rugby
Sam Townsend - canotaj
Germania
Robert Harting – aruncarea discului
Franziska Hentke - înot
Christina Obergfoll – aruncarea suliţei
Christian vom Lehm - înot
Christian Reichert - înot
Danemarca
Blume Pernille - înot
Rusia
Misha Aloyan - box
Polonia
Madaj Natalia - canotaj
Cehia
Petra Kvitova - tenis
România
Roxana Cogianu - canotaj

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite