INTERVIU Dorinel Munteanu: „Islanda găseşte 25 de jucători din câteva mii şi noi nu putem face asta?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorinel Munteanu
Dorinel Munteanu

Prezent pe Cluj Arena, la Supercupa României fostul internaţional, recordmenul de selecţii, a vorbit în exclusivitate pentru frf.ro despre noul selecţioner, a analizat şansele tricolorilor în preliminariile CM 2018 şi şi-a exprimat părerea cu privire la posibilele naturalizări la echipa naţională.

Domnule Munteanu, îl cunoaşteţi bine pe domnul Daum, la ce să se aştepte suporterii echipei naţionale odată cu numirea sa ca selecţioner al României?
Sigur, îl cunosc ca şi jucător din 1995. Era antrenor la Bayer Leverkusen. Şi a rămas acolo şi după ce eu am schimbat echipa şi am mers la Wolfsburg. Ne cunoaştem în primul rând ca adversari, dar l-am cunoscut şi mai de aproape, dându-mi licenţa de antrenor la Köln. Am învăţat foarte multe de la dânsul şi, practic, a fost unul dintre modelele mele ca antrenor. Mă bucur că a venit în România, i-am urat un bun venit cu succes. Îmi doresc foarte mult ca dânsul să califice echipa naţională după 20 de ani (n.r. la Campionatul Mondial). Ar fi un lucru frumos, o minune, toată lumea aşteaptă foarte mult de la echipa naţională, o calificare în primul rând, dar şi o evoluţie foarte bună a echipei cu un antrenor în care eu am mare încredere.

Cum aţi descrie în câteva cuvinte parcursul României la Campionatul European din Franţa?
Foarte scurt! Un început destul de bun, care cel puţin mie mi-a dat speranţe, chiar dacă am pierdut în minutul 90. După aceea au fost două jocuri foarte confuze în care nu ne-am atins obiectivul şi în care jocul a lăsat de dorit. A lipsit din punctul meu de vedere ceea ce trebuie pe viitor să fie: o atitudine mult mai consecventă a jucătorilor, încredere, pentru că noi valoare avem. Sunt convins de asta! Ar trebui la fiecare meci să atingă limitele maxime. Cred că noul selecţioner asta doreşte de la jucătorii noştri, la fiecare joc să fie disciplinaţi, ordonaţi, cu atitudine foarte bună. Când vin la echipa naţională să vină convinşi sută la sută că pot obţine rezultate. E o grupă foarte dificilă (n.r. cea din preliminariile CM 2018), dar calificarea după 20 de ani nu este imposibil de obţinut.

Rudi Verkempinck, noul antrenor secund al naţionalei, alături de care aţi lucrat în Belgia, spune despre dumneavoastră că eraţi un profesionist desăvârşit, primul la antrenamente şi cel care pleca ultimul de pe teren.
În primul rând, fără falsă modestie, ştiţi şi dumneavoastră longevitatea mea în fotbal, cât am jucat şi până la ce vârstă. Asta spune foarte multe. (N.r. Rudi Verkempinck) Mă cunoaşte de la Cercle Bruges, când m-am transferat acolo în 1993. L-am prins acolo ca jucător. Am venit cu ce am ştiut eu mai bine, am învăţat foarte mult din fotbalul din vest, dar şi ei au fost surprinşi de faptul că mi-am petrecut foarte mult timp pentru mine, pentru pregătire, pentru recuperare. Mă bucur că ţine minte acest lucru, fiindcă am jucat doi ani împreună.

Cât credeţi că va rămâne în picioare recordul dumneavoastră de selecţii, 134, în tricoul echipei naţionale?
Sincer, nu mă interesează acest lucru. M-ar fi interesat dacă mai puteam juca. Dacă aş fi dat un randament bun aş mai fi jucat. Dar ţinând cont că am preluat rolul de antrenor-jucător era normal să renunţ la cariera de jucător al echipei naţionale. Mie naţionala mi-a dat foarte multe, enorm mi-a dat, şi transferuri mai bune, şi imagine mai bună, şi bucuria pe care ne-au oferit-o suporterii cât am evoluat la echipa naţională. Dacă ar putea cineva (n.r. să doboare recordul) i-aş strânge mâna şi i-aş spune ”eşti mai tânăr, eşti mai bun”, fără invidie sau alte lucruri.

Spuneaţi despre grupa de calificare la Mondial că este una dificilă. Totuşi, ce şanse acordaţi României în duelul cu Polonia, Danemarca, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan?
V-am spus, este o grupă foarte grea. Jucătorii împreună cu staff-ul să se gândească la jocul propriu-zis şi să dea totul pentru acel joc, nu să ne gândim că avem următorul meci şi îl câştigăm pe acela. Să discutăm despre noi, despre ceea ce trebuie să facem noi. Asta e important! Cred că noul antrenor al echipei naţionale asta vrea să transmită. Ceea ce facem noi pe teren, nu ce face Muntenegru, ce jucători are Muntenegru. Bineînţeles, trebuie analizaţi, trebuie pregătită foarte bine această partidă. Să nu ne gândim la meciul cu Polonia, ci la cel cu Muntenegru. Jucăm acasă, tot aici pe Cluj Arena, să avem încredere în noi şi să fim foarte bine pregătiţi pentru acel joc.

Aţi fost pe teren la ultima prezenţă a României la Campionatul Mondial, în 1998. Cum a fost acea experienţă?
Pentru mine,toate jocurile, atât oficiale, cât şi amicale însemnau foarte mult. Sunt băieţi tineri, unii care au participat la două Campionate Europene, Mondialul este o treaptă mai sus. Ar fi frumos să îi vedem în Rusia, în 2018, pe toţi jucătorii care vor evolua în prima partidă şi care vor termina cu bine aceste calificări. E ceva deosebit! Eşti la cea mai mare competiţie fotbalistică, duci cu tine emblema ţării, a suporterilor, a tot ceea ce înseamnă fotbalul românesc. Trebuie să fie una dintre motivaţiile jucătorilor, a staff-ului, a conducerii. Au trecut foarte rapid 20 de ani! Ne gândim cu nostalgie la ce a fost, dar ar trebui să ne gândim cu încredere la ce va fi. Avem antrenor nou, sunt convins că avem calitate. Cine vorbeşte de aria de selecţie... să terminăm cu aceste subiecte care din punctul meu de vedere nu-şi au rostul. Important e cum faci selecţia, cum urmăreşti jucătorii. Trebuie să fim puţin negativişti să spunem că nu găsim 25 de jucători. Islanda găseşte într-o ţară de câteva mii 25 de jucători şi noi nu găsim?! Vreau să remarc un lucru important, selecţia se va face în exclusivitate pe baza valorii şi a formei sportive, pe baza încrederii.

Pot fi preliminariile Campionatului Mondial din 2018 prilejul ideal pentru ca o serie de jucători tineri să îşi câştige locul în echipa naţională?
Sigur, eu sunt convins că în afara celor care au participat la Campionatul European mai sunt cel puţin zece care pot face parte din lotul din 2018. Dar, bineînţeles, depinde de ei. Să nu se mulţumească cu puţin, să aibă continuitate. Aşa cum criticăm noi campionatul intern, dar găsim 25 de jucători, atât dintre cei care evoluează în străinătate, cât şi dintre cei din ţară.

Ce părere aveţi despre naturalizarea unor jucători, care ar fi beneficiile?

Am mai spus-o, nu suntem prima ţară care face acest lucru. Dacă ne uităm la toate ţările occidentale, Franţa, Germania, Elveţia, Austria, toate sunt avantajate de aceste naturalizări. Bineînţeles, dacă jucătorul este valoros. Avem deficienţe pe un post, şi avem un străin mai bun, dacă avem posibilitatea de a-l naturaliza de ce nu am face-o?! Doi-trei jucători, la nivel de constanţă în joc, la nivel de caracter, cred că pot fi peste jucătorii români. Asta pe mine nu m-ar deranja, să evolueze pentru echipa naţională. Sunt adeptul fotbalului german, uitaţi-vă câţi jucători naturalizaţi sunt! Zeci de cazuri! Ar trebui să facem şi noi acest pas cât mai repede. Jucători valoroşi avem, şi nu doar acum. CFR Cluj a avut 12-13 jucători străini dintre care puteam naturaliza doi-trei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite