Hagi a schimbat faţa Viitorului, dar şi Viitorul i-a schimbat imaginea lui Hagi. Regele are cel mai bun sezon ca antrenor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

13 nu este o cifră cu ghinion pentru Gheorghe Hagi, dacă ţinem cont că la 13 ani de când s-a apucat de antrenorat şi de când a ratat barajul blestemat cu Slovenia, Regele are cea mai bună serie din cariera sa pe banca tehnică

Sub conducerea lui, Viitorul a ajuns la şapte meciuri fără înfrângere şi a evadat din zona mlăştinoasă a clasamentului.
Performanţa echipei este demnă de luat în seamă, deoarece s-a realizat în virtutea proiectului şi principiilor lui Hagi, care culege acum roadele muncii la Academie. Trei sferturi dintre fotbaliştii care sunt acum în lotul echipei mari sunt formaţi la Şcoala lui Hagi şi doar patru jucători au peste 25 de ani. Hagi a făcut în ultimele două sezoane o concesie şi a acceptat să mizeze şi pe străini, în lotul său existând acum un salvadorian, Nelson Bonilla, un macedonean, Boban Nikolov, şi un sârb, Marko Andelkovici. Acesta din urmă este veteranul Viitorului, având 30 de ani, dar nu şi un palmares strălucit, ţinând cont că a fost adus de la o echipă din partea a doua a campionatului lituanian.
În plus, Hagi a reinventat doi jucători: Bogdan Mitrea şi Cristian Daminuţă. Primul a ajuns fotbalist de naţională şi are zece goluri marcate în acest sezon, fiind cel mai prolific fundaş care a jucat în Liga I, în ultimele sezoane. Mitrea juca acum trei ani în liga a treia, la Seso Câmpia Turzii, apoi a fost luat de CSMS Iaşi, iar din 2013 e la Viitorul. La 27 de ani poate juca atât fundaş central, cât şi fundaş stânga, şi e unul dintre cei mai buni executanţi de lovituri fixe din România. „Tot ce am realizat îi datorez domnului Hagi. Când a venit propunerea de a mă transfera la Viitorul n-am stat nicio clipă pe gânduri. El mi-a spus mereu să caut poarta, să încerc să trag chiar dacă sunt fundaş. După antrenamente ne arată cum se execută loviturile libere. Şi acum dă nişte goluri fantastice”, a povestit Bogdan Mitrea. 


Al doilea fotbalist care a fost înviat de Hagi este Cristian Daminuţă, singurul fotbalist român care a fost legitimat atât la Inter, cât şi la AC Milan. Daminuţă s-a prăbuşit complet în ultimii ani, devenind personaj monden şi jucător prin cluburi. Hagi l-a scuturat serios anul trecut şi l-a pus pe linia de plutire, crezând în potenţialul jucătorului pe care îl promovase la Poli Timişoara, când avea doar 16 ani.
Care este diferenţa dintre managerul tehnic Gheorghe Hagi, care-şi patrona echipa la retrogradare, şi antrenorul Gheorghe Hagi, care a ridicat-o? Apropiaţii spun despre el că Regele e la fel de implicat ca înainte, dar acum nu mai e nevoit să imprime stilul său de muncă, de joc şi de antrenament, unui alt antrenor, care apoi să-l transmită jucătorilor, ci o face singur. La mijloc e vorba desigur şi de autoritatea pe care o au vorbele lui Hagi, faţă de vorbele altcuiva, evident şi de noroc, dar şi de forma fizică bună pe care o au jucătorii în ultimele două luni. La finalul meciului de la Braşov, întrebat dacă se gândeşte cu echipa sa la cupele europene, Hagi a îndemnat la modestie: „Hai să nu ne grăbim acum. Viitorul este de doi ani în Liga I şi are nevoie de credibilitate în rezultate”.

Viitorul a început sezonul cu Bogdan Stelea pe bancă, plecat după primele etape

Cristi Daminută FOTO Răzvan Pasarica


„Până la vară voi rămâne sigur la Viitorul. E bine aici, nu mă poate da nimeni afară. Din vară e posibil să accept o altă ofertă, dar proiectul Academiei va merge înainte”
Gheorghe Hagi, antrenor Viitorul


 

image

L-a luat secund pe Ştefan Iovan
După plecare lui Bogdan Stelea, Viitorul a fost condusă de Bogdan Vintilă, care mai fusese principal şi sezonul trecut. Hagi a renunţat la serviciile acestuia şi l-a adus în stafful său pe Ştefan Iovan, cel care fusese secund la naţională între 2005 şi 2011. Iovan şi Hagi au fost colegi la Steaua timp de trei sezoene şi jumătate.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite