Legendele Fotbalului: Un „Procuror“ în fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Dinu (în centru), încadrat de Alexandru Custov şi Dudu Georgescu şi de Mircea Lucescu şi Lajos Sătmăreanu
Cornel Dinu (în centru), încadrat de Alexandru Custov şi Dudu Georgescu şi de Mircea Lucescu şi Lajos Sătmăreanu

„Adevărul“ îţi prezintă în fiecare sâmbătă povestea numelor mari din fotbalul nostru. Astăzi este rândul lui Cornel Dinu, un personaj sinonim cu Dinamo. Pe 2 august 1948, la Târgovişte, se năştea, într-o familie de aristrocraţi, Cornel Dinu.

 „Prima imagine pe care mi-o amintesc din copilărie se leagă de Tuşnad, în timpul unui concediu cu familia, pe când aveam doar doi ani. Surprinzător şi, poate, sugestiv, băteam o minge. La 4-5 ani eram deja partenerul de joacă al celor doi veri ai mei, de 18-19 ani, Mirel şi Stelică", a povestit Cornel Dinu.

Pe gazon s-a remarcat ca fundaş central, dar pe maidan a început ca portar: „Eram goalkeeper şi sufeream cumplit când eram înfrânt". Tatăl său, fost antrenor la Arlus Bacău, i-a insuflat dragostea pentru fotbal. „În fiecare duminică, după ce luam masa în familie, unde consumam supă cu rasol, o specialitate moldovenească-sârbească, în jur de 4-5 după-amiază, mergeam la stadion, la echipa locală, Metalul Târgovişte. Pe la 6 ani ajunsesem să organizez meciuri în curtea casei părinteşti, la care participa întreaga suflare a străzii, chiar cu bilet de intrare", a rememorat cel supranumit Mister.

În anii liceului, „Procurorul" era şi un bun jucător de handbal. Ajunsese chiar şi în echipa şcolii. De la 14 ani s-a dedicat însă doar fotbalului, legitimându-se la Metalul Târgovişte. Primul său „oficial" avea să fie peste doi ani, într-un meci de Cupă, cu UTA. Antrenorul care l-a trimis în teren a fost Rudi Wetzer, atacantul naţionalei de la Cupa Mondială din 1930. Asta se întâmpla în 1965. Peste un sezon, Dinu, după cum ar putea spune în aceste zile, avea să ajungă „acasă". „În vara lui 1966, m-am transferat la Dinamo, deşi în calcule mai erau Steaua, Petrolul şi Universitatea Craiova. Tata a fost impresionat de modul în care s-au comportat Traian Ionescu şi colonelul Turtureanu", a povestit actualul administrator delegat din „Groapă".

În doar câţiva ani şi-a impus respectul în „Ştefan Cel Mare". A fost instalat căpitanul unei echipe pe care a servit-o până la finalul carierei, în 1983. Când s-a retras, avea 35 de ani. A continuat la Dinamo, ca antrenor secund, funcţie pe care o îmbrăţişase încă din 1979, în paralel cu activitatea de jucător. În '84, a fost numit „principal", dar nu a rezistat în acest „scaun" decât un singur an. „Am fost îndepărtat, pentru că dorinţa pe care o aveam ca jucător, dar şi o înclinaţiile spre a înţelege mai bine deciziile, intrau în contradicţie cu nişte gusturi îndoielnice care începuseră încă de-atunci să-i domine pe anumiţi conducători", a justificat Mister, ulterior, despărţirea.

 „Am fost trimis ca antrenor la copii şi juniori, apoi în Divizia B, colindând pe la mai multe echipe din provincie - la Târgovişte, la Târgu-Mureş, la Cluj, la Galaţi. M-am gândit de multe ori că destinele sunt repetabile, chiar în familie: asemenea tatălui meu, am cunoscut splendoarea şi decăderea, când am fost trimis la munca de jos, pentru că nu eram de acord cu regimul".

A făcut facultatea de Drept

De fapt, experienţa neplăcută a părintelui său l-a marcat pe Cornel Dinu. Şi-a făcut studiile superioare la Facultatea de Drept. „După exemplul tatălui meu, în urma educaţiei primite, am dobândit şi eu acest spirit justiţiar deosebit de ascuţit şi de aceea am urmat Dreptul, deşi nu am ajuns să profesez niciodată", s-a justificat „Procurorul".

Cornel Dinu poartă gradul de chestor în MAI Foto: mediafax



Dinu nu a fost un jucător important doar pentru Dinamo, ci şi pentru echipa naţională. A participat cu formaţia condusă de Angelo Niculescu la Campionatul Mondial din 1970. A jucat împotriva Braziliei şi l-a înfruntat pe marele Pelé. A fost unul dintre cei mai apreciaţi români de la competiţia din Mexic. Exista tentaţia unui transfer în străinătate, dar nu a făcut niciodată pasul cel mare. „La doar 21 de ani, după Mexic, au apărut ofertele. Dar aveam sentimentul că trebuie să mai dăm ceva pentru ţara noastră. Următoarea propunere a apărut la 29 ani, din Germania, dar i-am cerut impresarului să facă ceva, să plec legal, pentru că aveam un cult pentru familie. Nici vorbă de aşa ceva. În schimb, a acceptat oferta Alexandru Sătmăreanu, care a ajuns să evolueze la Stuttgart", a mai zis Dinu.

Nu i-a mers ca selecţioner

Activitatea de selecţioner a lui Cornel Dinu s-a frânt brusc, după 2-5 cu Cehoslovacia, în preliminariile pentru World Cup 1994. Fusese numit în funcţie la data de 8 aprilie 1992, dar nu a rezistat decât un an, fiind înlocuit de Anghel Iordănescu. După naţională, Mister a ocupat funcţia de preşedinte la defunctul club FC Naţional. De acolo, în 1996 s-a întors ca „oficial" la Dinamo, unde, tot el, i-a adus pe Nicolae Badea şi Cristi Borcea. „Tentaţia băncii tehnice a fost veşnică. Am revenit ca de obicei în vremuri de criză, şi am reuşit ca în doi ani să creez o echipă care să câştige eventul (n.r. - în anul 2000) şi să joace un fotbal apreciat de toată lumea. N-a durat mai mult pentru că cei cu care am lucrat erau poate prea grăbiţi", a justificat „Procurorul".

Şi-a recunoscut un henţ în careu

În 1970, într-o finală de Cupă, cu Steaua (2-1 pentru roş-albaştri), Cornel Dinu a fost eroul unui episod elegant şi sugestiv pentru respectul său faţă de adversar. După ce steliştii deschiseseră scorul, „Mister" a introdus mingea în poartă, dar cu mâna. Arbitrul Gheorghe Limona nu şi-a dat seama, dar Dinu a recunoscut singur că a fost „henţ". „A fost un fair-play firesc. Mi-era milă de bietul arbitru. Avea o figură suferindă, nu ştia ce să facă. A fost un dialog la nivelul ochilor între mine şi Limona", a explicat dinamovistul gestul.

"Cornel Dinu era deosebit de ager la minte atât pe teren, cât şi în afara lui.  E şi un bun antrenor, dar n-a fost pe fază atunci când a trebuit."
Angelo Niculescu
fost selecţioner

4 cărţi a scris Cornel Dinu: „Fotbal - Tactica azi",  „Fotbal - concepţia de joc", în colaborare cu Ion V. Ionescu; „Zâmbind din iarbă" şi „Jucând cu destinul"

Cornel Dinu

Data naşterii: 2 august 1948 Târgovişte
Post: fundaş central
Cariera de jucător: Metalul Târgovişte, Dinamo
Echipa naţională: 75 selecţii - 7 goluri
Cariera de antrenor: Dinamo, FCM Târgovişte, ASA Târgu-Mureş, Oţelul Galaţi, „U" Cluj, FC Olt Scorniceşti, naţionala României
Cariera de conducător: FC Naţional (preşedinte), Dinamo (preşedinte, director tehnic, administrator-delegat), MTS (secretar de stat)

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite