EXCLUSIV Anja: "Unii m-au întâmpinat cu ură pentru metodele mele"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima oară de la plecarea din România, Anja Andersen vorbeşte pe larg despre perioada petrecută la Oltchim, despre metodele ei de antrenament şi despre cum a fost tratată la Vâlcea. Tripla câştigătoare a Ligii Campionilor la handbal crede în continuare că trofeul ar fi putut ajunge în România în 2012, dacă ar fi fost lăsată să-şi ducă planul până la capăt de către conducerea de la Oltchim.

Citiţi şi: „Românii m-au păcălit!"

"Adevărul": Au trecut aproape două săptămâni de când ai plecat de la Oltchim. Acum, când totul s-a liniştit, care sunt gândurile tale despre acea perioadă la cârma echipei?

Anja Andersen: În primul rând sunt bucuroasă să fiu din nou acasă, alături de prieteni şi de colegii de la Pathfinder. Consider că perioada pentrecută la Vâlcea a fost o experienţă excelentă. Am reuşit câteva lucruri importante pentru trecerea echipei de la un stil de joc la altul iar mecanismele începuseră să funcţioneze atunci când am fost concediată.

Care crezi că au fost cauzele înfrângerii atât de drastice suferite de Oltchim la Buducnost?

Nu am avut ocazia să văd meciul, aşa că nu pot comenta prea multe. Dar din experienţele anterioare, pot spune că asemenea schimbări pe banca tehnică înaintea unui meci crucial pot crea o stare de confuzie printre jucătoare.

Te-a surprins faptul că, deşi liderul echipei muntenegrene, Bojana Popovici, a marcat doar trei goluri, totuşi diferenţa de scor a fost atât de mare la final?

Nu sunt deloc surprinsă de acest lucru. O cunosc foarte bine pe Bojana şi ştiu că pentru ea este foarte important ca celelalte jucătoare să se simtă la fel de puternice şi să câştige împreună, ca o echipă. Nu este neapărat necesar să marcheze multe goluri pentru ca echipa să câştige, la fel cum, pe vremuri, Michael Jordan avea meciuri în care nu marca multe puncte, dar Chicago Bulls câştiga datorită eficienţei sistemului de joc şi al coeziunii în echipă. Desigur, atunci când jocul o cere, Bojana poate face diferenţa.

"Am fost criticată din cauza diferenţelor de viziune"

Atât actualul antrenor al Oltchimului, Radu Voina, cât şi un fost tehnician al echipei şi al naţionalei României, Gheorghe Tadici, au criticat schimbările pe care le-ai făcut în jocul echipei. De crezi că s-au născut aceste acuzaţii?

Motivul este simplu şi de înţeles. Sunt două moduri total diferite de a conduce o echipă. Există o tradiţie, printre mulţi antrenori, nu numai în România, care se văd în postura unei autorităţi, undeva deasupra jucătoarelor. Acestea trebuie să muncească pentru ei, orice ar fi. La Pathfinder am învăţat că este important să lucrezi cu jucătoarele ca o echipă, din care face parte şi antrenorul. Sunt două abordări diferite. În programele pe care le-am dezvoltat, atât în sport cât şi în afaceri, am întâmpinat deseori rezistenţă, uneori exprimată prin ură, din partea persoanelor care sunt adepte ale unor concepte învechite. Dar până la urmă, experienţa a dovedit că "noua cale" a fost considerată de aceleaşi persoane o dezvoltare naturală.

Atunci când ai antrenat la Oltchim, ai avut sentimentul că anumite persoane din conducerea clubului nu ţi-au oferit pe deplin sprijinul sau au dat semne că îşi doresc să nu reuşeşti?

Am avut o înţelegere cu managementul clubului să lucrez astfel încât această echipă foarte bună să găsească noi modalităţi de a câştiga. Ţelul nostru a fost să dezvoltăm jucătoarele astfel încât să fie capabile să "citească" jocul în orice moment, folosind calităţile lor individuale, combinate cu moduri surprinzătoare de a schimba jocul de-a lungul său. Încă din primele săptămâni a fost însă evident că nu toată lumea din conducerea echipei avea aceeaşi opinie. Am înţeles apoi că înţelegerea pe termen lung nu a fost acceptată de toţi cei din conducere. În continuare cred că acest proiect ar fi avut ca finalitate câştigarea Ligii Campionilor în 2012, aşa cum de altfel am spus încă de la venirea mea în România.

După egalul cu "U" Jolidon, preşedintele clubului, Ioan Gavrilescu, a declarat că "aducerea Anjei Andersen a fost o greşeală. Dacă era acum la echipă pierdeam la 10 goluri". Cum comentezi această declaraţie?

Nu vreau să comentez acest lucru. Este opinia sa şi nu ştiu ce este important şi ce nu din punctul său de vedere pentru a avea o asemenea opinie.

Majoritatea jucătoarelor au fost încântate să lucreze cu tine şi au declarat aceste lucruri în repetate rânduri. Totuşi, mai mult sau mai puţin exprimate public, au existat şi unele nemulţumiri. Cum îţi explici acest lucru?

Unii oameni acceptă mai uşor schimbările, în timp ce pe alţii îi sperie.

"Oltchim rămâne o echipă de top"

Ai păstrat legătura cu jucătoarele de la Oltchim?

Atunci când lucrezi la o echipă se leagă şi noi prietenii. Este un lucru natural, şi acest lucru s-a întâmplat la toate echipele la care am fost, atât ca jucătoare cât şi ca antrenoare, deci şi la Oltchim.

Ai fost implicată serios în situaţia medicală a Cristinei Neagu. Vei continua să faci asta?

Cristina ştie foarte bine ce are de făcut şi cât de important este pentru ea să aibă grijă de problema sa. Este o jucătoare tânără şi o pauză competiţională care să o ajute să se recupereze complet o va face o jucătoare şi mai bună, deoarece va putea să-şi dezvolte noi calităţi. Cred că ceea ce am văzut până acum a fost doar o mică parte, începutul, din jocul Cristinei.

Viitorul Oltchimului este unul dintre subiectele fierbinţi în România în aceste zile. Cum vezi echipa în continuare?

Oltchim este una dintre cele mai bune echipe de handbal din lume. Dar contează foarte mult modul în care talentele şi calităţile jucătoarelor sunt manevrate. Oltchim are în acest moment toate ingredientele necesare pentru a fi o echipă foarte bună în anii următori.

Dacă o echipă din România, fie Oltchim, fie oricare alta, te-ar contacta pentru postul de antrenor, ai accepta?

Dacă se va întâmpla acest lucru şi voi avea o înţelegere clară cu managementul echipei în ceea ce priveşte perioada necesară pentru ca echipa să funcţioneze aşa cum îşi doreşte, nu voi ezita să vin să lucrez în România.

Au fost că ai putea transfera câteva jucătoare de la Oltchim la echipa pe care o vei pregăti în viitor, oricare ar fi aceea...

Jucătoarele vor alege ceea ce vor dori să facă mai departe şi unde vor vrea să joace, bazându-se pe propria lor judecată.

Crezi că situaţia creată la Oltchim îţi va afecta cariera în viitor?

Nu cred. Deja am primit multe mailuri şi telefoane de apreciere pentru ceea ce am încercat să fac acolo.

Crezi că naţionala României va fi printre candidatele la medalii la Campionatele Mondiale care vor avea loc în Brazilia?

E greu de spus. România are o echipă puternică, dar celelalte naţionale se dezvoltă la rândul lor. Este prea devreme să facem previziuni. Timpul ne va spune.

Anja Andersen: "Există tot timpul ceva nou de descoperit"

Acesta este sintagma prin care Anja Andersen îşi defineşte stilul de antrenorat. "Este uşor să mergi pe un drum deja bătătorit. Dar atunci când deschizi ochii şi eşti deschis către inspiraţie, poţi găsi noi metode de a antrena şi de a juca şi poţi îmbunătăţi sportul, oricare ar fi el, handbal, fotbal, baschet...", spune Anja. Ea a preluat metodele de la alţi tehnicieni care au obţinut de-a lungul timpului rezultate remarcabile. Iată care sunt modelele ei:

Pep Guardiola (fotbal, Barcelona) - Omul care a redefinit fotbalul spectacol la FC Barcelona. A avut totuşi nevoie de cel puţin şase-şapte luni pentru ca Barcelona să joace fotbalul total din prezent, dar această perioadă este extrem de scurtă, dacă ne gândim că Alex Ferguson a avut nevoie de un deceniu pentru a obţine primul trofeu cu Manchester. Guardiola şi-a motivat jucătorii, le-a redat încrederea în forţele proprii şi, cel mai important, a reuşit să-i convingă să nu trădeze filozofia indiferent de scor şi de momentul jocului.

Phil Jackson (baschet, Chicago Bulls, LA Lakers) - Jackson, supranumit "Master Zen" datorită metodelor filozofice pe care le aplică în antrenorat, a dezvoltat, alături de Tex Winter, unul dintre cele mai elaborate sisteme ofensive din baschetul modern, "triunghiul", numit aşa pentru poziţionarea a trei jucători la startul schemei. Însă mişcările şi aşezarea ulterioară în teren sunt realizate de aşa natură, încât în fiecare moment omul cu mingea poate pasa la oricare din coechipierii săi, creând ameninţări constante şi multiple ale coşului advers. Phil Jackson s-a remarcat şi prin metodele sale neconvenţionale de pregătire. Are cu jucătorii şedinţe de meditaţie sau de yoga, lucrează cu ei după diverse practici tradiţionale în triburile de indieni, le dă cărţi de citit în funcţie de personalitatea fiecăruia, iar apoi îi verifică prin întrebări dacă au citit cărţile respective.

Bo Johansson (fotbal, Danemarca, 1998) - Antrenorul suedez a schimbat complet modul de pregătire şi stilul de joc al echipei în vederea Cupei Mondiale din Franţa, 1998, avândul consultant pe Lasse Zall, actualul manager al Anjei la Pathfinder. Danemarca s-a calificat până în sferturile de finală ale competiţiei unde a fost eliminată cu greu de Brazilia, scor 3-2. A fost cea mai bună performanţă la mondiale din istoria fotbalului danez. "Dacă vom continua să jucăm aşa cum am făcut-o până acum nu vom ajunge mai departe. Trebuie să găsim noi moduri de a ne antrena şi de a juca pentru a descoperi noi modalităţi de a câştiga", a fost filozofia după care se ghida Johansson.

Bela Karoly (gimnastică, România, SUA) - Deşi provine dintr-un sport individual iar metodele sale au fost uneori criticate dur de către fostele sale eleve, Bela Karoly, antrenorul Nadiei, face parte din galeria celor care au inspirat-o pe Anja Andersen în cariera sa.

Ce este Pathfinder?

Pathfinder este un program de dezvoltare al calităţilor de lideri, unde oameni de top din sport şi afaceri se întâlnesc pentru a găsi noi căi de a lucra în echipă, de a conduce echipe, în vederea obţinerii de rezultate folosind noi metode. Pathfinder susţine conferinţe de leadership în mai multe ţări europene şi în Statele Unite iar printre clienţii săi se numără companii mari din Europa, precum Ericcson, Bayer sau Lego.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite