„Fulgerul“ vine de la Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revenită în iarnă, după cinci ani, în campionatul intern, Ancuţa Stoenescu a fost una dintre cele mai bune jucătoare pentru ICIM. Conducătorul de joc al arădencelor s-a reîntâlnit în finală cu echipa de la care a plecat acum cinci ani peste hotare, MCM Târgovişte.

ICIM Arad este din nou în finala Diviziei A la baschet feminin. Iar cele 60 de puncte marcate de Ancuţa Stoenescu în ultimele două partide ale seriei din semifinale cu Sepsi Sfântu Gheorghe constituie una dintre principalele explicaţii ale succesului. Orgoliul conducătorului de joc cu viteza fulgerului a răbufnit.

După un prim meci de coşmar, fără punct în 38 de minute jucate, au urmat 33 de puncte în meciul doi de la Arad şi 27 în cel decisiv de la Sfântu Gheorghe, pentru ca echipa alături de care a cucerit patru titluri de campioană, să ajungă în finală după o pauză de un sezon. Iar adversară este nimeni alta decât echipa de la care Stoenescu a plecat peste hotare acum o jumătate de deceniu, pe atunci Livas Târgovişte, alături de care şi-a mai trecut în palmares alte două titluri naţionale.

„M-am simţit bine şi la Arad şi la Târgovişte. La Arad mi-am început cariera, a fost un fel de a doua casă pentru mine, iar la Târgovişte am fost alături de multe prietene de la echipa naţională. E greu de spus unde mi-a plăcut mai mult, un profesionist trebuie să joace oriunde", spune Ancuţa.

Nivel ridicat în Divizia A

După ce a absentat cinci sezoane din campionatul intern, conducătorul de joc al Aradului consideră că situaţia este mult schimbată în bine. „Am revenit cu plăcere în România şi mă bucur să văd că nivelul a crescut faţă de ultimul an când am jucat aici. Este un lucru bun că sunt jucătoare de valoare din străinătate, semn că se investeşte mai mult, însă, din păcate, nu am văzut foarte multe jucătoare tinere de la noi care să se ridice la acest nivel", a spus Stoenescu.

Timişoreanca de 30 de ani a renunţat să-şi continue cariera în Cipru, unde este şi căsătorită, din cauza sezonului prea scurt.

„Anul acesta au fost puţine echipe care s-au înscris în campionat şi practic toată miza era în cupele europene. Dar în cazul în care nu ar fi existat un parcurs bun pe plan european, atunci totul s-ar fi încheiat în februarie. Am vrut să joc cel puţin 9-10 luni şi astfel am ales să părăsesc Ciprul", explică Ancuţa. Înainte de a ajunge la ICIM, a jucat o jumătate de sezon pentru Eliztur Ramla, în Israel, însă, potrivit propriilor spuse, nu s-a adaptat acolo.

Naţionala, capitol închis

Deşi a evoluat pentru România la trei ediţii ale Campionatelor Europene, în 2001, 2005 şi 2007, Stoenescu nu vrea să mai audă de naţională.

„Pentru mine este un capitol închis. N-am înţeles niciodată de ce, după atâţia ani de prezenţă pentru tricolor, la toate categoriile de vârstă, am fost ameninţată că o să fiu suspendată dacă nu mă prezint la naţională. S-a întâmplat în vara anului 2008, atunci când m-am căsătorit, şi anunţasem cu un an înainte că nu pot veni", povesteşte Stoenescu, care cataloghează drept cea mai importantă performanţă din carieră medalia de bronz cucerită la Europene cu naţionala de tineret U20, în anul 2000.

"Am revenit cu plăcere în România şi mă bucur să văd că nivelul a crescut faţă de ultimul an când am jucat aici."
Ancuţa Stoenescu
baschetbalistă

Ancuţa Stoenescu

Data naşterii: 1 ianuarie 1980

Locul naşterii:  Timişoara

Post: Conducător de joc

Număr: 24

Echipa actuală: ICIM Arad

Palmares:

6 titluri de campioană naţională - patru cu ICIM Arad, două cu Livas Târgovişte

2 titluri de campioană în Cipru - cu AEL Limassol
Medalie de bronz la Campionatele Europene U20 cu echipa naţională a României

Trei prezenţe la turneul final al Campionatului European de senioare - 2001, 2005, 2007

A mai jucat pentru:

Sporting Atena (Grecia), cu care a participat şi în Euroligă, Kervanos Stovrolou şi AEL Limassol (Cipru) şi Eliztur Ramla (Israel)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite