Englezii au detonat bomba pe piaţa transferurilor. Care sunt cele mai scumpe mutări din istoria fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa transferurilor din Europa părea cuprinsă de letargie în această vară, până la anunţul făcut de Manchester City.

„Cetăţenii” s-au înţeles cu rivalii de la Liverpool pentru aducerea lui Raheem Sterling, considerat noua minune a fotbalului englez. Că Sterling, un fotbalist de 20 de ani, care deja joacă de doi ani la naţională, este un jucător vânat, se ştia, însă nimeni nu şi-ar fi închipuit că şeicii arabi sunt dispuşi să dea atâţia bani pe el. Suma e uriaşă, 68,8 milioane de euro şi face ca acesta să fie transferul verii în Europa, existând puţine şanse ca cineva să mute pe bani mai mulţi. 
Sterling a devenit astfel cel mai scump fotbalist englez din istorie, chiar dacă la origine el este jamaican, fiind născut Kingston şi emigrând la Londra când avea şapte ani. Prin vânzarea acestuia, Liverpool a făcut o nouă super-afacere şi în 2014 şi 2015 a încasat peste 150 de milioane de  euro din vânzarea a doi jucători, Sterling şi Suarez.
Faţă de anii precedenţi, mutările nu sunt foarte spectaculoase, poate şi pentru că granzii Real Madrid şi Barcelona, obişnuiţi să nu se uite la sume, par acum mai cumpătaţi. Real l-a luat pe Danilo, iar Barca pe Arda Turan şi Aleix Vidal, dar sumele nu sunt mari. Din Spania vine însă echipa care a investit cel mai mult şi ea se numeşte Valencia. „Liliecii”, care au un nou patron, Peter Lim, un om de afaceri din Singapore, au cheltuit 102 milioane de euro şi vor să atace din nou titlul în Spania. Achiziţiile lor nu sunt de marcă, cel mai cunosct fotbalist fiind Alvaro Negredo, pe care au dat 30 de milioane de euro.
Van Persie a ajuns la 6 milioane
Mutările din Europa arată şi oscilaţiile de cotă pe care le au unii jucători, care altădată erau râvniţi de marile cluburi. Olandezul Robin van Persie, care acum doi ani era poate cel mai valoros vârf de pe continent, a fost vândut de Manchester united la Fenerbahce pentru 6 milioane de euro. O sumă infimă în dreptul celui mai bun marcator din istoria naţionalei Olandei, care n-are decât 31 de ani, dar a intrat pe pantă descendentă, după ce s-a transferat la de Arsenal la Manchester United, în 2012.  Această vară a consemnat şi despărţirea celor mari cluburi spaniole, Barcelona şi Real Madrid de simbolurile lor. Despărţirea s-a făcut însă în mod diferit, pentru că, în vreme ce Xavi Hernandez a plecat cu toate onorurile cuvenite unei cariere de excepţie, Iker Casillas a ieşit pe uşa din dos de la Real Madrid. Casillas rămâne însă în Europa la FC Porto, dar Xavi va fi mai greu de văzut, el jucând de acum în Qatar.


Cele mai scumpe transferuri din Europa

Jucător De unde a plecat unde a ajuns Suma

Sterling Liverpool Manchester City 68
Martinez Porto Atletico Madrid 35
Kongdobia Monaco Inter 35
Arda Turan Atletico Madrid Barcelona 34
Dyabala Palermo Juventus 32
Danilo Porto  Real Madrid 31
Negredo Manchester City Valencia 30
Bacca Sevilla AC Milan 30
Douglas Costa Şahtior Bayern Munchen 30
 

Cele mai scumpe transferuri din istorie
Bale Tottenham Real Madrid 100
Ronaldo Manchester United Real Madrid 94
Suarez Liverpool Barcelona 90
Neymar Santos Barcelona 86
Zidane Juventus Real Madrid 75
Di Maria Real madrid Manchester United 75
Ibrahimovici Inter Barcelona 70
Sumele sunt exprimate în milioane de euro

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite