Grupă uşoară pentru tricolore la Mondiale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala feminină va evolua în grupa C preliminară a Campionatului Mondial din Brazilia (2-18 decembrie) alături de Franţa, Brazilia, Tunisia, Cuba şi Japonia. România are un palmares net superior celorlalte adversare din grupă şi deţine un avantaj categoric în bilanţul confruntărilor directe.

Cap de serie la tragerea la sorţi ce s-a desfăşurat ieri în Brazilia, România a picat într-o grupă aparent facilă. Cu excepţia Franţei, vicecampioană mondială en-titre, celelalte formaţii nu pot emite decât teoretic pretenţii împotriva României. De altfel, selecţionerul Radu Voina s-a arătat mulţumit per ansamblu de tragerea la sorţi, dar a avertizat că oricând pot apărea surprize neplăcute. 

Voina: „nu cred că noul sistem e mai bun"

„Jucăm cu Franţa în ultimul meci, care ştim cu toţii că începe mai slab şi apoi îşi revine excelent în timpul competiţiei, Brazilia - ţara gazdă şi deloc de neglijat şi nici Japonia nu e de neluat în seamă. Sunt grupe şi mai grele decât a noastră, dar noi trebuie să trecem mai departe, indiferent de numele adversarelor", a declarat Radu Voina. Spre deosebire de ultimele turnee finale, primele patru clasate din fiecare grupă se vor califica în optimi (11 decembrie, se vor juca la Barueri şi Santos) fără punctele adunate în grupă şi vor disputa apoi partide eliminatorii. „Eu ştiu dacă e bine aşa. Te poate elimina o echipă mai slabă, care prinde o zi foarte bună", a comentat Radu Voina.

Brazilia ar putea fi surpriza competiţiei

Campioana mondială se va califica direct la JO de la Londra, iar echipele clasate pe locurile 2-7 vor juca în turnee preolimpice, cele clasate pe locurile 2-4 având drept de organizare al acestora. Turneele preolimpice sunt programate în luna mai 2012. Brazilia ar putea fi surpriza competiţiei în contextul în care este gazdă, iar majoritatea jucătoarelor evoluează acum în Spania, Ungaria, Danemarca sau Norvegia. Japonia a progresat mult în ultima perioadă. Dacă în 2008 le băteam pe asiatice la Bucureşti cu 44-21 în turneul preolimpic, la Mondialele din China, le învingeam pe nipone cu 37-28 după ce la pauză scorul era 17-17. Vicecampioana Africii, Tunisia, ne va fi adversară pentru a treia oară consecutiv la Mondiale (39-22 la CM 2009 şi 39-21 la CM 2007 pentru tricolore). Cuba este o prezenţă exotică, singurul duel direct având loc la CM 1999 (37-19 pentru România).

Bilanţul cu adversarele din grupă

meci                                    palmares
România - Franţa    31 victorii/16 înfrângeri
România - Brazilia    4 victorii/1 înfrângere
România - Tunisia    5 victorii/0 înfrângeri
România - Japonia    9 victorii/0 înfrângeri
România - Cuba    1 victorie/0 înfrângere   

Iată componenţa celor patru grupe de la Campionatul Mondial feminin din Brazilia

Grupa A  (Barueri)
Norvegia, Muntenegru, Angola, Germania, China, Islanda

Grupa B (Santos)
Rusia, Kazahstan, Olanda, Coreea de Sud, Spania, Australia

Grupa C (São Bernardo)
România, Franţa, Brazilia, Tunisia, Cuba, Japonia

Grupa D (São Paulo)
Suedia, Danemarca, Croaţia, Argentina, Coasta de Fildeş, Uruguay

Programul tricolorelor:
România - Tunisia (3 decembrie),
România - Cuba (5 decembrie),
România - Japonia (6 decembrie),
România - Brazilia (8 decembrie) şi
România - Franţa (9 decembrie).

Băieţii au şanse la play-off

Naţionala masculină va juca în grupa a 7-a preliminară europeană a CM din 2013, împotriva Belarusului şi Luxemburgului. Prima clasată  obţine calificarea în play-off, unde va întâlni Croaţia, Cehia, Danemarca, Germania, Ungaria, Islanda, Macedonia, Norvegia, Polonia, Rusia, Slovenia, Serbia, Slovacia sau Suedia pentru un loc la turneul final din Spania. "Belarus are o echipă în reconstrucţie în prezent, dar este valoroasă, nu trebuie deloc subestimată. În play-off va începe greul. Până atunci avem aceste calificări şi consider că procentul de reuşită în bătălia cu Belarus este de 50-50", a spus selecţionerul Vasile Stângă (foto).Preliminariile pentru Mondiale încep în luna noiembrie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite