Doi fraţi sunt antrenori-adversari în Super Bowl. La noapte se joacă finala campionatului de fotbal american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
baltimore şi san Franciso luptă pentru titlu
baltimore şi san Franciso luptă pentru titlu

La New Orleans, Baltimore Ravens şi San Francisco 49-ers vor juca de la  ora 01.30 (ora României - în direct la Sport 1) pentru un nou titlu.

Pentru prima dată în istoria celor patru mari ligi profesioniste din Statele Unite ale Americii (NFL, NBA, NHL şi MLB), doi fraţi vor fi antrenorii principali ai echipelor care se bat pentru titlu. Duminică, în New Orleans, John Harbaugh (Baltimore Ravens) şi Jim Harbaugh (San Francisco 49-ers) vor transforma Super Bowl-ul într-o afacere de familie. În urmă cu două săptămâni, după ce au câştigat finalele de conferinţe, amândoi au spus că nu vor vorbi unul cu celălalt până la momentul meciului şi chiar aşa a şi fost. Jack şi Jackie Har-baugh, părinţii celor doi, au confirmat că nu s-au contactat în niciun fel şi că îşi aduc aminte de momentele din copilărie, când orice activitate era transformată de ei într-o adevărată competiţie. Fratele mai mare, Jim, a ajuns să joace câţiva ani şi în NFL, unde a fost quarterback la Indianapolis Colts, dar John vrea acum să-i dovedească că este un antrenor mai bun, chiar dacă nu are şi experienţă de jucător.

26 de milioane de dolari pentru New Orleans

Fireşte, apropiatul duel în familie este unul dintre subiectele principale înaintea meciului din New Orleans, dar nu trebuie uitate nici conotaţiile economice şi sociale ale celui mai mare eveniment sportiv din SUA. Meciul va fi găzduit de Mercedes-Benz Superdome, arenă cu o capacitate maximă de 76.468 de locuri (adică totalul populaţiei din Monaco şi Liechtenstein), care în 2006 a fost locuinţă temporară pentru 10.000 de oameni lăsaţi fără casă de uraganul Katrina. Arena are o suprafaţă totală de 21 de hectare, 7 garaje publice, 32 de scări rulante, 13 lifturi, 52 de toalete pentru femei şi tot 52 pentru bărbaţi. Găzduirea Super Bowl-ului înseamnă pentru New Orleans un venit estimat la 26.500.000 de dolari, iar pentru organizarea acestui eveniment au fost angajate în regim full-time şi part-time 6.017 persoane.

Cine se luptă pentru titlu

Baltimore Ravens şi San Francisco 49-ers sunt echipele din Super Bowl, care şi în sezonul trecut au fost aproape de calificarea în ultimul act, dar au pierdut finalele celor două conferinţe, American Football Conference (AFC) şi National Football Conference (NFC). Ravens este campioana AFC, o franciză înfiinţată în 1996, care a mai jucat în Super Bowl în 2001 şi a câştigat titlul. Liderul ei este Ray Lewis, un jucător defensiv care se va retrage la finalul acestui sezon, după o carieră de 17 ani. San Francisco 49-ers este o echipă cu tradiţie, fondată în 1946. Până în prezent, 49-ers au jucat în 5 Super Bowl-uri şi le-au câştigat pe toate, ultima lor apariţie în finală având loc în 1994. Quarterback-ul Colin Kaepernick trebuie urmărit, el fiind un jucător de 25 de ani, aflat doar la al doilea sezon în NFL şi care a devenit titular abia în urmă cu aproximativ două luni.

Sezon bun pentru Mesko
Deşi a pierdut finala de conferinţă cu echipa sa, românul Zoltan Mesko a avut un sezon bun. În 16 meciuri, punter-ul de la New England Patriots a avut 60 de punt-uri (degajări), cu o lungime medie de 43,1 yarzi. Aceste cifre şi clauzele din contractul său fac ca în sezonul viitor salariul său de bază să crească cu 748.000 de dolari, urmând să ajungă la un total de 1,323 milioane.


Alicia Keys, Beyoncé şi reclame superscumpe

O companie care îşi doreşte un spot publicitar în timpul meciului transmis în SUA de postul CBS trebuie să plătească aproximativ 3,5 milioane de dolari pentru 30 de secunde. Super Bowl-ul este din acest punct de vedere cel mai scump eveniment, dar aduce şi cele mai mari audienţe. Anul trecut, Super Bowl XLVI a fost urmărit doar în SUA de 111,3 milioane de telespectatori. Peste Ocean, cele mai vizionate 20 de transmisiuni TV din toate timpurile sunt 19 Super Bowl-uri şi ultimul episod din serialul M.A.S.H. Comparativ, în ierarhia „all-time“, primul eveniment sportiv care nu are legătură cu Super Bowl-ul este ceremonia de deschidere a JO de la Londra, care a fost urmărită de peste 40 de milioane de americani. La nivel mondial, se estimează că audienţa meciului din 2012 a fost de peste 250 de milioane de telespectatori.

Alicia Keys: „Voi cînta imnul altfel"
La audienţă contribuie şi numele din showbiz care intonează imnul naţional şi asigură spectacolul din pauza mare. Anul acesta, imnul îl va cânta Alicia Keys (foto), care a pregătit o versiune proprie a acestuia, total diferită faţă de linia muzicală originală. În pauza mare, Beyoncé va susţine un recital de aproximativ 15 minute, ea fiind ultimul nume mare prezent la Super Bowl pe o listă pe care se mai află, spre exemplu, U2, Madonna sau The Who. ;

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite