Gheorghe Hagi, patron Viitorul Constanţa: „Visez ca puştii Academiei să ia titlul mondial“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Regele“ speră ca fotbaliştii pe care îi creşte să reuşească ce n-a reuşit el cu Generaţia de Aur, care s-a oprit în sferturile Campionatului Mondial din ’94.

Prima întrebare e, bineînţeles, tâmpită. „Cum se simte Hagi după această promovare?". „Mă simt omul care are cea mai mare bază de date de jucători. De la 10 ani la 35 de ani. Îi am pe toţi în cap. Asta e important, ăsta e proiectul pentru care muncesc. Promovarea e doar un mijloc". Ca un elev prins descoperit, mă grăbesc neîndemânatic să scot pixul. Omul e chiar serios. Din păcate, urmează o întrebare şi mai proastă. „Deci ai participat la selecţia tuturor celor 300 de copii de la Academie?". Ridică puţin vocea. „Nu intră jucător în Academie fără acordul meu! Şi când pleacă, la fel. Antrenorii antrenează, fac evaluări, dar deciziile sunt luate de conducere". A treia întrebare e însă pentru noi. Şi dacă Hagi, cel care ne toacă la cap de ani de zile că munceşte bine, că desenează strategii şi că gândeşte pozitiv, chiar face asta? Şi ăsta chiar e Proiectul?

„Weekend Adevărul": Când ţi-a venit ideea Academiei?

Gheorghe Hagi: Pe când eram la Galatasaray, în ultimii doi ani de carieră. Am căutat o bază sportivă atunci pe care s-o preiau, nu am găsit, aşa că am cumpărat un teren şi am început. Mulţi au zis că sunt nebun atunci, dar uite că Hagi nu e chiar nebun.

Ai văzut proiectul în forma asta încă de la început?

Pe parcurs s-a mărit, că am ajuns în Liga I. Nu era în plan asta. Iniţial, proiectul prevedea echipe de juniori şi una de seniori foarte tânără care să dea continuitate celor care termină junioratul. Dar apoi m-am adaptat la condiţiile din România. Am văzut că se poate să promovăm şi am făcut-o.

S-a schimbat şi bugetul?

Bugetul Academiei rămâne la fel. S-au schimbat însă costurile la Viitorul. Aici au crescut odată cu intarea în Liga I.

Păi şi sunt bani la buget?

(Râde). Facem acum un buget, să vedem. Calculăm pentru următorul proiect, care e pe cinci ani. Dar e clar că mă gândesc la parteneri, e un nivel prea mare. Viitorul e o societate pe acţiuni şi vom vinde acţiuni. Eu n-am cum singur, că doar n-am găsit o sondă de petrol.

Care e obiectivul final al Academiei?

E acelaşi cu care am plecat din prima zi şi nu se va schimba niciodată. Să formăm jucători pentru fotbalul de înaltă performanţă. Am ajuns pe scena pe care ne-o doream. Oricine doreşte se poate uita la noi în curte, să facă oferte.

Eşti dispus să renunţi la jucători chiar din vara asta?

Bineînţeles, oricând. Ăsta e obiectivul nostru. Deja vin ofertele, şi din ţară, şi de afară. Acum şi jucătorii au o echipă la seniori unde să arate că au valoare. De asta am şi forţat lucurile cu promovarea. I-am simţit că aveau nevoie de o echipă care să-i provoace, acum o au în curtea lor.

Va rămâne acelaşi antrenor? Tu vei sta pe bancă?

Tot Cătălin Anghel va fi antrenor. Cât despre mine, vom vedea. Mai avem o lună în care trebuie să ne organizăm bine.

Se mai pune problema să antrenezi vreo altă echipă în Liga I?

Eu am club acum. E exclus asta. Nu se mai poate.

Fanii Stelei sperau să revii la un moment dat.

Îmi pare rău. Vom fi rivali acum (râde).

Când vor fi primii jucători de la Academie la naţionala mare?

O să vină în curând, chiar din echipa de acum a Viitorului au şanse patru-cinci jucători. Ziua de mâine o să fie a noastră, eu aşa cred. Visul meu e ca o naţională a României să ne depăşească pe noi, cei din 1994, adică să iasă campioană mondială. Şi în echipa asta să fie şi de ai mei, mulţi, puţini. Noi am fost cei mai buni atunci, dar n-am fost campioni, asta înseamnă că am avut anumite lipsuri.

Ce lipsuri?

Eu ştiu ce, dar nu spun. O să lucrez ca viitorii mei fotbalişti să nu le aibă. Ăsta e obiectivul meu, care mă face să muncesc mereu. E provocarea mea. Am realizat atâtea că nu mai exista provocare. Puteam să stau în concediu sau să mă duc vicepreşedinte la Federaţie şi să mă uit la fotbal. Dar am ales calea mai grea, nu să stau liniştit la cravată şi să comentez. Fiecare îşi alege ce doreşte, eu am ales asta şi îmi place.

Dar ai primit ofertă de vicepreşedinte la FRF?

La mine orice ofertă e posibilă. Şi mai mare, şi mai mică. Poate va veni o dată. Dar nu în momentul ăsta, pentru că mai am de muncit cinci ani la obiectivul meu. După cinci ani, sau măcar trei ani, mai stăm de vorbă.

Dar dacă vine în timpul ăsta vreo ofertă să antrenezi o echipă de afară?

Nu se pune problema, Viitorul e cea mai bună ofertă a mea, momentan.

Obiectivul în sezonul următor?

În primul an, un loc în primele 10, să ne consolidăm ca echipă şi să jucăm fiecare meci la victorie. Să producem fotbal şi să ne impunem. Proiectul e tânăr, toţi suntem tineri. Şi eu sunt tânăr ca manager.

"E şansa băieţilor să arate şi în Liga I că sunt buni. Au arătat că pot face faţă presiunii în B. Acum o să fie o plăcere nebună să ne batem cu toţi.''

"Trebuie să ştii să selectezi. Să alegi şi să formezi. Asta e cel mai important, iar eu am ideile astea foarte clare. ''

1 milion de euro e bugetul anual al Academiei, în care sunt incluse cheltuielile cu jucătorii, salariile antrenorilor şi deplasările.

„Aş vrea să am la Viitorul numai fotbalişti sub 25 de ani"

Au fost momente în anii ăştia în care te-ai temut că nu-ţi va ieşi?

Au fost, că fiecare dintre noi le are. Dar important e cum să treci peste ele şi să nu renunţi la ideile şi la proiectul tău. Şi atunci trebuie să-ţi iasă. Şi a ieşit. Ştiu ce vreau, ce îmi doresc. Asta e forţa mea.

Acum simţi că eşti pe drumul cel bun, nu?

Simt că într-o zi o să-i bat pe toţi. Asta simt.

Dar cum reacţionează antrenorii şi jucătorii la felul ăsta al tău de a gândi? Îl asimilează fără probleme, rapid?

Ei nu trebuie să reacţioneze, eu trebuie să selectez bine. Ăsta e secretul, să îi alegi pe cei care au şi ei mentalitatea asta în ei. Nu poţi să bagi ceva în cineva care nu are acest lucru. Depinde de puterea lui de motivare, de ambiţie. Asta face diferenţa. Nu talentul. Talentul e o condiţie de pornire, dar nu el decide.

Ambiţia asta vine numai de la tine? Sau e nevoie şi de o Academie şi un Hagi care să te motiveze?

Eu am teoria mea. Poţi să împingi o dată, poţi să împingi de două ori, dar nu de trei ori. Peste momentele cheie treci singur. O echipă campioană se formează cu astfel de oameni, care cred ei că sunt campioni.

Ce fel de manager eşti?

Unul cu ideile foarte clare despre concept, despre fotbal. Ştiu ce vreau. Atunci caut oamenii care-mi trebuie. Şi tu, dacă te duci la o societate multinaţională, trebuie să faci ce zice ea. Pe regulile ei, nu le faci tu. Regula e făcută la noi, principiile sunt făcute, acum trebuie să te adaptezi dacă vrei să vii. Să intri şi să înveţi filosofia Academiei. În primul rând antrenorii.

Rămâne Viitorul tot cu tineri, sau se transformă într-un club gen Steaua?

Proiectul rămâne cu tineri, cu siguranţă. S-ar putea chiar să rămânem numai tineri, sub 25 de ani. E o variantă în funcţie de ce jucători vom putea aduce. Avem şi alternativa mixtă, cu câţiva fotbalişti de experienţă, dar nu mai mult de 3-5. Jucători de mare valoare care să dea încredere grupului.

Unul dintre ei va fi Nicolae Dică?

Da. Ne-a ajutat mult. A venit pe condiţii minime financiare, pentru că noi avem o grilă de salarii, nu putem plăti foarte mult. A venit la greu, e perceput ca un lider, toţi sunt în jurul lui. Vrea să se facă şi antrenor. O să fie o experienţă frumoasă pentru el să iasă uşor-uşor din fotbal, aşa cum trebuie, şi să continue să lucreze în domeniu... Eu sunt foarte mulţumit de tot ce face la echipă. Era mai puţin pregătit fizic atunci când a venit, dar îşi revine şi va da şi mai multe goluri.

Se poate bate Viitorul în Liga I cu echipe care fac transferuri de milioane de euro?

Noi cu strategia, ei cu transferurile. În meci direct, ne vom bate, staţi liniştiţi. Ce contează că tu ai 19 ani şi ăla 30? Arată-i că eşti mai bun. Cine nu are forţa asta va pleca!

"Avem 15 jucători  din Academie în lotul Viitorului. Iar media de vârstă e sub 21 de ani!

10 mii de euro a primit fiecare jucător de la Viitorul Constanţa pentru promovarea în Liga I.

20 de jucători a dat Academia Hagi loturilor naţionale în acest an.

10 milioane de euro costă investiţia în clădirea care se construieşte la Ovidiu şi care va fi gata în 2013.

„Am avut dreptate când am spus că avem jucători"

Cum ai văzut ultimele meciuri ale României?

Interesante. A fost o serie de rezultate bune, care dau încredere. Plus tineri foarte mulţi. Care intră foarte bine. Am avut dreptate. Chiar te rog să scrii asta, că Hagi a avut dreptate atunci când a spus acum doi ani că avem jucători. Şi că nu sunt de acord cu cei care spuneau că nu se poate. Eu nu îl iau pe nu în braţe, ci pe da. Avem jucători, dar trebuie să ştii să-i vezi, să-i scoţi, unde să-i pui.

Grozav cum ţi se pare?

Se vede că are calitate. Cine are talent iese uşor la suprafaţă, dar ce e mai greu e după. Să câştigi respectul oamenilor, încrederea... Şi la noi a fost uşor să intrăm în Liga I, pentru că avem talent, toţi sunt sau au fost la loturile naţionale. Dar greul de acum începe. Pentru jucători, nu pentru mine. Că eu ştiu ce vreau.

Avem şanse să ne calificăm la Mondialul din 2014 cu Olanda şi cu Turcia în grupă?

De ce nu? Olanda are un avantaj, dar am mai jucat cu ea şi am obţinut rezultate bune. Iar Turcia e cam la acelaşi nivel cu noi. Important e să credem în noi şi să nu pornim de la început cu ideea că toţi sunt mai buni ca noi. De ce să fie?

„Spaniolii şi când joacă prost joacă bine"

Spania e favorita lui Hagi la Euro. „Ei şi când joacă prost joacă bine. Sunt cu ei şi la Euro. Dar mai sunt tari şi Olanda şi Germania. Plus că la Europene totdeauna iese în faţă o echipă din linia a doua. Cum ar fi acum Suedia, Croaţia sau Polonia. Şi Portugalia e o echipă talentată, dar depinde de cât îl poate ajuta pe Ronaldo, care trebuie susţinut", spune „Regele".

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite