Incursiune în istoria fotbalului. Cele mai mari dezastre de pe stadioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezastrele din urma fotbalului sunt o parte din analele acestui sport, existand inclusiv in zilele noastre momente de reculegere pentru evenimente triste petrecute de-a lungul timpului.

Topul celor mai mari dezastre întâmplate pe stadioane însumeaza mii de răniţi şi sute de morţi din rândul oamenilor care au dorit doar să savureze o partidă de fotbal.

5 aprilie 1902, „Ibrox Park“, Scoţia: 25 morţi, 517 răniţi

În timpul unei partide între Scoţia şi Anglia, partea din spate a tribunei de pe „Ibrox Park“ s-a prăbuşit în urma unei ploi de pe timpul nopţii. Sute de suporteri au căzut de la 12 metri înălţime, existând 25 de persoane care au decedat. 

La vremea aceea, tribuna era realizată din lemn, susţinut de grinzi de oţel, însă în urma accidentului, baza a fost înlocuită de beton armat. Tragedia s-a produs după scurgerea a 51 de minute din meci şi toate încasările din vânzarea biletelor pentru acel meci au fost direcţionate către repararea stadionului.

9 martie 1946, „Burden Park“, Anglia: 33 de morţi, 408 răniţi

Aproximativ 20.000 de fani au forţat intrarea pe stadion, la partida Bolton Wanderers - Stoke City, pe o arenă arhiplină, cu 85.000 de persoane în tribună. În urma îmbulzelii, s-a prăbuşit un zid, fapt care a dus la rănirea a sute de oameni şi la moarte a zeci de persoane.

24 mai 1964, „Estadio Nacional“, Lima: 318 morţi, 500 răniţi

Meciul de calificare pentru Jocurile Olimpice dintre Peru şi Argentina a avut un final tragic pentru spectatorii prezenţi la partidă. Cu două minute înainte de final, la scorul de 3-1 pentru oaspeţi, arbitrul a anulat un gol al gazdelor, moment care a culminat cu isterizarea fanilor, care au creat un adevărat iad pe stadion. Învălmăşeala s-a soldat cu sute de morţi şi răniţi.

23 iunie 1968, „Estadio Monumental“, Argentina: 71 de morţi

O partidă din campionatul Argentinei, în care se confruntau River Plate şi Boca Juniors, s-a soldat cu zeci de victime. La finalul meciului, una dintre porţi nu a fost deschisă la timp, iar fanii au forţat ieşirea din arenă, fără a şti acest lucru. Astfel, cei aproape de ieşiri au fost presaţi de zid, însă după trei ani de anchetă, nu a fost găsit niciun vinovat. De asemenea, nu există un număr oficial de victime, acesta oscilând între 71 şi 74.

22 octombrie 1982, „Lujniki“, URSS: 66 de morţi (340 conform UEFA)

Dimensiunile reale ale tragediei au fost ascunde de regimul comunist, după ce, spre finalul meciului din cupele europene dintre Spartak Moscova şi Haarlem, o mulţime de suporteri au vrut să se reîntoarcă pe stadion după ce s-a înscris un gol, astfel încât s-a creat o îmbulzeală cumplită, care a condus la moartea a zeci de oameni să rănirea a sute.

5 mai 1992, „Furiani“, Franţa – Corsica, 18 morţi şi  2.357

Atunci a fost consemnată cea mai mare dramă a fotbalului francez, la semifinala Cupei Franţei. Cu câteva minute înainte de îneperea partidei dintre SCB şi Olympique Marseille, o tribună metalică s-a prăbuşit. Jucătorii au acordat primul ajutor victimelor îngropate de tuburile metalice şi toată noaptea au survolat elicoptere pentru găsirea altor răniţi. Victimele au fost prinse în tribuna de 20 de metri special ridicată într-o singură săptămână pentru sporirea capacităţii stadionului „Furiani“.

Bilanţul este unul crunt: femei rămase paralizate, copiii traumatizaţi de imaginea părinţilor striviţi de schele, bărbaţi cu braţe amputate. Toate acestea contra sumei de 300 de franci, preţul unui bilet de acces. Pedepsele au fost prea mici pentru soarta victimelor, cea mai dură fiind închisoarea timp de doi ani şi amendă de 30.000 de franci. Inginerul societăţii care a ridicat tribuna a fost condamnat la închisoare, fiind condamnat pentru omucidere şi răni involuntare, însă la proces nu a fost prezent şi predintele clubului, Jean-Francois Filippi, care comandase amplasarea tribunei, fiind asasinat cu o săptămână înainte de proces.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite